Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Νέα Δημοκρατία:διακινούνται σενάρια για να μη γίνει δεύτερος γύρος!

Με το φόβο της διάσπασης να κυριαρχεί σε πολλά πολιτικά γραφεία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. για την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, αλλά με ...
...εμφανή την αγωνία για το εάν θα κυλήσουν όλα ομαλά την προσεχή Κυριακή, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί κάνουν τα τελευταία χιλιόμετρα του γαλάζιου προεκλογικού υπερμαραθωνίου των τριών μηνών.
Στη σκιά της δημόσιας ανησυχίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι ίσως υπάρξει νέο τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, καταβάλλεται από όλους μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Εξάλλου από τη συμμετοχή των μελών, στελεχών, φίλων και ψηφοφόρων της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν πολλά για την εκλογική μάχη, ενώ από το αποτέλεσμα της Κυριακής και τα ποσοστά των υποψηφίων θα φανεί εάν θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος την 10ηΙανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι όλοι δημόσια εμμένουν στην άποψη πως το καταστατικό ορίζει το 50%+1 για την εκλογή από τον πρώτο γύρο, εάν ο πρώτος έχει ποσοστό άνω του 40%, περίπου 42-43% και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι της τάξεως των 15 ποσοστιαίων μονάδων, είναι πολύ πιθανόν να μην διεξαχθεί, κατόπιν συμφωνίας όλων, ο δεύτερος γύρος.

Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια δείχνουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι πρώτος στην κούρσα, αν και τα ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία. Εάν ο ίδιος είναι δεύτερος, κάτι που θεωρείται δύσκολο να συμβεί, τότε ίσως να παραιτηθεί και να μην συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο. Εάν είναι πρώτος, που είναι και το πιο πιθανό, θα εξαρτηθεί από τον δεύτερο και τη διαφορά που θα υπάρξει, εάν θα γίνει ή όχι ο δεύτερος γύρος.

Οι κρίσιμες ώρες μετά την ψηφοφορία της Κυριακής

Άρα, οι ώρες μετά την ψηφοφορία θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς πολλοί ιστορικοί παράγοντες της Ν.Δ. θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το κόμμα δεν αντέχει άλλες τρεις εβδομάδες προεκλογικής κούρσας, εν μέσω και εορτών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.
Πολλοί ήδη λένε, ότι δεν αντέχει το κόμμα, άλλες τρεις εβδομάδες προεκλογικής κούρσας, εν μέσω και εορτών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. Και αυτό διότι, η Ν.Δ. εάν συμβεί αυτό κυριολεκτικά θα κλείσει ένα έτος, από την εκλογική ήττα του περασμένου Ιανουαρίου, που θα βρίσκεται σε προεκλογική φάση, γεγονός που την αποδιοργανώνει πλήρως σε όλα τα επίπεδα.

Με τις προαναφερθείσες ανησυχίες, αγωνίες, αλλά και εκτιμήσεις να κυριαρχούν και στη σκιά της πολιτικής συζήτησης για τα σενάρια «πολιτικού εναγκαλισμού» του Μεγάρου Μαξίμου με τμήμα των «καραμανλικών», την προτίμηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. και την κόντρα Λάκη Λαζόπουλου – Άδωνι Γεωργιάδη, οι τέσσερις υποψήφιοι εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία ενώ τα κτυπήματα εκατέρωθεν είναι σκληρά, με κάθε αφορμή.

Παράλληλα είναι εμφανές πλέον ότι στην Κ.Ο. υπάρχουν και συγκρούονται δυο ομάδες με διακριτά ιδεολογικά στοιχεία: η μεγάλη ομάδα των καραμανλικών και μια μικρότερη με δεξιά χαρακτηριστικά που είναι απέναντί της.

Ο Κώστας Καραμανλής, δεν έχει μεταβάλλει την άποψή του ότι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αποτελεί την πιο ενωτική υποψηφιότητα και τις τελευταίες ώρες επιστρατεύονται όλοι, ακόμα και όσοι είχαν αποστασιοποιηθεί, για να τον στηρίξουν.

Εξάλλου, η επιθυμία του πρώην Πρωθυπουργού είναι «διαταγή» για το καραμανλικό στρατόπεδο, αν και σε πολλές περιοχές, αρκετοί καραμανλικοί στηρίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα που κατέθεσε χθες συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος με τον ορισμό δυο αντιπροέδρων.

Την ίδια στιγμή, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ενότητας και αρνείται το σύνθημα να αλλάξουν όλα στη Ν.Δ., ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως θα κρατήσει τα θετικά και θα αντιμετωπίσει τα αρνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι έως το Πάσχα του 2016 που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά, δηλ. σε 111 μέρες από την 10η Ιανουαρίου που είναι η επομένη του δευτέρου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα έχει γίνει η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.

Οι Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης μάλιστα έχουν εξαγγείλει, ωσάν να έχουν εκλεγεί πρόεδροι, και έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., ο πρώτος στα τέλη της Άνοιξης και ο δεύτερος το τελευταίο διήμερο του Φεβρουαρίου του 2016.

Από την άλλη πλευρά, ο Αδ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το επεισόδιο με τον Λ. Λαζόπουλο και τη δημοσιότητα που έλαβε βγαίνει κερδισμένος και εμμένει στην ανάδειξη του δεξιού στίγματος της υποψηφιότητάς του.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: