Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας. Εξαρθρώθηκε η συμμορία των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα. Μια συμμορία που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου, απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις. Ερευνάται ακόμα και η διασύνδεση της ομάδας με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ανακριτικό υλικό αποκαλύπτει σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε σκληρούς κακοποιούς, επιχειρηματίες της νύχτας και εγκλείστους των φυλακών. Στη σπείρα πρωταγωνιστούν εγκέφαλοι κυκλωμάτων που διεκδικούν την κυριαρχία στον υπόκοσμο.

Και σε αυτή την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. κέρδισε το στοίχημα. Εξιχνίασε μια από τις πιο καλά οργανωμένες απαγωγές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν δέκα συλλήψεις, πέντε βρίσκονταν ήδη στη φυλακή και αναζητείται ο «δέκατος έκτος» που είχε περιφερειακό ρόλο. Όλοι τους πάντως κατηγορούνται ότι εμπλέκονται, πέραν της απαγωγής, και σε άλλα κακουργήματα, όπως δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, ενέργειες που εντάσσονται στον πόλεμο των κυκλωμάτων της νύκτας. Το κρησφύγετο των απαγωγέων όπως και τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ δεν είχαν έως αργά χθες βρεθεί, αξιωματικοί της Ασφάλειας ωστόσο θεωρούσαν ζήτημα χρόνου τον εντοπισμό τους. Ιδιαίτερα για την περίπτωση των χρημάτων, οι διωκτικές αρχές φαίνεται να διαθέτουν πληροφορίες για τα σημεία στα οποία είναι κρυμμένα, καθώς για ορισμένους από τους συλληφθέντες φέρονται να προκύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εισέπραξαν μέρος των λύτρων προκειμένου να τα «ξεπλύνουν».
Εμπνευστής της απαγωγής κατηγορείται ο έγκλειστος των φυλακών Τρικάλων Παναγιώτης Βλαστός, ένας από τους πλέον σκληρούς και «αναγνωρίσιμους» κακοποιούς στον χώρο της νύχτας. Δευτερεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό κατηγορείται ότι διαδραμάτισε ο επίσης κρατούμενος των φυλακών Ιωάννης Σκαφτούρος, μαζί με τον Βασίλη Στεφανάκο, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δίχως ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο βαθμός εμπλοκής του. Ο αποκαλούμενος «διαπραγματευτής» των απαγωγέων, ο άνδρας με την κρητική προφορά που συνομιλούσε με την σύζυγο του εφοπλιστή, είναι ο Απόστολος Πετράκης. Συνελήφθη τη νύχτα της Πέμπτης σε νυχτερινό κέντρο της παραλιακής όπου φέρεται να βρισκόταν μαζί με γόνους επιχειρηματιών, οι οποίοι ωστόσο δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η Αστυνομία αναζητεί διασύνδεση των εγκληματιών της συμμορίας με τρομοκράτες του Επαναστατικού Αγώνα και της Σέχτας Επαναστατών και μάλλον βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ένα από τα μέλη της οργάνωσης που ασχολούνταν με τη συνδεσμολογία των εκρηκτικών μηχανισμών φέρεται ότι έχει «σπάσει» και έδωσε λεπτομέρειες για έναν ή δύο τρομοκράτες με τους οποίους συνεργάστηκε κατά το παρελθόν.
Συγχαρητήρια και στην Αστυνομία και στον κ. Μαρκογιαννάκη.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με Scotland Υard
Για τη «νέα» τρομοκρατία
Στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της Scotland Yard στο πλαίσιο της συνεργασίας των βρετανικών διωκτικών με την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Κων. Μπίτσιος. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να γίνει (συνοδεία του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Χωριανόπουλου) το πρωί της 17ης Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης των μελών της «Σέχτας Επαναστατών» εναντίον του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, στα Ανω Πατήσια.

Καλά πληροφορημένες πηγές λοιπόν αποκάλυψαν στην «Κ» ότι τελικά η συνάντηση του κ. Μπίτσιου με κλιμάκια των Βρετανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα την περασμένη Δευτέρα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί νέο ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα στο οποίο θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά εκτός από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Εκρηξη βόμβας
Αντικείμενο των συναντήσεων δεν είναι άλλο από τις έρευνες για την εξάρθρωση της «νέας» τρομοκρατίας, η οποία έκανε εκ νέου αισθητή την παρουσία της μόλις την περασμένη Παρασκευή με την έκρηξη βόμβας στην πρόσοψη κτιρίου που στεγάζει κατάστημα Mc Donald’s καθώς και τα γραφεία την ΚΑ΄ Εφορία Αθήνας. Μολονότι μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης οι διωκτικές αρχές απέδιδαν την επίθεση στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Η συνάντηση του γενικού γραμματέα με Βρετανούς αξιωματούχους φέρεται να διαψεύδει ώς ένα βαθμό πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχε «παγώσει» η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Scotland Yard εξαιτίας της απροθυμίας αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής να συνεργαστούν με τους Βρετανούς ομολόγους τους, υιοθετώντας ορισμένες από τις μεθόδους και αντιλήψεις στο πεδίο της έρευνας. Το προηγούμενο διάστημα oι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι σύνδεσμοι της Scotland Yard στην Αθήνα είχαν εκφράσει την απορία τους για την απροθυμία των Ελλήνων να συνεργαστούν με δεδομένο ότι οι τελευταίοι είχαν απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Ανώτατη πηγή της Κατεχάκη μιλώντας για το θέμα στην «Κ» διευκρίνισε ότι «υπάρχει πλέον αγαστή συνεργασία των Ελλήνων αξιωματικών, τόσο με Αγγλους όσο και Αμερικανούς ομολόγους τους», ενώ ο κ. Μπίτσιος μοιάζει πλέον να έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου το δύσκολο έργο να κρατήσει ζωντανή τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Scotland Υard. Ερώτημα πάντως παραμένει εάν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου προχωρήσει σε αλλαγή της δομής της Αντιτρομοκρατικής, όπως άλλωστε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε προτείνει το κλιμάκιο των Βρετανών που είχε επισκεφθεί τη χώρα. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξα ως προς την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Μιλώντας μάλιστα στην «Κ» τόνισαν ότι «μπορεί στα ανώτατα κλιμάκια να υπάρχει η βούληση για συνεργασία, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με στελέχη και αξιωματικούς που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/07/2009_321143