Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τα capital controls σκότωσαν την "Ηλεκτρονική Αθηνών" | 450 άνεργοι

Μετά από 66 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία που κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή παρά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών αλυσίδων «νικήθηκε» από ...
τα capital controls.
Τίτλοι τέλους από σήμερα για την Ηλεκτρονική Αθηνών, την ιστορική αυτή ελληνική εταιρεία. Αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές, την κρίση που ροκάνισε τα εισοδήματα, τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας, κρατήθηκε επί μακρόν στην αγορά, αποτελώντας τον τρίτο «παίκτη» με σημαντικά μερίδια αγοράς. Η πορεία, όμως, της διαπραγμάτευσης πέρυσι και οι τραγικές της συνέπειες οδήγησαν την εταιρεία στην πτώχευση.
Η χαριστική βολή ήρθε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls. Οι πόρτες από τους ξένους προμηθευτές έκλεισαν οριστικά, αφού οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές ενίσχυσαν την καχυποψία τους έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων και επιπλέον δεν υπήρχε πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Η επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία οφειλή μισθών έναντι των 450 εργαζομένων που μένουν άνεργοι, ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις υπολογίζεται ότι θα καταστεί δυνατόν να καταβληθούν περίπου σε οκτώ μήνες. Διευκρινίσεις και λεπτομέρεις θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Επιχείρηση από το 1989
Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή η οικογένεια Στρούτση προσπάθησε να στηρίξει την αλυσίδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν «βάλει το χέρι στην τσέπη» και έχουν ενισχύσει την εταιρεία τους με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων. Για τη σωτηρία της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών, εξαντλώντας κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες».
Πώς τα capital controls γονάτισαν την αγορά
Ακυρώσεις επενδύσεων, απολύσεις, μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ήταν μερικές από τις συνέπειες των capital controls, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το σκηνικό επανάληψης του 2015, που είναι κάτι παραπάνω από ορατό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της οικονομίας και όσων επιχειρήσεων αντέχουν σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το σύνολο των παραγωγικών τάξεων στέλνει δραματικά μηνύματα για τις τραγικές συνέπειες στην οικονομία από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ μόλις χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προειδοποίησε για μη αναστρέψιμες ζημιές στην οικονομία από τη μη ομαλή εφαρμογή του προγράμματος. Και μάλιστα το σήμα κίνδυνου γίνεται ακόμη πιο δραματικό, καθώς διαπιστώνει ότι πλέον ότι η ελληνική κρίση και ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν αποτελούν πια κίνδυνο για την ευρωζώνη.
Δεν είναι το μόνο θύμα
H Hλεκτρονική Αθηνών δεν είναι το μόνο θύμα των capital controls και της πολιτικής αβεβαιότητας του τελευταίου χρόνου. Οπως προκύπτει από οικονομική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας οι επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψαν σημαντική πτώση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα). Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έπληξε περισσότερο τις ΜμΕ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).

7 σχόλια:

Local Packers And Movers Bangalore είπε...

Packers And Movers Bangalore Local Household Shifting Service, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore List, Compare Charges, Save Money And Time at
Local Packers And Movers Bangalore

Packers and Movers Chenni είπε...

Packers and Movers Chennai Give Safe and Reliable ***Household Shifting Services in Chennai with Reasonable ###Packers and Movers Price Quotation. We Provide Household Shifting, Office Relocation, ✔✔✔Local and Domestic Transportation Services, Affordable and Reliable Shifting Service Charges @ Packers And Movers Chennai

Herman είπε...

Buy-1-bottled-ayahuasc online.
How to get 4-aco-dmt near me?
Best place to order 5-meo-dmt-online
Are you looking for ayahuasca?
How to order dmt-online?
Ultimate meo-dmt-online.

Best cubensis.
How to get ecuador?
Best Iboga.

Packers and Movers Ahmedabad είπε...

Packers and Movers Ahmedabad - We Provide ***Best Service Providers, Safe, Reliable, Affordable, Trusted ###Movers and Packers in Ahmedabad List, Household Shifting, Office Relocation: Choose Top Verified Packers and Movers Ahmedabad Compare ???Shifting Service Chrages, Price Quotation, Rate List Charts and Save Money and Time @ Packers and Movers Ahmedabad

Packers and Movers Hyderabad είπε...

Packers and Movers Hyderabad Give Certified and Verified Service Providers, Cheap and Best ###Office Relocation Charges, ***Home Shifting, ✔✔✔Goods Insurance worth Rs. 10,000, Assurance for Local and Domestic House Shifting. Safe and Reliable Household Shifting Services in Hyderabad with Reasonable Packers and Movers Price Quotation @ Packers And Movers Hyderabad

Packers And Movers kolkata είπε...

This is really attentiongrabbing, You're a very professional blogger. I have joined your rss feed and sit up for in search of extra of your fantastic post. @ Packers and Movers Kolkata
Packers And Movers Kolkata to Ahmedabad

Twinkle είπε...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
Domain Name Registration In India | Web Design Company In India
Digital Marketing Company in India | PPC Services in India
SEO Company India | Bulk SMS Service in India
Social Media Marketing Company in India | Web Design Company in Tuticorin