Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το 25ετές «παρακράτος» των Ζωνιανών.

«4x4 είναι απλώς μια μπράξη
όπλα, χασίσα και ωζά
τη γκάνουνε αμάξι»
(μαντινάδα Μυλοποτάμου)

Όταν ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στο Μυλοπόταμο οι πονηροί με προεξάρχοντες τους πανωμυλοποταμίτες επιδόθηκαν σε ένα άνευ όρων και ορίων «πανωγράψιμο». Τα «κέρδη» σε ορισμένα χωριά επενδύθηκαν στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χασισοκαλλιέργειας και όχι φυσικά σε ελαιώνες και εκσυγχρονισμό των κοπαδιών. Το 1988 ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία έκανε εξόρμηση για έλεγχο στα Ζωνιανά. Τότε ξεκίνησε και η μέθοδος της μπαλοθιάς ως μέσο εκφοβισμού των αστυνομικών. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε 100 έντρομους αστυνομικούς να τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από το «πεδίο της μάχης». Το σκηνικό επαναλήφθηκε αμέτρητες φορές την επόμενη εικοσαετία.

Σε μια ειδική αποστολή για το ξεπάτωμα μιας φυτείας συμμετείχε και ο ειδικός φρουρός Αθ. Παπαζήσης, ο οποίος περιέγραψε ως εξής την περιπέτειά του : «πήγαμε να πάρουμε μια χασισοφυτεία ένα μεσημέρι, μία ή ώρα, και περνούσαμε απ’ το χωριό με επτά τζιπ. Εγώ ήμουν στο τρίτο. Κι ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, ξαφνικά το σχέδιο κατεβυθίσθη λόγω... άγνοιας του οδικού δικτύου: ο επικεφαλής του αστυνομικού κονβόι έχασε τον δρόμο, το τζιπ του χώθηκε σ’ ένα αδιέξοδο, και ατυχώς για τη λοιπή πομπή που ακολουθούσε, στο τέρμα του δρόμου ανέμεναν οι καλαζνικοφόροι Ζωνιανοί. Έπεφταν οι σφαίρες βροχή! Μας εγκλώβισαν στο αδιέξοδο, και μετά άντε να ξεφύγεις. Κι όσο για τη χασισοφυτεία... Την επομένη τα ξημερώματα, που καταφέραμε τελικά να φθάσουμε, βρήκαμε μόνο λάκκους. Και μερικές μέρες μετά, που πήγα εγώ με πολιτικά στο χωριό κι έδειχνα τα σπίτια απ’ όπου μας πυροβολούσαν, όλοι μου λέγανε “σιγά μη βρεις ποιος σου έριχνε!”».

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, πρώην υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, περιγράφει τις δικές του εμπειρίες : «είχαμε πληροφορίες πως μαζί με το ψαχνό πήγαινε και το κόκαλο. Δηλαδή σου λέγανε πάρε ό,τι ναρκωτικό θες, αλλά πάρε μαζί κι ένα κιλό χασίς. Για να τη σπάσουν στην αστυνομία, οι Ζωνιανοί έκλεψαν ένα περιπολικό απ’ το Πέραμα. Έκαναν όλο το βράδυ δρομολόγια με το πορτ μπαγκάζ φορτωμένο χασίς και το πρωί το άφησαν στο ίδιο σημείο απ’ όπου το έκλεψαν».

Ο ειδικός φρουρός Μαν. Τσαχπίνης καταθέτει τη δική του άποψη : «Δεν είναι 30 άνθρωποι οι εγκληματίες. Εμείς πριν από μερικά χρόνια ξεριζώσαμε 30.000 δενδρύλλια από κει. Πρέπει να είναι αναμεμειγμένο τουλάχιστον το μισό χωριό για να ‘χει τέτοια παραγωγή».

Στο σχολείο, όταν βρέχει, οι μαθητές φεύγουν τρέχοντας. Η δασκάλα δεν επιτρέπεται να ρωτήσει γιατί. Ξέρει πως η απάντηση είναι «πρέπει να σκεπάσω τα καλά τα δέντρα!» - έτσι αποκαλούν οι μαθητές τα χασισόδεντρα! Επισήμως βέβαια, όλοι στο χωριό είναι κτηνοτρόφοι, ή εργολάβοι - εξ ου και οι χαριτωμένες μεζονέτες που απλώνονται στην πλαγιά του βουνού, και μοιάζουν σα να διακτινίσθηκαν απ’ το Νέο Ψυχικό.

Ο 23χρονος πλασιέ κοκαΐνης που συνελήφθη την προηγούμενη βδομάδα και εξαιτίας του ανακινήθηκε η υπόθεση «Ζωνιανά» δηλώνει εργολάβος και οδηγεί πόρσε τελευταίο μοντέλο. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους πελάτες στα μπαράκια του Περάματος. Έχει γράψει τη δική του ιστορία με γυναίκες, ποτά και ναρκωτικά. Τα ξενύχτια μαζί του έχουν δημιουργήσει ένα μικρό θρύλο στην περιοχή και ένα πρότυπο «μερακλή άντρα» με μπέσα και χρήμα που δε φοβάται τίποτα και περιτριγυρίζεται από γυναίκες. Στην πραγματικότητα, σημείο μηδέν για την τελευταία εξόρμηση της αστυνομίας ήταν «η ληστεία της Κράνας». Στο διπλανό αυτό χωριό, πριν από λίγες μέρες συνέβη μια παράξενη κλοπή. Κουκουλοφόροι έκλεψαν ένα φορτηγάκι-ψυγείο που μετέφερε κατεψυγμένα ψάρια. Τα συγκεκριμένα ψάρια όμως χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά 30 κιλών κοκαΐνης (αξίας 2.400.000 ευρώ), άρτι αφιχθείσας. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους στην ιστορία ανομίας των Ζωνιανών. Στο παρασκήνιο όμως κάποιοι Ζωνιανοί έκλεψαν κοκαΐνη άλλων Ζωνιανών που λέγεται ότι συνεργάζονταν με Λιβαδιώτες. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγει γιατί οι «ιδιοκτήτες» της κοκαΐνης θεώρησαν ότι ο 23χρονος «έφαγε» τα ψάρια. Η απληστία του 23χρονου προκάλεσε το σχίσμα στην παντοδύναμη κλίκα του βουνού. Οι ίδιοι κατέδωσαν τον περίτεχνο τρόπο που διαμοίραζε ουσίες στην εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου.

Οι υποψιασμένοι και πονηροί Ζωνιανοί από πολύ νωρίς κατάλαβαν ότι επίκεινται γεγονότα και άρχισαν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να εξαφανίζουν οτιδήποτε ύποπτο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ετούς «αντάρτικου» τους δίνονταν η δυνατότητα διαφυγής προς αποφυγήν των χειρότερων. Πάντα η αστυνομία υποχωρούσε. Αυτή τη φορά όμως οι αστυνόμοι έθεταν ένα αδιαπραγμάτευτο όρο «θα μπούμε μέσα και θα κάτσομε».

Στις 7/11/2007, την επομένη της εφόδου των ΕΚΑΜ στα Ζωνιανά «έλειπαν» από το χωριό 200 κάτοικοι κυρίως νέοι και οι οποίοι «φιλοξενούνται» σε συγκεκριμένα χωριά στο Ηράκλειο, καθώς και σε χωριά του Ρεθύμνου όπως στο Πάνορμο, και στο Πέραμα. Τους δόθηκε η ευκαιρία διαφυγής μέσα από τα αστυνομικά μπλόκα. Χαίρουν ακόμα ασύλου αφού δεν συλλαμβάνονται. Έχει όμως ήδη καταγραφεί ένα ρεκόρ: το κράτος βρίσκεται στα Ζωνιανά για έξι ολόκληρες μέρες και πρόκειται να εγκατασταθεί «Αστυνομικό Τμήμα Ζωνιανών». Μάλιστα σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Παρασύρη αναζητείται κτίριο προς ενοικίαση.

πηγή φωτό : ΣΕΦΕΑΑ

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αύριο ή μεθαύριο Τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν αποκλείεται έρευνες μεπαρουσία εισαγγελέα να επεκταθούν και στο Πέραμα Μυλοποτάμου, χωριό που ανήκει στο «δίκτυο» της χασισοκαλλιέργειας και ενδέχεται να έχουν καταφύγει καταζητούμενοι από τις αρχές, Ζωνιανοί.

Ανώνυμος είπε...

Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης στα Λιβάδια ήταν να εντοπιστούν δυο άτομα που καταζητούνται, ο ένας για υποθέσεις όπλων και ναρκωτικών και ο δεύτερος ως ο δράστης πυροβολισμού εναντίον ενός 20χρονου οπλίτη στο κέντρο νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο του Κακοτρίχη, την ώρα του επισκεπτηρίου. Το θύμα είχε τραυματιστεί ελαφρά στα πόδια και το συμβάν είχε αποδοθεί σε βεντέτα για γυναίκα, αλλά πολλοί υποψιάζονται "προβλήματα" στη διακίνηση κόκας ...

Ανώνυμος είπε...

Χρήστης ναρκωτικών ουσιών εδώ και έξι χρόνια, δηλαδή από τα 17 του χρόνια δηλώνει στην απολογία του στην ανακρίτρια ο 23χρονος από τα Ζωνιανά, η σύλληψη του οποίου στο Ηράκλειο πριν από μια εβδομάδα προκάλεσε την ατυχή και με τραγικές επιπτώσεις επέμβαση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά.

Στην απολογία του, υποστήριξε ότι κάνει ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης εδώ και τρία χρόνια και ότι «χτυπά» ενέσεις ακόμα και στα πόδια του. Υποστήριξε επίσης ότι γνώρισε ένα Αλβανό στο Πέραμα ο οποίος όταν αντιλήφθηκε από τη συμπεριφορά του ότι κάνει χρήση ναρκωτικών του πρότεινε να τον προμηθεύσει και ξεκίνησαν μαζί για το Ηράκλειο, όπου στην περιοχή του λιμανιού, του έδωσε 1000 ευρώ για να του φέρει ηρωίνη και κοκαΐνη . Πράγματι-σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- ο Αλβανός επέστρεψε με μια σακούλα, του την έδωσε και του επέστρεψε ως ρέστα 300 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Η ασυδοσία του εγκληματικού κυκλώματος των Ζωνιανών, δεν θα διογκωνόταν χωρίς την ατιμωρησία και την ανοχή πολλών παραγόντων της Πολιτείας αυτό που περιμένουν οι υγιείς φορείς του Ρεθύμνου είναι να ελεγχθούν όλες οι δικογραφίες που αφορούν σε υπόπτους της εγκληματικής ομάδας των Ζωνιανών αλλά και άλλων χωριών της περιοχής του Μυλοποτάμου, προκειμένου να εξακριβωθεί ποια ήταν η τύχη τους.

Υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις ενώ στο παρελθόν, συνδικαλιστές της Αστυνομίας είχαν καταγγείλει τη στενή σχέση εμπόρου ναρκωτικών με πολιτική οικογένεια της Κρήτης, ισχυριζόμενοι ότι είχαν και φωτογραφικό υλικό το οποίο ωστόσο, δεν παρουσίασαν. Ενδιαφέρον έχει επίσης να εξεταστεί πόσα άτομα από την περιοχή του Μυλοποτάμου με βαριές ποινές, αποφυλακίστηκαν τις παραμονές εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου και ποιοι πολιτικοί συνήψαν κουμπαριές με οικογένειες της περιοχής ενώ ήδη είχαν εμπλοκή με παράνομες δραστηριότητες.

Υπό έλεγχο είναι και η Αστυνομία, καθώς μπορεί να υπήρχε ο φόβος να πάνε μέσα στα Ζωνιανά, όμως θα μπορούσαν να ελέγχονται σε απόσταση από το χωριό τα οχήματα που κατευθυνόταν προς αυτό, δεδομένου ότι ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι το κύκλωμα επένδυε χρήματα από την πώληση χασίς στην αγορά σκληρών ναρκωτικών τα οποία στη συνέχεια διακινούνταν στα αστικά κέντρα από άτομα των οικογενειών τους ή από χρήστες ναρκωτικών . Είναι άλλωστε γνωστή η περίπτωση αξιωματικού που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Πέραμα και το Ρέθυμνο, σε βάρος του οποίου διενεργείται κύρια ανάκριση για συνεργασία με τα κυκλώματα ναρκωτικών της περιοχής αλλά δεν έχει απομακρυνθεί από το Σώμα και υπηρετεί στην Αττική.

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ τώρα σε όλους τους Μυλοποταμίτες!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε παρακολουθώ τα post σου εδώ και καιρό και σου δίνω ειλικρινά συνχαριτήρια!!!!!
Λές τα πράγματα με το όνομα τους.
Σαν κρητικός που έχω έρθει σε επαφή και άμμεσα και έμμεσα με το πρόβλημα θεωρώ χρέος μας να μην αφήσουμε αυτή τη φορά να περάσει χωρίς να γίνει κάτι.
Οπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα ποστ μου δυστυχώς δεν είναι μόνο στα Ζωνιανά το πρόβλημα.
Ο κολοπαιδισμός τους έχει εξαπλωθεί σαν γάγγραινα σε όλα σχεδόν τα ορεινά της Κρήτης.
Πρέπει να τους σπάσουν τον τσαμπουκά στην συμπεριφορά ,αυτό είναι το πρώτο βήμα και πάνω σε αυτό πρέπει να εστιάσουν.
Να τελειώσει πλέον αυτό το θέατρο της αλητείας πριν ξεφύγει τελείως η κατάσταση .
Δεν αναφέρομαι στην παραβατικότητα που ανέπτυξαν γιατί εμείς εδώ στο νησί έχουμε να λύσουμε πιο άμμεσα προβλήματα.
Αλήθεια έχει κάνει κανείς σας συναλλαγές ή γενικότερα έχει έρθει σε επαφή με κανέναν απο αυτούς για να δεί πώς έχουν εκλάβει τον ορισμό της λεβεντιάς ;
Ας μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη αφού τους καταδικάσει η αστυνομία ας τους απομυθοποιήσουμε στα μάτια των πανωελλαδιτών που εξακολουθούν να γοητεύονται απο τους αντιεξουσιαστές με τις πόρσε.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι κατα πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα όχι τοπικά αλλά σε όλη την Κρήτη. Φοβάμαι όλο αυτό είναι ένα σόου και οτι δεν υπάρχει η βούληση να μπει βαθεια το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα...

Γιωργος Μανουσακης είπε...

φίλε Βασίλη, η εγγραφή σου είναι πολύ αξιόλογη και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Μου επιτρέπεις να δώσω σύνδεσμο από το ιστολόγιο μου;

Lex_Luthor06 είπε...

άντε τώρα να πείσεις τον μέσο βλακοδιανοούμενο ότι ή όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει να κάνει με ένα μάτσο αντιεξουσιαστές που μάχονται να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπεία τους ενάντια στο τέρας της παγκοσμιοποίησης .

Ανώνυμος είπε...

εγώ καταλαβαίνω ότι το πράγμα άρχισε να "ξεχειλίζει" όταν ξεκίνησε το εμπόριο κοκαϊνης και έτσι λόγω των τερατωδών κερδών αρχίσανε να φαγώνονται μεταξύ τους..
μπορεί να κάνω και λάθος..

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πολύ καλό μπράβο,επίκαιρο και εμπεριστατωμένο.