Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Παρά την κρίση, υπέρ του καπιταλισμού οι Αμερικανοί!

Με 53% οι Αμερικανοί κρίνουν καλύτερο οικονομικό σύστημα τον καπιταλισμό, ενώ η πατρίδα τους διέρχεται τη χειρότερη ύφεση από δεκαετίες, όπως ανέδειξε μία δημοσκόπηση του οίκου «Ράσμουσεν Ρηπόρτς», που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Ας σημειωθεί ότι το εντυπωσιακό 20% των ερωτηθέντων Αμερικανών έκριναν πως «το καλύτερο κατά την άποψή τους οικονομικό σύστημα, είναι ο σοσιαλισμός» ποσοστό, πάντως, πολύ υψηλό για τη «χώρα-φέουδο» του καπιταλισμού.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πολέμιοι της οικονομικής πολιτικής του 47χρονου προέδρου των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, για να «πισωπλατήσουν» την ύφεση , εστιάζουν τις κριτικές τους στο ότι από κρατικούς πόρους δαπανώνται και θα δαπανηθούν πολλές δεκάδες δισ.ευρώ, ενώ κραδαίνουν και το «σκιάχτρο» του σοσιαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ο πρόεδρος Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος στην αμερικανική Ιστορία, αναλάβει τα καθήκοντά του επίσημα, δηλαδή τον Δεκέμβριο '08, περίπου 70% των Αμερικανών δήλωναν υπέρμαχοι της «ελεύθερης αγοράς». Κατά τους αναλυτές, η προέλαση της έννοιας της «ελεύθερης αγοράς», ειδικά, σε πείσμα του ίδιου του καπιταλισμού, δεν είναι τελικά αντιφατική υπό την έννοια ότι οι Αμερικανοί μοιάζουν να συμφιλιώνονται τώρα με «ελεύθερη αγορά» στηριγμένη πάνω...σε «κρατικό καπιταλισμό».

Εξάλλου, δύο στους τρεις Αμερικανούς φρονούν σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση από τον ίδιο οίκο ότι από τη σύγκρουση επιχειρηματιών και πολιτικού κόσμου, ζημιωμένοι τελικά αποβαίνουν οι καταναλωτές όσο και οι επενδυτές.

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Νέες απολύσεις προαναγγέλλει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι η πόλη θα χρειαστεί να καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας για να αποφύγει την πτώχευση. Ο δήμαρχος, που έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δήμο, είπε ότι εκτός από το δραστικό περιορισμό των προνομίων των υπαλλήλων θα πρέπει να καταργηθούν άλλες 7000 θέσεις εργασίας.

«Δεν γίνεται να συνεχίσουμε. Το κόστος των συντάξεων και της ιατρικής περίθαλψης των υπαλλήλων μας θα οδηγήσουν την πόλη στην πτώχευση», υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NY1.

Οι νέες απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 1300 θέσεις εργασίας που έχει ήδη προταθεί να καταργηθούν και στις 8000 που ενδέχεται να καταργηθούν μέσω εθελοντικής αποχώρησης.

Η ύφεση και η κρίση στη Γουόλ Στριτ έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στα οικονομικά της πόλης που βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στη φορολόγηση των εταιρειών. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, με την κατάργηση 7000 θέσεων εργασίας η πόλη θα μειώσει τα έξοδά της κατά περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/04/2009_274867