Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

απερρίφθη το bailout ....... Dow Down (δεν πέρασε των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων της Αμερικής!)

(στην Αμερική τα σοσιαλιστικά κρατικοδίαιτα όνειρα ξεπεσμένων νταβατζήδων κόβονται μαχαίρι )
Αφήστε με να το σκεφτώ λίγο : η πιο "ελεύθερη" και «άπληστη» αγορά του κόσμου, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE, κοινώς Wall Street) πέφτει κατακόρυφα, βάφτηκε στο αίμα, επειδή η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν ψήφισε το bailout που θα επέτρεπε κυβερνητικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά. Τι αλήθεια συμβαίνει με αυτούς τους απίστευτα άπληστους οπαδούς του κέρδους per second;

Dow Closes Down Nearly 800 as Market Reels

Dow Down 700 Points as House Rejects Bailout

Dow Down 500 Points as House Rejects Bailout

Why 1929 won't happen

3 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Απερρίφθη το σχέδιο των 700 δις
Δευτέρα, 29.09.08
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βράδυ της Δευτέρας, με 228-205 ψήφους βουλευτών και από τα δύο κόμματα, το σχέδιο νόμου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, που θα επέτρεπε στο υπουργείο Οικονομικών να δαπανήσει 700 δισ. δολάρια, για να αγοραστούν από το αμερικανικό Δημόσιο ομόλογα που σχετίζονται με ενυπόθηκα δάνεια και αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να δοθεί μια νέα εκκίνηση στις χρηματαγορές.

Το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε από σκεπτικιστές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, που αμφισβήτησαν την αναγκαιότητά του και το κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου απερρίφθη από τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών νομοθετών, καθώς και από 95 Δημοκρατικούς βουλευτές.

Το σχέδιο σωτηρίας είχε προταθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 20 Σεπτεμβρίου. Νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα υπάρξει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Άμεση συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν η κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τους δείκτες Nasdaq και Dow Jones να καταγράφουν αμέσως μετά το «ναυάγιο» στη Βουλή των Αντιπροσώπων πτώση 6,48% και 4,55%, αντίστοιχα και να κλείνουν τελικά με πτώση 9,14% ο Nasdaq και 6,71% ο Dow Jones.

Ως επόμενο βήμα, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε, αφού προηγουμένως εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική αυτή εξέλιξη, ότι θα έχει διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον.

Εκπρόσωπος δε, του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός, Χένρι Πόλσον, είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία.

«Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι και την ηγεσία του Κογκρέσου για τη συνέχεια του εγχειρήματος» τόνισε η εκπρόσωπος, Μισέλ Ντέιβις.

Εν τω μεταξύ, την «καυτή ανάσα» της κρίσης νιώθει πλέον και η Ευρώπη, προκαλώντας την αντίδραση των κυβερνήσεων, οι οποίες κινητοποιούνται, στηρίζοντας επιχειρήσεις που φτάνουν στο χείλος του γκρεμού.

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα σημειώθηκε στον όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis, τον οποίο διέσωσαν κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Διαβάστε περισσότερα...

Μετά την κίνηση αυτή η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της εξέφρασε εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα αναφέροντας τη διάσωση του Fortis ως παράδειγμα ότι το σύστημα δουλεύει σωστά και μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις. Η μερική κρατικοποίηση του Fortis, επί της αρχής δεν αποτελεί για την Επιτροπή, «κρατική ενίσχυση. Ωστόσο η Επιτροπή θα εξετάσει τα όποια συνοδευτικά μέτρα υπάρξουν ενώ θέτει χρονικό περιορισμό 6 μηνών στην ισχύ εφαρμογής των μέτρων διάσωσης του ομίλου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επιστολή του Αμερικανού προέδρου θα επιδώσει την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Αμερικανός πρέσβης στην ΑΘήνα.

Με την επιστολή του, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5, ο Τζορτζ Μπους ενημερώνει τους ηγέτες των συμαχικών χωρών για τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αντιμετωπίζουν τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ ζητά και τη συνεργασία τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τζορτζ Μπους, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κογκρέσο σχετικά με το σχέδιο σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι «το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών και αντιμετωπίζει τη χρηματιστική κρίση στη ρίζα της και θα βοηθήσει ώστε να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία».

Το σχέδιο εξετάστηκε και πήρε την έγκριση του Κογκρέσου το απόγευμα της Κυριακής «αποστέλλοντας σε όλες τις αγορές του κόσμου ένα ισχυρό μήνυμα της θέλησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος και επισημαίνει πως: «χωρίς το σχέδιο σωτηρίας, το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ήταν καταστροφικό».

Γερμανία

Στη Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χορηγήσεων Hypo Real Estate βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης και σώθηκε χάρη στη διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ από τη κυβέρνησης και κορυφαίες τράπεζες. Αν και η HRE δεν αποκάλυψε το ύψος του ποσού και τις τράπεζες που προσήλθαν αρωγοί, πηγές προσκείμενες στη κυβέρνηση Μέρκελ είπαν ότι το πακέτο ενδέχεται να ανέλθει συνολικά στα 35 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την περίπτωση της Hypo Real Estate ως το μεγαλύτερο, προς το παρόν, πλήγμα το οποίο δέχεται η Γερμανία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν μεγάλη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

Γαλλία

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι θα προστατέψει τους καταθέτες των τραπεζών από ενδεχόμενες ζημιές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. "Δεν πρέπει να δώσουμε δίοδο στο πρόσωπο της αποσταθεροποίησης. Πρέπει να στηρίξουμε τις τράπεζες" σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η δήλωση έγινε τη στιγμή που η τιμή της μετοχής της βέλγο-γαλλικής τράπεζας Dexia παρουσίασε δραματική πτώση επηρεασμένη από έκθεση ότι ίσως χρειαστεί έκτακτα κεφάλαια, και μετά από μια σειρά αποφάσεων για τη διάσωση τραπεζών στη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντήσει την Τρίτη τους επικεφαλής των σημαντικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών της Γαλλίας προκειμένου να συζητήσουν για την οικονομική κρίση.

Βρετανία

Στη Βρετανία δημοσίευμα της Σάντεϊ Τέλεγκραφ αναφέρει ότι η κλυδωνιζόμενη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία American International Group συναίνεσε να πωλήσει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών του Αεροδρομίου Λόντον Σίτι που διαθέτει στον επιχειρηματικό συνέταιρό της. Η ΑΙG θα πωλήσει το 25% των μετοχών του Σίτι, του ταχύτερα ανερχόμενου αεροδρομίου στη Βρετανία, στην Global Infrastracture Partners (GIP) έναντι 250 εκατ. λιρών (460 εκατ. ευρώ). Η GIP είναι μία επενδυτική κοινοπραξία, του οποίου μέτοχοι είναι η Credit Suisse κι η General Electric. Η GIP κι η AIG Financial Products Corp, ο κλάδος της AIG που συμμετείχε στη συμφωνία, είχαν πληρώσει λίγο λιγότερα από 750 εκατ. λίρες για το αεροδρόμιο τον Δεκέμβριο του 2006. Έκτοτε ο αριθμός των επιβατών του αεροδρομίου αυξήθηκε κατακόρυφα και τα κέρδη σχεδόν διπλασιάσθηκαν. Τόσο η AIG, όσο η GIP και το Σίτι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και οι νέες "ενέσεις ρευστότητας" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Ειδικότερα, η ΕΚΤ διοχέτευσε 120 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διέθεσε 40 δισ. στερλίνες για να βελτιώσει την κατάσταση στις αγορές. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διέθεσε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 1,5 τρισ. γεν (14,2 δισ. δολάρια) και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας 2,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας (2,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πρόκειται να παράσχει στήριξη στις ρωσικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι, σε μια τέτοια συγκυρία, «είναι κάτι εξαιρετικά δυσχερές για τις ρωσικές τράπεζες να εξασφαλίσουν την παράταση του δανεισμού τους στο εξωτερικό».

Στο ρωσικό χρηματιστήριο, εν όψει των πολλαπλών αβεβαιοτήτων και με τους επενδυτές έστω και την υστάτη ώρα να επιδιώκουν να «καλυφθούν» από ακόμα μεγαλύτερα δεινά, εκδηλώθηκε «αμόκ» πωλήσεων μετοχών.

Ο δείκτης RTS παρουσίασε αισθητή κάμψη σε ποσοστό 5,85%, ενώ από την πλευρά του ο δείκτης Micex περιόρισε τις ημερήσιες απώλειές του στο 5,50%.

Χρηματαγορές

Ωστόσο τα «καλά νέα», φαίνεται ότι δεν έπεισαν τις αγορές, οι οποίες΄τη Δευτέρα κατέγραψαν γενικευμένη πτώση. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 5,59%.Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX 30 έχασε 4,41% της αξίας του, ενώ o δείκτη CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε κατά 5,30%. Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 149,55 μονάδες (-1,26%) φτάνοντας τις 11.743,61. Στην Αθήνα το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 5,87%. Η συνεδρίαση αναλυτικά...


e-tipos.com, ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53592

Παπουτσάκης είπε...

Καταψηφίστηκε το σχέδιο σωτηρίας
Κατακόρυφη πτώση του δείκτη Dow Jones.

Απορρίφθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο σωτηρίας για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η τύχη του σχεδίου είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της προέδρου του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι. Το σχέδιο καταψήφισαν 228 βουλευτές, ενώ 205 το είχαν υπερψήφισαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόκειται ωστόσο να συνεδριάσει για την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν την Πέμπτη. «Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει πριν την Πέμπτη, το νωρίτερο», τόνισε κοινοβουλευτική πηγή. Το Κογκρέσο θα παραμείνει κλειστό αύριο και την Τετάρτη, λόγω του Ρος Χασάνα, του εβραϊκού νέου έτους.

Αποφασισμένο το υπουργείο Οικονομικών

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι και την ηγεσία του Κογκρέσου για τη συνέχεια του εγχειρήματος», τόνισε η εκπρόσωπος Μισέλ Ντέιβις.

«Στο μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσον που διαθέτουμε, όπως ακριβώς πράξαμε και κατά τους τελευταίους μήνες, για να κρηπιδώσουμε τις οικονομικές αγορές και την οικονομία μας», προστίθεται στο ανακοινωθέν της.

Πελόζι: Θα εργαστούμε για λύση

Η απόρριψη του σχεδίου για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα από την Βουλή των Αντιπροσώπων «δεν θα πρέπει να παραμείνει στάσιμη» κι «εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε» να εργαζόμαστε για τη λύση, τόνισε σήμερα η δημοκρατική πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι.

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν θα πρέπει να παραμείνει στάσιμο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε η Πελόζι στους δημοσιογράφους, μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με 700 δις δολάρια. Τη στιγμή που η Γουόλ Στριτ πάθαινε καθίζηση μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής, η Πελόζι διαβεβαίωνε πως το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της αγοράς. «Η δουλειά μας δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου να το πετύχουμε», τόνισε.

«Βύθιση» των χρηματιστηρίων

«Καταποντίστηκαν» την Τρίτη οι δείκτες στο χριματιστήριο της Νέάς Υόρκης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της καταψήφισης του σχεδίου σωτηρίάς. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 6,92%, στις 10.372,54 μονάδες. Η ίδια εικόνα και για τον δείκτη μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq να έχει ημερήσια απώλεια της τάξης του 9,14% κι έκλεισε στις 1.983,73 μονάδες. Αυτή είναι κι η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια του δείκτη αυτού, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (σχεδόν μείον 150 μονάδες του δείκτη).

Όμως, σχεδόν 525 μονάδες (-4,70%) χάνει τούτη την ώρα ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας που περιορίζεται πλέον στο επίπεδο των 10.615 μονάδων, ενώ προς στιγμή η πτώση έφτασε στο 6%. Από την πλευρά του, ο ευρύτερος δείκτης «Standard and Poor's» (των 500 μετοχών) έκλεισε με ημερήσια απώλεια 8,64%% (-104,39 μονάδες) και περιορίστηκε στις 1.108,22 μονάδες.

-Στο βραζιλιάνικο χρηματιστήριο, διακόπηκαν για τουλάχιστον 30 λεπτά οι συναλλαγές, μόλις ο γενικός δείκτης «Ιμποβέσπα» έχασε, σήμερα, το 10% της αξίας του.

Απογοήτευση στο Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Μπους.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κρίση που θα πρέπει πάει θυσία να αντιμετωπιστεί.

Μπους: Επίθεση κατά μέτωπον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε σήμερα πως θα επιτεθεί «κατά μέτωπον» με τους οικονομικούς συμβούλους του στην χρηματοπιστωτική κρίση που μαστίζει την αμερικανική οικονομία, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των κλυδωνιζόμενων τραπεζών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν' αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά», τόνισε ο Μπους, μετά την συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βικτόρ Γιούσενκο.

Εμπιστοσύνη Ομπάμα στις τράπεζες

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις αμερικανικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη του - μετά από την απόρριψη του σχεδίου σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων - ότι το σχέδιο ύψους 700 δισ. δολαρίων έχει ακόμα περιθώρια να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Συνεργασία με τους Δημοκρατικούς προτείνουν οι Ρεπουμπλικανοί

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Τζον Μπέχνερ δήλωσε απόψε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εργαστούν από κοινού (τα δυο κόμματα) για να βρουν ένα τρόπο να σώσουν την οικονομία.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής κ. Πάτναμ δήλωσε και εκείνος από την πλευρά του ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να επιθυμούν μια δικομματική λύση στην οικονομική κρίση.

Τέλος ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής κ. Μπλάντ δήλωσε ότι ηγετικά στελέχη της ομάδας πραγματοποιούν συνοδό για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με το σχέδιο σωτηρίας της οικονομίας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/09/2008_250222

Παπουτσάκης είπε...

Σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου
Στα 96,37 δολ. το ελαφρό αργό, στα 93,98 δολ. το μπρεντ.

Σημαντική υποχώρηση έως και 10 δολάρια παρουσίασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές ενισχύθηκαν μετά μετά την καταψήφιση του σχεδίου σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το Κογκρέσο.

Στις σημερινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 9,8% κι έκλεισε στα στα 96,37 δολάρια το βαρέλι, από τα 106,89 δολάρια που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε επίσης και έκλεισε στα 93,98 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές «υπάρχουν ανησυχίες για το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης. Οι ανησυχίες αυτές επηρεάζουν τις τιμές».