Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"Ανοιχτή επιστολή της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου":


Εξοχώτατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας Κύριε Παπούλια,
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως Κύριε Καραμανλή,
Εξοχώτατε Εισαγγελεύ Κύριε Σανιδά,
Εξοχώτατα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από τότε πού η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και ο υπογραφόμενος Καθηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ γίναμε στόχοι πρωτοφανών και αδίκων επιθέσεων δεχόμενοι πυρά αδιανόητα και χωρίς προηγούμενο, τα οποία όμως δημιουργούν απέραντη θλίψη, πόνο ψυχής αλλά και ερωτηματικά σε όλους...

Όταν προ 18 περίπου ετών ανέλαβε η Αδελφότητά μου (μέ ομόφωνες εγκρίσεις της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου) την τύχη αυτής της κορυφαίας ιστορικής Μονής της Ορθοδοξίας, ώφειλα μεταξύ των άλλων να ξεκινήσω το τεράστιο αναστηλωτικό έργο –υψηλότατου κατασκευαστικού κόστους– διεκδικώντας φυσικά οικονομικούς πόρους πού μέρος αυτών προήρχετο και από την αξιοποίηση του εναπομείναντος 10% περίπου της περιουσίας της Μονής, διότι το υπόλοιπο 90% είχε ήδη προσφερθεί στον Ελληνικό λαό (Νόμος 5377/1932).
Κατά την διαδικασία αυτή –πού άρχισε το 1994– εξεδόθησαν οι κάτωθι απoφάσεις:
1. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/1998.
2. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1007690/610/Α0010/5-2-1999.
3. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 17/2002.
4. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1064538/5928/Α0010/5-8-2002.
5. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 46/2002.
6. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1051266/10611/Α0010/π.έ./4-6-2003).
7. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/2004.
8. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1046300/3944/Α0010/7-6-2004.
9. Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 15/2004.
10. Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 3822/25-1-2005.
11. Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 16651/26-7-2006.
12. Απόφαση Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω07/57/18-12-2007.
13. Απόφαση Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω08/22/13-3-2008.

Τις αποφάσεις αυτές –εδώ και 10 χρόνια– τις υπέγραψαν δεκάδες Ανώτατοι Κρατικοί Λειτουργοί υψηλού κύρους, ήθους και γνώσεων (Υπουρ¬γοί προερχόμενοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νο¬μικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη Ειδικών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, Εισαγγελείς αλλά ακόμη και απλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι) βασιζόμενοι σε νόμους και σε γνωματεύσεις ειδικών Καθηγητών Πανεπιστημίων. Δηλαδή τα εξέτασε, τα ενέκρινε και τα επικύρωσε η κορυφή της πυραμίδας της Κρατικής και Δικαστικής Εξουσίας. Τα ονόματα όλων αυτών είναι γνωστά και υπάρχουν.
Αν το ζητούμενο είναι όμως να πειστεί η κοινή γνώμη πώς όλοι αυτοί… παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι… “ο μοναδικός σε ικανότητες” Ηγούμενος Εφραίμ, προσωπικά τότε δέχομαι ταπεινά να πορευθώ τον δρόμο μου προπηλακιζόμενος και διασυρόμενος, με την απόλυτη ικανοποίηση πώς ως Μοναχός έκανα απέναντι στο Θεό απόλυτα το καθήκον μου.
Δεν θα δεχθώ όμως ποτέ σαν Έλληνας με απλό κοινό νού, πώς όλοι αυτοί οι άνδρες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των παρατάξεων, καθώς και οι επίσημοι Ανώτατοι Κρατικοί Λειτουργοί πού πέρασαν μάλιστα αυτά τα χρόνια από το Μοναστήρι μας και μάς συνεχάρησαν για το τεράστιο, μοναδικό έργο μας –όπως και γραπτά ακόμη το χαρακτήρισαν– όλους αυτούς πού τους τιμώ ιδιαίτερα για το ήθος και τις νομικές τους γνώσεις και πού ο Ελληνικός λαός τους εμπιστεύτηκε τα υψηλότερα αξιώματα… υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν.
Διερωτώμαι. Υπάρχουν λογικοί άνθρωποι πού θα δεχθούν μία τέτοια άποψη;
Με πόνο ψυχής, συκοφαντούμενος αλλά και πνευματικά ήρεμος θα ακολουθήσω τον δρόμο πού επέλεξε για μένα ο Κύριος. Θεωρώ φυσικά υποχρέωσή μου με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω το έργο της Δικαιοσύνης.
Ειλικρινά, με την επιστολή μου αυτή με ενδιαφέρει βασικά να διαφυλάξω το κύρος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Ορθόδοξου Μοναχισμού εν γένει, της Δημόσιας Διοίκησης και τελευταία τον εαυτό μου.
Τώρα το αν κάποιοι θέλουν να πλήξουν τις αξίες της Ορθοδοξίας, του Μοναχισμού, την αξία των Πολιτικών του τόπου μας, των Κρατικών Λειτουργών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Δημόσια Διοίκηση και στους θεσμούς της χώρας μας αυτό θα το κρίνει η ιστορία και ο χρόνος.
Ευχόμεθα η Κυρία Θεοτόκος, η Έφορος και Ηγουμένη του Αγίου Όρους, στην οποία είναι αφιερωμένη και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, να αναλάβει τα πάντα, να φωτίσει όλους, να γίνουν όλα κατά το άγιο θέλημά Της.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου
Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Εφραίμ: Οι βουλευτές δεν υπήρξαν αφελείς, ούτε παραπλανήθηκαν
Κάνει λόγο για πρωτοφανείς και άδικες επιθέσεις εναντίον της μονής και του ιδίου.

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους βουλευτές απέστειλε ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Ο ηγούμενος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ν' αναφέρει στην επιστολή πως τους δύο τελευταίους μήνες τόσο ο ίδιος όσο και η μονή έγιναν στόχος πρωτοφανών και άδικων επιθέσεων.

Υποστηρίζει μάλιστα πως όταν πριν από 18 χρόνια εγκαταστάθηκε στη μονή όφειλε να ξεκινήσει και το τεράστιο αναστηλωτικό έργο και την αξιοποίηση της εναπομείνασας περιουσίας της που ανέρχεται στο 10% της αρχικής, η οποία παραχωρήθηκε στον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, παραθέτει σειρά υπουργικών αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων κρατικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι όλα αυτά εξετάστηκαν εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν από την κορυφή της πυραμίδας της κρατικής και δικαστικής εξουσίας.

Στην επιστολή του, ο Εφραίμ καταλήγει σημειώνοντας πως «αν το ζητούμενο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι όλοι παραπλανήθηκαν, και ένοχος είναι ο ηγούμενος» τότε δέχεται να πορευτεί το δρόμο του προπηλακιζόμενος και διασυρόμενος.

Δε θα δεχθεί όμως ποτέ σαν Έλληνας με απλό κοινό νου, όπως λέει, πως «βουλευτές όλων των παρατάξεων καθώς και επίσημοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν».

Πηγή: ΣΚΑΪ 100,3

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/10/2008_252178

Παπουτσάκης είπε...

Εμπλοκή Φωτιάδη στην υπόθεση Βατοπεδίου

Προσπάθεια αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τον εκπρόσωπο Τύπου

Σε μια επιχείρηση να «αθωώσει» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την εμπλοκή του στη διαδικασία εκχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου επιδόθηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδης.

Ο πρώην υπουργός, που με τις πολιτικές του αποφάσεις εμπλέκεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δημοσιοποίησε γραπτή δήλωσή του, με επιδίωξη να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο με τη Μονή. Σύμφωνα με την επιστολή, τμήμα της οποίας δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι «είχε καθήκον να κάνει δεκτές τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις» του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημόσιων Κτημάτων για την εκχώρηση της δημόσιας έκτασης και υποστηρίζει ότι ύστερα «από προσκόμιση νέων στοιχείων ανέπεμψε τις 3 γνωμοδοτήσεις της περιόδου 1998 - 2002 προς επανεξέταση» από το συγκεκριμένο Συμβούλιο, επί των όποιων όπως υποστηρίζει «δεν μπορούσε να γίνει καμιά νομική επίκληση μέχρι την έκδοση νέας απόφασης». Βέβαια, ο Ν. Φωτιάδης δεν εξηγεί πώς τελικά υπογράφηκε το 2003, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής των εκτάσεων που διεκδικούσε η Μονή!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών χειρισμών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο, αναφέρθηκε στα «νέα στοιχεία στην επιφάνεια», μίλησε για την «αυταπόδεικτη ευθύνη υψηλών κυβερνητικών παραγόντων» της ΝΔ, αλλά... ξέχασε να αναφερθεί στις αποφάσεις των «πράσινων» υπουργών.

Ο ίδιος συνεχίζοντας το «πινγκ πονγκ» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το μερίδιο των ευθυνών, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη που υποστήριξε ότι «η όλη υπόθεση διαπράχτηκε, εξετελέσθη και ολοκληρώθηκε επί ΠΑΣΟΚ» και τον κάλεσε «να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να σταματήσει να υπαγορεύει σε δικαστικούς λειτουργούς, πού πρέπει και πού δεν πρέπει να πάει η υπόθεση». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε για άλλη μια φορά ο φάκελος της υπόθεσης να πάει στη Βουλή, αφού, όπως είπε, «υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο πολιτικών προσώπων και, αυτές τις ευθύνες η Βουλή πρέπει να τις αναζητήσει».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4729789&publDate=20/9/2008