Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

"δημοκρατικές" διαφθορές και διαπλοκές.


Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζήσαμε την αλλαγή, τον τρίτο δρόμο και τον εκσυγχρονισμό . Όλοι οι Έλληνες τοποθετήθηκαν θετικά ή αρνητικά γύρω από νέα ήθη που πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος και να γίνουν αντικείμενο μελέτης για να τα κατανοήσουμε περισσότερο. Η καθημερινότητά μας ταυτίστηκε με τη διαφθορά και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ με τη διαπλοκή. Την κύρια ευθύνη στον αμοραλισμό που αναπτύχθηκε φέρει το ΠΑΣΟΚ γιατί ενώ ένα μεγάλο τμήμα του λαού πίστεψε στην «αλλαγή» που ευαγγελίζονταν, αυτό είδε ΜΜΕ και μπήκε μέσα. Βολεύτηκε όμως σε αυτή την ιστορική υποχώρηση και ένα τμήμα του ελληνικού λαού, που απολάμβανε οικονομικά οφέλη ως μικρομεσαίοι και ένα τμήμα που απολάμβανε τα οφέλη των κεκτημένων ως διορισμένοι.

Η διαφθορά όμως έπνιξε τελικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ξεπέρασε. Έγινε «δημοκρατικό» γνώρισμα μιας ολόκληρης εποχής. Έφερε ακόμα χειρότερα ήθη και απαξίωσε διαχρονικές κοινωνικές αξίες. Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του Πασόκ πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο αυτοί δικαιούνται να αυτοαποκαλούνται «δημοκράτες» και αγωνιστές. Πολύ συχνά άκουγα και ακούω στα καφενεία ότι αν δεν γίνεις Πασόκ, τίποτα δεν μπορείς να καταφέρεις, αν δεν σκύψεις, τίποτα δεν μπορείς να αρπάξεις. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Μέχρι το 81 το ελληνικό σύστημα διέθετε όλες τις κουτοπονηριές ενός τριτοκοσμικού κράτους που προσπαθεί να αναπτυχθεί στηριγμένο σε τριτογενείς τομείς της οικονομίας, είχε συμπλέγματα με μιάσματα και πολιτικά αποβράσματα (εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα απλών ανθρώπων που δεν ήθελαν να δουν την Ελλάδα σαν τη Γεωργία ή την Βουλγαρία) και ζητούσε ρουσφέτι για να βρει εισιτήριο στο αεροπλάνο ή κρεβάτι στο νοσοκομείο. Μετά όμως το 81 ο Έλληνας συνάντησε και το Κοινοτικό χρήμα που πράγματι διαπιστώσαμε διέφθειρε τα πάντα. Το Πασόκ δημιούργησε ολόκληρη φιλολογία για την «αξέχαστη Δεξιά» που ήταν επάρατος, την έκλεισε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και την ίδια στιγμή ο «μη-προνομιούχος» πολίτης ΠΑΣΟΚ, ανέβηκε στο θρόνο του Μαυρογιαλούρου, αισθάνθηκε επιτέλους ότι έβγαινε από το περιθώριο, ρευστοποίησε μια κατασκευασμένη ταξική συνείδηση(αφού πάνω κάτω το ίδιο οικονομικό υπόβαθρο φτώχειας είχε και ο Δεξιός και ο Αριστερός στο χωριό του τότε) και την είδε μοναχικός καβαλάρης των Κοινοτικών ενισχύσεων. Χαλάρωσε το καθήκον και η αξία. Δεν έχασε την ευκαιρία και δημιούργησε πανίσχυρους μηχανισμούς, με κυρίαρχους του παιχνιδιού, κάποιους νταβατζήδες, που ακόμα ελέγχουν με την ίδια νοοτροπία κάθε διαδρομή Ευρωπαϊκής ενισχύσεως.

Αυτοί οι μηχανισμοί άφησαν έξω από τους οποιουσδήποτε υπολογισμούς την υπερπλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δημιούργησαν κλειστούς μηχανισμούς που μοίραζαν τις ευκαιρίες για γρήγορο πλουτισμό στους φίλους, στα μέλη, στους καναλάρχες και στα λαμόγια. Αυτό είναι και το σημείο που λογικά πρέπει να προκαλεί τύψεις στο Πασόκ γιατί εδώ φέρθηκε πολύ πιο πιο αυταρχικά από την «επάρατο Δεξιά» που «ορκίζονταν» ότι θα «εξορίσει» δια παντός και εδώ αποδείχθηκε ότι τελικά η διαφθορά δεν φέρνει ισότητα, αλλά έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος και διευρύνει τη φτώχια. Το πελατειακό σύστημα πάντα καταλήγει να γλύφει τους πελάτες του, για να μην δυσαρεστήσει τους ανώτατα οικονομικά κέντρα του. Ο παρεμβατισμός πλατιάζει στη βάση της κοινωνίας γιατί συντηρεί την κορυφή της οικονομικής πυραμίδας.

Φυσικά και κατά τη Νέα Διακυβέρνηση, οι μηχανισμοί πανίσχυροι που ήταν όρθωσαν και ορθώνουν το ανάστημά τους όπως αυτό αποτυπώνεται στα κανάλια τουςκαι από την άλλη λαμόγια που ήταν πάνω από δύο δεκαετίες κλεισμένα στο περίφημο χρονοντούλαπο θέλησαν να πάρουν το αίμα τους πίσω. Μάλλον τα λαμόγια γαλάζια και πράσινα έχουν εκπαιδευτεί στην τεράστια υπομονή.

3 σχόλια:

john anast είπε...

Επιπλέον σ'όλα αυτά τα πολύ σωστά που λες, θα ήθελα να συμπληρώσω μια μεγάλη συνέπεια του αποκλεισμού των πολιτών που περιγράφεις: Οδηγήθηκαν στον αποκλεισμό τους από τις πολιτικές διαδικασίες, ικανοί,έντιμοι άνθρωποι, οι οποίοι ή δεν άντεξαν τις βρώμικες διαδικασίες όλων αυτών των "πελατών" ή δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία (αντίθετα εμποδίστηκαν) να ανέλθουν στην ιεραρχία και να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
ΑΠοτέλεσμα, στο σύνολο της εξουσίας (όποια μορφή κι άν έχει αυτή (κράτος, ΜΜΕ , αυτοδιοίκηση) έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που έχουν συμβιβαστεί με το σύστημα της διαπλοκής/διαφθοράς, έχουν εξυπηρετηθεί από αυτό και συνεχίζουν έτσι να το εξυπηρετούν.
Αυτοτροφοδοτούμενο, κλειστό σύστημα...

Ανώνυμος είπε...

Ο λογιστης Τασος Σιδηροπουλος στην Βεροια ειναι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ. Ενημερωστε
φιλους σας για να μην καταστρεψει και αλλους πελατες του

Packers And Movers Ahmedabad είπε...

Your post is really nice. good to read. Here i given my blog content very useful . Kindly visit my blog too. @ Packers and Movers Ahmedabad
Packers And Movers Ahmedabad to Bangalore
Packers And Movers Ahmedabad to Delhi
Packers And Movers Ahmedabad to Jaipur
Packers And Movers Ahmedabad to Gurgaon