Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Η ανοχή των ντόπιων στην παραβατικότητα «συγκαλύπτει» το χασίσι του Μυλοποτάμου.

«Εκείνο για το οποίο η δική μας γενιά
θα μετανιώσει μια μέρα πικρά
δε θα είναι τόσο η σκληρότητα και η αδικία των κακών,
όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών»…….
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Το χασίσι στο Μυλοπόταμο έχει δημιουργήσει τις δικές του τάξεις. 
Τους καλλιεργητές, τους εμπόρους, τους τσιλιαδόρους και τους ρουφιάνους μέσα στην ...

 
τοπική κοινωνία και στην αστυνομία. 
Το καθεστώς αυτό δημιούργησε τα πλαίσια ασυλίας και ανοχής που προσέλκυσαν και το εμπόριο όπλων, σκληρών ναρκωτικών και πορνείας. 
Στο κόλπο συμμετέχει και η ευρύτερη περιοχή είτε ενεργά, είτε με τη σιωπή της. 
Η σιωπή εξασφαλίζεται από φόβο αλλά και από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για συμμετοχή στο κόλπο και άλλων, με έφεση στην παρανομία, πιστούς της ήσσονος προσπάθειας και του εύκολου κέρδους.

 Η «μειοψηφία» επεκτείνεται σε όλο το Μυλοπόταμο, η ανοχή διευρύνεται και το μαύρο χρήμα διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των ντόπιων(αυξάνοντας την αλληλεγγύη) και ξεπλένεται σε «νόμιμες» επιχειρήσεις όπου δουλεύουν ακόμα και ανύποπτοι Μυλοποταμίτες που απλά «υποψιάζονται» την περίεργη προέλευση του χρήματος εξαιτίας του θράσους που χαρακτηρίζει τους «νεαρούς» χρηματοδότες που μάλλον δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. 

Προτιμά να «καλύψει» τις «υποψίες» του για να μη χάσει τη δουλειά του. 
Γιατί να μπλέξει σε περιπέτειες που σίγουρα χαμένος θα είναι ο ίδιος; 
Όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες του Ψηλορείτη.
Τα Ζωνιανά, φυσικά και δεν είναι το μοναδικό χωριό που επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες. 
Κατά πόδας και τα Λιβάδια, η Κράνα, τα Ανώγεια, η Αξός, ενώ τα πλοκάμια έχουν απλωθεί και σε φιλήσυχα χωριά γιατί το σύστημα χρειάζεται παντού τσιλιαδόρους, εργάτες, μεταπωλητές, βαποράκια, πελάτες και φυτείες σε ανύποπτα σημεία.

Τα Ζωνιανά έχουν το ρεκόρ στον αριθμό των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το σχολείο στο Γυμνάσιο. 
Το μοντέλο του μορφωμένου νέου που αγωνίζεται να σπουδάσει και να αποκατασταθεί επαγγελματικά δεν έχει καμιά απήχηση στην περιοχή.
Οι άνθρωποι εδώ έμαθαν να ζούν «με ξένα κόλυβα» υπό μορφήν επιδοτήσεων. Πολύ γρήγορα οι επιδοτήσεις έγιναν παχυλές και στο λάδι και στις κατσίκες. 
Οι Μυλοποταμίτες ανέχτηκαν και αυτή την παρανομία νομίζοντας ότι έτσι θα ησυχάσουν από τον παραλογισμό των πάνω χωριών που επιβάλλουν τη θέλησή τους με όπλα και αυτοδικία. 

Μόνοι τους αποφασίζουν τι είναι δίκαιο και φυσικά το σωστό ταυτίζεται με το οικονομικό τους συμφέρον. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να διαταράξουν την ησυχία των παραθαλάσσιων χωριών. 
Τα μπιστόλια και η ζωοκλοπή έχουν βαθιές ρίζες στην «παράδοση» που επικρατεί στον πάνω Μυλοπόταμο και αντίστοιχα είναι «παράδοση» ο νόμος της σιωπής στον κάτω Μυλοπόταμο. Ο κάτω Μυλοπόταμος, ακόμα και όταν έχει δίκιο αποφεύγει «να το βρει».
Αφού στο βουνό απεχθάνονται την Αστυνομία και τα δικαστήρια καλύτερα όλοι να τα αποφύγουν γιατί δεν ξέρεις που θα τραβήξει η κατάσταση. 
Άσε που μπορεί να στιγματιστείς ως «ρουφιάνος» και «καρφί». Οπότε καλύτερα ν’ αλλάξεις τόπο παρά να σου βγει το όνομα…..οι «χασισάν» του βουνού έχουν πολλές σφαίρες!
Η παραβατικότητα έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες στα Ζωνιανά, ένα χωριό με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στην Ελλάδα. Εδώ μια «φτωχή» οικογένεια μπορεί να διαθέτει τρία πολυτελέστατα αυτοκίνητα και παχυλούς λογαριασμούς στην Αγροτική Τράπεζα. 
Ο Ψηλορείτης είναι ένα κακοτράχαλο, δύσβατο και σχεδόν πέτρινο βουνό. 
Η ιδιομορφία του βουνού έχει σημαδέψει τον τρόπο ζωής, τις παραδόσεις και το σκληροτράχηλο χαρακτήρα των κατοίκων της περιοχής. 
Το βουνό είναι γκρίζο με πλαγιές από αγκίσαρους, σκίνους, αγριελιές και χαρουπιές. Προτεραιότητα των κατοίκων ήταν πάντα η επιβίωση και τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να πυροβολούν και να οδηγούν 4 x4. 
Στις τσέπες των Ζωνιανών έχει πέσει πολύ χρήμα, ξοδεμένο σε αυτοκίνητα, σπίτια και σφαίρες. Οι Ζωνιανοί επιμένουν ότι ζουν σε απόλυτη φτώχεια, ξεχασμένοι από τους ανθρώπους και το Κράτος!!!

Η ευρηματικότητα σε ότι αφορά την προστασία των χασισοφυτειών δεν έχει τέλος. 
Πολλές μέθοδοι καμουφλαζ φαίνεται ότι δεν έχουν επινοηθεί εδώ αλλά είναι εισαγόμενες. 
Έτσι αποδεικνύονται και οι στενές σχέσεις με το διεθνώς οργανωμένο έγκλημα. Τις φυτείες στο βουνό τις καμουφλάρουν τυλίγοντάς τες με ειδικά δίχτυα για να μη γίνονται αντιληπτές απ’ τα ελικόπτερα. 

Τελευταία βρήκαν πιο ριζοσπαστική λύση: άρχισαν να φέρνουν σπόρους για χασισόδεντρα - νάνους απ’ την Ολλανδία, τα οποία κοσμούν καλλωπιστικά, αποθήκες και θερμοκήπια... 
Στην τοπική αργκό το χωριό αποκαλείται «μπουτίκ» λόγω της ποικιλίας εμπορευμάτων.  
Τη λέξη «Ζωνιανά» ξέρουν και την προφέρουν ακόμη και οι Ολλανδοί στο Αμστερνταμ, αφού το χασίσι που παραγεται στην ευρύτερη περιοχή και στην Καλαμάτα χαρακτηρίζεται από τους ειδήμονες της Ολλανδίας ως "η βασίλισσα της ευρωπαϊκής φούντας".

7 σχόλια:

Zonianos είπε...

Γεια σου Βασιλη,
συμφωνω απολυτα μαζι σου.
Ειμαι Ζωνιανος, μονιμος κατοικος εξωτερικου και γνωριζω την κατασταση που επικρατει στην περιοχη.Οι μεγαλη πλειοψηφια της περιοχης ειναι εντιμοι ανθρωποι, χωρις να ειναι τελειως ανευθυνοι
γιατι επρεπε να αντιδρασουν ενγκαιρα και οχι να περιμενουν την κρατικη καταστολη να τους εξεφτιλισουν πανγκοσμιως!!!!!!!!

Παπουτσάκης είπε...

φίλε Ζωνιανέ
πιστεύ ακράδαντα ότι για το πρόβλημα ευθύνεται το ήθος και η νοοτροπία που καλλιεργήθηκε στην περιοχή και η ανοχή που επέτρεψε την άνδρωση του φαινομένου.
Οι πολιτικοί, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί έπονται αν και επίσης έχουν ευθύνη. Αλλά καιεπωφελούνταν από την ιδιομορφία της κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

Η αντεισαγγελέας Ρεθύμνου που εποπτεύει την προανάκριση των ατόμων που συνελήφθησαν χθες και προχθές στα Ζωνιανά, ζήτησε άρση του απορρήτου των τραπεζικών τους λογαριασμών και έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) να ερευνήσει, τις φορολογικές τους δηλώσεις, τον αριθμό των ζώων που διαθέτουν, το ύψος των επιδοτήσεων που εισπράττουν , τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους σε όλο το νησί και να παγώσουν όλες τις οικονομικές τους συναλλαγές .Πολλοί από αυτούς, έχουν και επιχειρήσεις κυρίως στο Ηράκλειο και σε τουριστικές περιοχές. Δεσμεύτηκαν ήδη δύο πολυτελή αυτοκίνητα . Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Π», ότι ο 23χρονος που συνελήφθη στο Ηράκλειο για κατοχή και πώληση ναρκωτικών και η οικογένεια του, έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Γάζι, την Αμμουδάρα και την περιοχή του ΤΕΙ Ηρακλείου, καθώς επίσης και πολλά πολυτελή αυτοκίνητα. Ήδη, όπως έχουμε γράψει, ο 23χρονος κυκλοφορούσε με μια «Πόρσε» την οποία ωστόσο, φρόντισαν οι δικοί του να πουλήσουν την περασμένη Δευτέρα , την ημέρα την ένοπλης επίθεσης κατά των αστυνομικών, σε επιχείρηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο Ηράκλειο. Στην ίδια επιχείρηση-που στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές για παράνομες συναλλαγές- και την ίδια μέρα, πούλησε και η οικογένεια του ξαδέρφου του ο οποίος καταζητείται με ένταλμα της ανακρίτριας Ηρακλείου, μια BMW Μ6 η οποία είχε αγοραστεί πρόσφατα. Είναι το μοναδικό αυτοκίνητο αυτής της μάρκας, που κυκλοφορούσε -ίσως- σε όλη την Κρήτη. Οι πωλήσεις αυτές ακυρώθηκαν και τα οχήματα κατασχέθηκαν. Η «Πόρσε» ήταν στο όνομα τεσσάρων ατόμων της οικογένειας του προφυλακισμένου 23χρονου, στην κατοχή της οποίας φαίνονται ακόμα ένα τζιπ «χόντα» και «μερσεντές κομπρέσορ» ενώ όταν συνελήφθη, βρισκόταν ως συνοδηγός, σε ένα καινούργιο «όπελ βέκτρα», το οποίο δήλωσε ότι του ανήκε , αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η μεταβίβαση από τον πωλητή. Το αυτοκίνητο αυτό, εκείνη την ημέρα, οδηγούσε ο ξάδερφος του ο οποίος διαφεύγει και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του συλληφθέντα , μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, είπε ότι είναι ένας φτωχός κτηνοτρόφος που προσπαθεί να τακτοποιήσει τα έξι παιδιά του. Δήλωσε επίσης άγνοια για τα πολυτελή αυτοκίνητα με τα οποία κυκλοφορούσε και στα Ζωνιανά ο γιός του.

Ανώνυμος είπε...

Τα Ζωνιανά είναι μια ιδιότυπη περίπτωση, με τους κατοίκους του να θέλουν αφενός την τάξη και ασφάλεια, αφετέρου να δέχονται την παρανομία, την κλεψιά και τα ναρκωτικά. Να λένε 40-50 άτομα είναι αυτοί που τα κάνουν όλα, αλλά συγχρόνως να μην κάνουν τίποτε εναντίον τους για το φόβο δήθεν αντεκδίκησης, να δέχονται να κυκλοφορούν στο χωριό τους παράνομα όπλα και ναρκωτικά και να δείχνουν στα παιδιά τους τον χειρισμό όπλων και να τα αφήνουν να πυροβολούν οποτεδήποτε.

Ακουσα με έκπληξη ένα νεαρό να λέει ότι οι αστυνομικοί του έκαναν έρευνα, τον απώθησαν βίαια και λοιπά. Εντάξει, οι αστυνομικοί τα κάνουν αυτά. Ομως αυτός τι έχει κάνει για το χωριό του; Γιατί δεν φτιάχνει μαζί με άλλους ένα σύλλογο κοινωνικής προστασίας στο χωριό του για να φύγουν οι εγκληματίες, τα ναρκωτικά, τα όπλα και λοιπά;

Ακουσα με έκπληξη ένα γέρο 80 χρόνων να λέει “δεν μπορώ να βλέπω τους αστυνομικούς”.

Και τι μπορεί να βλέπει; Τους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών; Τι έκανε και πότε για προστασία του χωριού του; Τι έκανε τόσα χρόνια μαζί με τους άλλους για να φύγει το κακό;

Η Αστυνομία τους φταίει; Γνωρίζομε όλοι ότι η Αστυνομία ενεργεί σε πολλές περιπτώσεις όπως τη συμφέρει. Ομως αυτοί οι άνθρωποι οι 1.500 περίπου στο χωριό Ζωνιανά πότε κατεβήκανε σε μια ομαδική διαμαρτυρία; Πότε αναρτήσανε έστω και ένα πανό διαμαρτυρίας κατά των εγκληματιών; Αντίθετα τόσα χρόνια τους υποθάλπουν και τους βοηθούν μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις.

Δεν γνωρίζουν ποιοί πυροβολούσαν από τα σπίτια και τους βράχους, ώστε να τους αποβάλλουν από το χωριό τους;

a είπε...

Και όλα αυτά γιατί είναι παράνομο:
http://www.youtube.com/watch?v=Jsi-jM2USQA

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έλλειψη χασίς στην αγορά ενώ συγχρόνως και ραγδαία αύξηση χρήσης ηρωίνης. Πουλάνε πρέζα στα παιδιά σας ρε κορόιδα γιατί το κέρδος είναι πολλαπλάσιο. Οι μπάτσοι βοηθάνε σε αυτό με το να κυνηγάνε περισσότερο το χασίς και λιγότερο την πρέζα. Από την πρέζα πολλοί πέθαναν, από το χασίς κάνεις..

είτε το βίντεο. Ξεκολλάτε με τα πολιτικά επιτέλους κανείς πολιτικός δεν έχει σκοπό και στόχο να σώσει τα παιδιά σας. Μόνοι σας ότι κάνετε με κίνδυνο να φάτε ξύλο και να πάτε φυλακή. Τα παιδιά σας ρε κοιμισμένοι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που δε σχολιάζουν οι ιστορικοί είναι ότι η Κρήτη, όπως και άλλα μέρη στην Ελλάδα, υπέστη την τρομοκρατία των πρώτων μανιακών φονιάδων που εμφανίστηκαν εδώ, των Μυκηναίων (Αχαιών), τους οποίους ο λαός συνεχώς αποδοκίμαζε, βλ. Ιλιάδα και τραγωδίες.
Αυτοί συνεργάστηκαν με τους κατά τόπους ολιγάριθμους αρχομανείς (π.χ. μοναρχικούς μινωΐτες) και εξουθένωναν το λαό ως ειλωτόφονοι άπληστοι έφοροι, μπεκροπελλαίοι κλπ.
Οι Κρητικοί πρέπει να αποκαλούν τους μανιακούς νεο-μυκηναίουςμε το όνομά τους, για να μη δυσφημίζονται και για να ενθαρρύνουν τα παιδιά στην αντίσταση!

Ανώνυμος είπε...

αν δεν θελετε να σας τα παιρνουν (ναρκεμποροι-δικηγοροι και λοιποι) αφηστε το ελευθερο