Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ήρωας, ο πεσόντας πιλότος του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κεφαλονιά.

Τιμή στο νεκρό Σμήναρχο Κωτούλα Στέργιο.

Νεκρός ο 55χρονος Σμήναρχος Κωτούλας Στέργιος, χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Πετζετέλ (PZL), που έπεσε σήμερα το μεσημέρι στις 12:45 στην περιοχή Κατελειό Αργοστολίου.
Το αεροσκάφος προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας το αριστερό πτερύγιο του πυροσβεστικού αεροσκάφους προσέκρουσε στα καλώδια.


Ο Σμήναρχος ήταν έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.
Το παρακάτω slide από το Kefalonia Press όπου κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, στη Κεφαλονιά, παρίσταντο και ο ήρωας-διοικητής Κωτούλας Στέργιος.

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Συλλυπητήρια Καραμανλή - Παπούλια

Την συντριβή και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Εκφράζω την συντριβή μου και τη θλίψη όλων μας και τα συλλυπητήριά μου, για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έχασε την ζωή του την ώρα που, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, επιτελούσε το δύσκολο καθήκον του».

«Ο τραγικός θάνατος του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος», τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,

«Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του», αναφέρει ο Πρόεδρος.

Παπουτσάκης είπε...

Ο Γιώργος Παπανδρέου για τον θάνατο του Στέργιου Κωτούλα

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την τραγική απώλεια του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα.

Ο άδικος θάνατός του, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία που επέδειξε την ώρα του καθήκοντος και δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες με τις καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, για τον θάνατο του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε στην οικογένειά του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Παπουτσάκης είπε...

Διήμερο παναεροπορικό πένθος για το θάνατο του σμηνάρχου

Διήμερο παναεροπορικό πένθος, κατά το οποίο οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, κηρύχθηκε με αφορμή το θάνατο του 55χρονου σμηνάρχου Στέργιου Κωτούλα. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 17.45 από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Παπάγου

Παπουτσάκης είπε...

ΚΚΕ και ΣΥΝ για το θάνατο του πιλότου

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Η παλαιότητα και η καταπόνηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο ότι δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών, αλλά δημιουργούν κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σε αυτές. Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει το λαό και τους πυροσβέστες ότι, όπως χθες, έτσι και σήμερα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ σημειώνεται:

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η εναπόθεση όλης της διαδικασίας καταστολής των δασικών πυρκαγιών στα εναέρια μέσα έχει δημιουργήσει τέτοια πίεση στους χειριστές των αεροσκαφών που φτάνουν να λειτουργούν ακόμη και ως μάνικες των πυροσβεστικών οχημάτων; Δυστυχώς η ελλιπής οργάνωση της δασοπυροπροστασίας μας έχει φτάσει μέχρι του σημείου να ζητάμε την από αέρος βοήθεια για να σβήσουμε ακόμη και τη φωτιά της αυλής μας, πράγμα που οδηγεί όχι μόνο στην εξάπλωση των πυρκαγιών αλλά και στις απώλειες συνανθρώπων μας. Γι' αυτό πρέπει επειγόντως να επανεξεταστεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης».

Παπουτσάκης είπε...

Συλλυπητήρια του αρχηγού της Πυροσβεστικής

Tη «βαθύτατη θλίψη» και «οδύνη» του για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίαςεξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας.

«Ο συνάδελφος χειριστής του πυροσβεστικού αεροσκάφους PZL έπεσε στο βωμό του καθήκοντος, αγωνιζόμενος με αυτοθυσία, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και του εθνικού μας φυσικού πλούτου», αναφέρει στη δήλωσή του και προσθέτει ότι «σύσσωμο το πυροσβεστικό προσωπικό πενθεί».

Επιπλέον, ο κ. Κοντοκώστας εκφράζει με τη γραπτή δήλωσή του τα «ειλικρινή» συλλυπητήρια του Σώματος προς την οικογένεια του «ηρωικού πιλότου».

Παπουτσάκης είπε...

Συλλυπητήρια του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στον τραγικό απολογισμό που έχουν οι πυρκαγιές για το περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί και η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Ένας έμπειρος πιλότος του πυροσβεστικού σώματος, ο Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας έπεσε στο καθήκον.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ως Δήμαρχος Αθηναίων, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του άτυχου Σμήναρχου και στο πυροσβεστικό σώμα».