Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

11 χρόνια μετά, δικαιώθηκε δικαστικά ο αστυνομικός που έχασε το πόδι του στο φιάσκο της οδού Νιόβης!

Δικαίωση για τον αστυνομικό που έχασε το πόδι του στο φιάσκο της οδού Νιόβης. Έντεκα χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή της Αμαλίας Γκινάκη, η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά στη θέση του θύματος ήταν ο 50χρονος σήμερα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιος Παλιούρας, ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι και είναι ανάπηρος λόγω της αποτυχημένης αστυνομικής επέμβασης που είχε διαταχθεί το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου 1998. Ο Γεώργιος Παλιούρας ήταν οδηγός και συνοδός ασφαλείας του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιου Βασιλόπουλου, για τον οποίο η δικαστική απόφαση δέχεται ότι «εσφαλμένα είχε εκτιμήσει ότι η χειροβομβίδα που είχε τοποθετήσει ο κακοποιός Σορίν Ματέι στα ρούχα της κοπέλας ήταν ψεύτικη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατό της».
Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται σταθμός για τη σωματική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη ζωή χιλιάδων ενστόλων. Ο αστυνομικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δέχτηκε ότι οι αστυνομικοί θεωρούνται υποχρεωμένοι να εκτίθενται στον κίνδυνο για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες όλων μας αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο όταν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα με σχέδιο και προβλέψεις για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.! Οι δικαστές του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου επιδίκασαν στον Γεώργιο Παλιούρα αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης, ύψους 300.000 ευρώ, την οποία πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Το εντυπωσιακό σκεπτικό της απόφασης καταγράφει:
▪ «Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να οργανώνει την εκτέλεση κάθε αστυνομικής αποστολής, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των αστυνομικών οργάνων που συμμετέχουν στις αστυνομικές αποστολές».
▪ «Οι πράξεις και παραλείψεις τόσο του διοικητή των ΕΚΑΜ όσο και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κλόνισαν το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία και έθιξαν σοβαρότατα το κύρος του Σώματος».
▪ «Κατά το σχεδιασμό, σε περίπτωση μη αιφνιδιασμού του κακοποιού, προβλέφθηκε να επιχειρηθεί προσπάθεια βίαιης αφαίρεσης της χειροβομβίδας από τα χέρια του, τέτοιο όμως εγχείρημα, εξαιτίας του ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δεν διδάσκεται, ούτε επιχειρείται από τις αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως». Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο διέταξε η απόφαση να είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ απέρριψε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να μην είναι τοκοφόρα η απαίτηση του παθόντος από τη στιγμή κοινοποίησης της αγωγής.

Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80448