Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

οι ανώνυμες δημοσιογραφικές παράγκες της διαπλεκόμενης μπλογκόσφαιρας.

Η εμφάνιση των δελτίων ειδήσεων στα ιδιωτικά κανάλια, έτρεψε σε άτακτη υποχώρηση τις εφημερίδες και κυρίως τις ημερήσιες. Οι κυριακάτικες σώζονται ακόμα με τις προσφορές. Εμφανίστηκαν τα ειδησεογραφικά υποπροϊόντα των τηλεοπτικών δελτίων:συκοφαντική δυσφήμιση, ασυδοσία έκφρασης, καταγγελτικά σχόλια, προσωπική στοχοποίηση των τηλεοπτικών «θυμάτων», σκανδαλολαγνεία, παραπληροφόρηση, στημένα ψέματα, παρακολουθήσεις, κρυφές κάμερες και άλλα. Εκμεταλλευόμενοι τα νομικά κενά στη χώρα μας, οι «αυθεντίες» των διαπλεκομένων καναλιών εξυπηρέτησαν μέχρι αηδίας πολυπλόκαμα και λαίμαργα οικονομικά συμφέροντα.

Ήταν θέμα χρόνου η «αποκαλυπτική» και «καταγγελτική» δημοσιογραφία να βρει τη θέση της στο internet και στα διάφορα διαδυκτιακά στέκια ανταλλαγής και έκθεσης απόψεων. Η δημοσιογραφική παρουσία όμως στην μπλογκόσφαιρα κρύφτηκε στην δήθεν ελευθερία του λόγου που εξασφαλίζει η ανωνυμία στο παγκόσμιο δίχτυ. Ήταν λογικό, ο εκφυλισμός και η διαστροφή της ανωνυμίας να θεωρηθεί εκκολαπτήριο κατ’ επάγγελμα συκοφαντών και ακόμα χειρότερα εκβιαστών. Οι μηχανισμοί εξουσίας και παραεξουσίας μπήκαν στο κόλπο και εκμεταλλεύτηκαν τις νέες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης. Δεν είναι καθόλου εξωφρενικό να διαβάζεις ότι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε πολιτικό εκβιασμό μέσω blog. Τα blog παρουσιάζουν μια άνθηση, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορους τους πολιτικούς ανταγωνισμούς. Το μεγάλο κόλπο είναι να σχολιάζεις μόνος σου, δικά σου post, καθυβρίζοντας, συκοφαντώντας και παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα εχθρών σου, αντιπάλων σου ή ανταγωνιστών σου. Άντε να βρει μετά ο Σφακιανάκης ότι μόνος σου καταγγέλλεις και γράφεις κανονικότατα τον «φίλο» σου. Επιτέλους φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε η μέθοδος ατιμωρησίας του υβριστή και του συκοφάντη. Και αυτός ο τρόπος λέγεται ανώνυμος σχολιασμός. Σκεφτείτε αυτοί οι ανώνυμοι σχολιαστές να είναι τελικά έμμισθα γιουσουφάκια του κάθε μεγαλοεκβιαστή. Σκεφτείτε οι ανωνυμογράφοι να εκτελούν συμβόλαια και διατεταγμένες υπηρεσίες!
Μέσα στις εφημερίδες και στα κανάλια, τρέχουν συνεχώς off the record πληροφορίες ή προσωπικά δεδομένα που δεν μπορούν να τυπωθούν ή λεχθούν. Η «εξασφαλισμένη» ανωνυμία στο internet απελευθέρωσε τους «καταπιεσμένους» δημοσιογράφους και τα που βρήκαν πρόσφορο βήμα σε υποτίθεται «ενημερωτικά» blogs. Κάθε εποχή ζει την επανάστασή της. Η σύγχρονη εποχή φέρνει την επανάσταση της συκοφαντίας, χωρίς όρια και όρους,. Στο κοντινό μέλλον θα δούμε, ονόματα και απλών πολιτών να διατρέχουν αβασάνιστα τα ενημερωτικά blogs, να σπιλώνουν καθημερινούς ανθρώπους και να καταστρέφουν υπολήψεις και απλές ζωές, επειδή κάποιος δεν γουστάρει τη φάτσα του γείτονα ή τις ιδέες του καφετζή. Μια τεράστια και απωθημένη πορνογραφία η μπολγκόσφαιρά μας και όλα τα συναφή εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, αν δεν μπουν φραγμοί αυτορρύθμισης και αυτοελέγχου. Τα κανονικά και επώνυμα δελτία ειδήσεων κατασκευάζουν ειδήσεις και παραπληροφορούν, γιατί να μην κατασκευάσουν και τα εναλλακτικά μέσα όπου η ανωνυμία απελευθερώνει και δραματοποιεί ακόμα περισσότερο τις καταγγελίες των παραδοσιακών μέσων;
Η ενημέρωση όμως απαιτεί διασυνδέσεις με τα κέντρα που παράγουν ειδήσεις. Μπορεί ένας απλός blogger να κατασκευάσει ειδήσεις; Και αν κατασκευάσει κάποιες, σίγουρα η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει. Άρα η ενημέρωση από τα blogs απαιτεί την παρουσία δημοσιογράφων. Μήπως όμως αυτοί εξακολουθούν να υπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των αφεντικών τους; Μπορούν να υπηρετούν στην εφημερίδα τους ή το κανάλι τους συγκεκριμένα συμφέροντα και στα blogs να είναι ανεπηρέαστοι και ανεξάρτητοι; Πολύ δύσκολα θα πιστέψω ότι θα καταδώσουν το αφεντικό τους στο internet. Δεν τους συμφέρει γιατί το αφεντικό κολλάει ένσημα μέσα στην ασφαλή στέγη της πανίσχυρης διαπλοκής.