Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Μια αξέχαστη Επέτειος | Ένας Χρόνος Αριστερά

Είμαι σίγουρη πως οι ιστορικοί του μέλλοντος δε θα παραλείψουν να χαρακτηρίσουν το έτος 2015 ως κομβικό για την ιστορία του τόπου. Ένα απ’ αυτά που δικαιούνται τουλάχιστον ένα ...
... κεφάλαιο στα σχολικά δοκίμια. Κι αυτό διότι το 2015 έληξε η θητεία του αιώνα που ξεκίνησε το 1915, έτος κατά το οποίο, ως γνωστόν, εγκαινιάσθηκε ο χρόνος των διχασμών που κατάφεραν στην ψυχή αυτής της χώρας τραγικές πληγές.

Βασιλεύς Κωνσταντίνος εναντίον Βενιζέλου, Εμφύλιος 1946‐1949, αριστερά ‐ δεξιά στα ένδοξα χρόνια της μεταπολίτευσης και, τέλος, ο διχασμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

Ο διχασμός, τελευταίας κοπής, υπήρξε αντάξιος της ελαφρότητας που κατέκτησε η πολιτική σκηνή και το κοινό της, η κοινωνία, στα χρόνια της ευμάρειας που οδήγησαν στην κατάρρευση. Οι τραγωδίες της σύγχρονης Ιστορίας μας, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, αναπαρήχθησαν με όρους εθνικής λυρικής παρωδίας. Η συλλογική μας ψυχή χόρτασε από μεγαλόστομες αράδες και πομφόλυγες επικοινωνίες. Ένας πλεονασμός από μεγάλες κουβέντες, μαγκιά και λοιπές εθνικές αρετές, ο οποίος απέδιδε καλύτερα όσο απομακρυνόταν από την πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μην γνωρίζοντας Ιστορία, δεν μπορούσε να υποψιασθεί πως η Ιστορία θα του ανέθετε να εκφωνήσει αυτός τον επικήδειο του αιώνα των διχασμών.

Έτσι, την Κυριακή 24.01.2015 δόθηκε η παράσταση της αυτογελοιοποίησης.

Άλλωστε από την πρώτη κιόλας περίοδο ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι έχει την ικανότητα να αναδεικνύει την «μπαρούφα» σε υψηλή πολιτική, είτε συμπράττοντας με τον κ. Καμμένο είτε εκπροσωπούμενος από το Γιάν(Ν)η Βαρουφάκη. Εφαρμόζοντας το μνημόνιο που υπέγραψε το καλοκαίρι, συνεχίζοντας όμως να επικαλείται τον πόνο του, τον «έρπητα» και τις διαφωνίες του για ό,τι ο ίδιος υπέγραψε και καλείται να εφαρμόσει, απλώς καταφέρνει να εξουδετερώσει την αντιμνημονιακή ρητορεία γελοιοποιώντας την.

Και τώρα; Τώρα που έκλεισε ο κύκλος τι θα γίνει; Πώς θ’ ανατροφοδοτηθεί το πάθος του λαού; Πού θ’ ακουμπήσει το δίκιο του, που μόνο η Αριστερά το αντιλαμβάνεται και το εκπροσωπεί; Πώς θα κυβερνά την ψυχή και το μυαλό μας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνά έως το 1929 μπορεί και περισσότερο. Άλλωστε το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και φυσικά δεν αμφισβητείται από κανέναν. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα, «το κόμμα είμαι ΕΓΩ» είπε. Όπως έκαναν όλοι οι ηγέτες του διαμετρήματός του.

Από το 2016, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε στο συλλογικό μας μετερίζι. Ανασκουμπωθείτε για το «νέο» διχασμό. Αυτόν που ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ μάς υπέδειξε με μοντέρνο τρόπο και παλιάς κοπής φρασεολογία.

«Εμείς οι Αριστεροί δικαιούμαστε τα πάντα για τους αγώνες μας».

Εγώ, Εσύ, Αυτός, Εμείς και οι Άλλοι. Μια κοινωνία σε τεμαχισμό. Από αυτούς που το 2015 υπέδειξε και το 2016 θα θερίσουμε.

της Βίκυ Νάκου *


* Η Βίκυ Νάκου είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ‐ Πολιτεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: