Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Ο Ομπάμα άρχισε να μαζεύει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και στο «Αρμενικό»!

Είναι γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σχεδόν τα πάντα στους πάντες για να καταλάβει τον προεδρικό θώκο. Φυσικά και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την αδυναμία του να εκπληρώσει έστω και ένα μικρό πακέτο των υποσχέσεών του. Οι πρώτες 50 μέρες του περιγράφονται με τα πιο μελανά χρώματα. Εκεί όμως που βλέπουμε να μαζεύει πραγματικά τις υποσχέσεις του είναι οι επιμέρους διπλωματικές υποσχέσεις που είχε δώσει σε μειονότητες και εθνικές κοινότητες των ΗΠΑ. Προεκλογικά είχε προχωρήσει και σε τολμηρές κινήσεις ή συνυπέγραφε διάφορα ψηφίσματα για να προσεγγίσει και αποσπάσει την ψήφο διαφόρων κοινοτήτων.
Έτσι και στο Αρμενικό άρχισε τώρα να τα μασάει μια και γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας στα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια. Ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τη συστηματική εξόντωση των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Ο ίδιος είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2008 ότι η «γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι προσωπική άποψη, αλλά ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που έχει αποδειχθεί από σωρεία καταγεγραμμένων στοιχείων». Σήμερα δεν αποσαφηνίζεται πλέον από τον Λευκό Οίκο πως ακριβώς αντιμετωπίζει την γενοκτονία μια και θεωρείται ότι μια ξεκάθαρη ερμηνεία θα εξόργιζε την Τουρκία και θα έφερνε σε δυσχερή θέση τον Ομπάμα. Βλέπουμε πόσο εύκολα υποτάσσεται η ιστορική πραγματικότητα στις διπλωματικές ανάγκες του State Department!
Η επίσκεψη στην Τουρκία είναι στις 5 Απριλίου και η επέτειος της Αρμενικής γενοκτονίας στις 24 Απριλίου. Και στις δύο περιπτώσεις οι σύμβουλοι του Ομπάμα επεξεργάζονται την φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μην θιγεί κανένας αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μια και είναι ολοφάνερο πλέον ότι θα προτιμηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος να αθετήσει την προεκλογική του υπόσχεση προς τους Αρμενίους παρά να δυσαρεστήσει τους Τούρκους. Ο Μάικ Χάμερ, εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας είναι να προωθήσουμε την επαναπροσέγγιση μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, ώστε οι δύο χώρες να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος»( οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τα σύνορά τους είναι κλειστά από το 1993). Δηλαδή μην παρατραβάμε το σκοινί! Άλλο τι είπαμε προεκλογικά και άλλο τι κάνουμε τώρα! Θέτουμε άλλες προτεραιότητες στις αρμενοτουρκικές διαφορές! Με ανάλογο σκεπτικό, πριν από δύο χρόνια, η ηγεσία του Κογκρέσου ακύρωσε την ψηφοφορία αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας, την τελευταία στιγμή, υποκύπτοντας στις πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση Μπους. Το ίδιο αναμένεται και με τον πρόεδρο Ομπάμα! Είδωμεν!

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Αίτημα 21 κυβερνήσεων

Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση μεταξύ των ιστορικών ότι η δολοφονία περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά γενοκτονία. Η Παγκόσμια Ενωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) κάλεσε το 2007 την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη «γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1914–1923». Το ίδιο έχουν πράξει και 21 κυβερνήσεις παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου), διεθνείς οργανισμοί (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. ά.), ενώ ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιείται ευρέως από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (BBC, New York Times, Associated Press, Der Spiegel κ. λπ.).

Ολοι όμως σχεδόν οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο, αν και είχαν υποσχεθεί ότι θα το πράξουν στη διάρκεια των προεκλογικών τους εκστρατειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2008 ότι «γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι προσωπική άποψη, αλλά ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που έχει αποδειχθεί από σωρεία καταγεγραμμένων στοιχείων». Μένει να εξακριβωθεί αν θα προβεί σε παρόμοια δήλωση και στις 24 Απριλίου ή θα υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας όπως οι προκάτοχοί του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_14/03/2009_307582