Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Νέα Δημοκρατία.: η «επόμενη ημέρα» στο επίκεντρο

Στη σκιά του... Μαξίμου κινείται, εμφανώς πλέον, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ., καθώς εμφανώς πλέον από ....
.... συγκεκριμένους υποψηφίους αλλά και άλλα κέντρα η επιλογή προσώπου συνδυάζεται με σενάρια παροχής στήριξης ή ανοχής προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
 Η σχετική συζήτηση, που υπήρχε και πριν από την πρώτη, αποτυχημένη, εκλογική απόπειρα του Νοεμβρίου, επανήλθε εμφατικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς όπως έχει περιγράψει η «Κ» στο εσωτερικό της Ν.Δ. συγκρούονται δύο «κόσμοι».

Αφορμή για τον νέο αυτό κύκλο αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, και η εκπομπή του Λ. Λαζόπουλου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος σχολίασε τα γαλάζια δρώμενα. O κ. Αδ. Γεωργιάδης που επεδίωξε να παρέμβει κατά τη διάρκεια της εκπομπής σχολίασε, υπαινικτικά, χθες πως «ο Λαζόπουλος κατά βάση, εμένα έβρισε. Λιγότερο τον Κ. Μητσοτάκη και τον Απ. Τζιτζικώστα. Δεν έβρισε καθόλου τον Β. Μεϊμαράκη». Σε αντίστοιχους τόνους και αναδεικνύοντας τον εν λόγω τηλεοπτικό αστέρα ως παράγοντα διαμόρφωσης των εσωκομματικών ισορροπιών, σχολίασε και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας: «επειδή σε αυτή τη χώρα η κυβέρνηση κάνει σάτιρα και ο κ. Λαζόπουλος πολιτική, το Aλ Tσαντίρι Nιουζ διάλεξε τον αντίπαλο που θέλει ο κ. Tσίπρας», ενώ αντίστοιχης λογικής ήταν και το σχόλιο του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκου.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι τα σενάρια που «διάφοροι κύκλοι καλλιεργούν, μη γνωρίζοντας τι εξυπηρετούν, και θέλουν να χρεώσουν ότι ο Μεϊμαράκης, τελικά θα εκλεγεί ως “υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Τσίπρα”» φτάνουν στα όρια της πολιτικής συκοφαντίας. «Εμείς ψηφίσαμε κάποιο νέο φόρο; Από τη ρητορική μας, από τις κινήσεις μας, από την πολιτική μας διαφαίνεται κάτι τέτοιο; Από πουθενά» προσέθεσε στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σε άλλους τόνους, επεδίωξε να μείνει εκτός της «λαζοπουλιάδας», ενώ ερωτηθείς για τον γραμματέα του κόμματος σημείωσε ότι «αποτελεί παρελθόν για τη Ν.Δ., είναι αδιανόητο ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ να στηρίζει ανοιχτά έναν υποψήφιο».

Καθώς ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κινείται με την επικοινωνιακή δυναμική του «χρίσματος» από την καραμανλική πτέρυγα («ποιος δεν θα ευχαριστιόταν με τη στήριξη Καραμανλή, όλοι την ήθελαν, το πρόβλημα είναι ότι δεν την πήραν και γι’ αυτό φωνάζουν» είπε στον ΣΚΑΪ), αλλά και επιχειρώντας, εμφανώς, να ισχυροποιήσει το μέτωπο έναντι του Αντ. Σαμαρά («αρχικά υποστήριζε τον Απ. Τζιτζικώστα, τώρα φαίνεται να στηρίζει όλες τις υποψηφιότητες πλην της δικής του υποψηφιότητας») και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης με την ένταση της συνεχούς παρουσίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας επέλεξαν χθες να ρίξουν το βάρος και στο μέτωπο των θέσεών τους για το κόμμα. 
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς τα μέλη του Συνεδρίου της Ν.Δ. προαναγγέλλει Εκτακτο Συνέδριο του κόμματος στις 27 και 28 Φεβρουαρίου για αλλαγή του Καταστατικού, ενώ οριοθετεί την Πρωτομαγιά του 2016 ως το σημείο που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης του κόμματος προκειμένου να απευθυνθεί στους πολίτες και να ζητήσει την ψήφο τους.

Ο κ. Τζιτζικώστας τοποθέτησε το Συνέδριο, «ανοικτό συνέδριο αναγέννησης της κεντροδεξιάς» όπως είπε, στα τέλη της άνοιξης, περιγράφοντας τα τέσσερα βήματα που θα προηγηθούν: ορισμός αντιπροέδρων, έναν για το κοινοβουλευτικό έργο και έναν που θα αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., σύγκληση όλων των οργάνων του κόμματος και δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης και, τέλος, έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου για το κυβερνητικό σχέδιο και το νέο καταστατικό μέσα και από ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλόγου των μελών της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: