Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Γιώργος Κύρτσος | Η ιδιοτελής κυβερνητική αδράνεια θα μας βγάλει από τη ζώνη Σένγκεν

Εχουν εγκαταλειφθεί πλήρως η φύλαξη των συνόρων και ο έλεγχος των προσφύγων
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στη διάθεσή της έξι ως οκτώ εβδομάδες προτού η ΕΕ πάρει αποφάσεις και μέτρα που θα ...
... οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν για μια περίοδο δύο ετών.
Το 2015 η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μας βγάλει από τη ζώνη του ευρώ και σήμερα κάνει ό,τι μπορεί για να μας βγάλει από τη ζώνη Σένγκεν. Επιβεβαιώνεται ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ούτε να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.
Μεγαλώνει το πρόβλημα
Στην Τουρκία έχουν καταφύγει 2,5 ως 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες και το τουρκικό κράτος και παρακράτος κερδοσκοπούν πολιτικά και οικονομικά στέλνοντας, με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.
Από τις αρχές του χρόνου έχουν περάσει στην Ελλάδα πάνω από 45 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ρυθμός εισόδου προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Οταν επικρατεί κακοκαιρία έχουμε πεντακόσιες εισόδους την ημέρα, με καλοκαιρία φθάνουν τις πέντε χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουμε νέο ρεκόρ προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που θα δοκιμάσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή ευρωπαϊκών χωρών και την πολιτική και διοικητική ενότητα της ΕΕ.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να μειώσει τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές στο ένα τρίτο από ό,τι τις παρέλαβε. Το 2014 οι ροές δεν ξεπέρασαν τις 40 χιλιάδες άτομα, όσες δηλαδή έχουν ήδη παρατηρηθεί μόνο τον Ιανουάριο του 2016. Το 2015 η παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου από την φύλαξη των συνόρων και τον έλεγχο των παράνομα εισερχομένων στη χώρα εικοσιπενταπλασίασε τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.
Προκλητικές δικαιολογίες
Κατά την άποψή μου η κυβέρνηση Τσίπρα "εκδικείται" την ΕΕ επειδή δεν άλλαξε τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις υποδείξεις της κυβερνητικής ηγεσίας. Ο λαλίστατος υπουργός Αμυνας κ. Καμμένος είχε απειλήσει την ΕΕ με τη μεγάλη αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών ακόμη και με την ελεύθερη είσοδο τζιχαντιστών σε περίπτωση που δεν θα επετύγχανε η "επιθετική διπλωματία" της κυβέρνησης Τσίπρα - Βαρουφάκη τους οικονομικούς της στόχους. 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών έχουν μετατραπεί σε παράγοντες που διευκολύνουν το έργο των Τούρκων διακινητών οι οποίοι εξασφαλίζουν αμύθητα πλούτη φροντίζοντας και όσους συνεργάζονται ή δεν εμποδίζουν το έργο τους στην ελληνική πλευρά.
Κάθε τόσο διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες προβάλλουν αστείες δικαιολογίες για να παραπλανήσουν την ελληνική κοινή γνώμη και να συνεχίσουν την πολιτική της ιδιοτελούς αδράνειας. Ενας υπουργός υποκρίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν να βουλιάζουμε τα πλοιάρια που διαθέτουν οι διακινητές στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να γεμίσει έτσι το Αιγαίο πτώματα. Το Αιγαίο είναι ήδη γεμάτο από πτώματα ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας των κερδοσκοπικών πρακτικών των Τούρκων διακινητών, οι οποίοι υπερφορτώνουν τα πλοιάρια με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος αλλά και της ανυπαρξίας φύλαξης των συνόρων από την ελληνική πλευρά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν τη δημιουργία των λεγόμενων hot spots, δηλαδή μεγάλων και οργανωμένων χώρων υποδοχής όπου θα συγκεντρώνονται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα και θα εξετάζεται αν πράγματι είναι πρόσφυγες που δικαιούνται να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες πρόθυμες να τους εντάξουν στην οικονομία και την κοινωνία τους. Πρόκειται για μια έντιμη και ποιοτική πρόταση η οποία εγγυάται μεταξύ των άλλων τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Μόλις δημιουργηθούν τα hot spots θα αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι το πέρασμα στην Ελλάδα δεν εγγυάται αυτόματα την εγκατάσταση στη Γερμανία, την Αυστρία ή τη Σουηδία κι έτσι θα μειωθεί δραστικά ο κύκλος εργασιών των διακινητών.
Οργανο της άκρας Δεξιάς
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται να ανταποδίδει, με τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, στην ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά την υποστήριξη που έδωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα την περίοδο σύγκρουσης με την Ευρωζώνη. Η κ. Λεπέν τα έδωσε όλα υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα στη βάση της επιχειρηματολογίας στην οποία στήριξαν την πολιτική τους άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
Οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές λειτουργούν σαν φόβητρο για τους ευρωπαϊκούς λαούς και στρέφουν πολλούς ψηφοφόρους υπέρ των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων σαν την κ. Λεπέν. 
Είναι φανερό ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να ανεχθεί την ιδιοτελή μη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Αν δεν πραγματοποιήσει σε διάστημα έξι ως οκτώ εβδομάδων στροφή 180 μοιρών, όπως έκανε τον περασμένο Ιούλιο στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει την Ελλάδα στην προσωρινή αναγκαστική έξοδο από την ζώνη Σένγκεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: