Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

"καυτή πατάτα" στο State Department η φωτογραφία Ομπάμα-Βαρθολομαίου!

Προκαλεί μεγάλη απορία η στάση του State Department για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τη συνάντηση Ομπάμα-Βαρθολομαίου. Έκαναν τα πάντα για να την κρύψουν από τη δημοσιότητα και να την υποβαθμίσουν, λες και δεν έγινε. Πάνε να βγάλουν δηλαδή ψεύτη τον Πατριάρχη που «τρελάθηκε» και ξαφνικά έκανε λόγο για ικανοποίηση από την συνάντησή του με τον Ομπάμα; Ή μήπως έταξαν στους Τούρκους ότι πρόκειται να θάψουν τη συνάντηση και αυτό προσπάθησαν να πράξουν ανεπιτυχώς; Εν τέλει μόνο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Αμερικής ξευτέλισαν τέτοιες απόπειρες αποσιώπησης ενός γεγονότος που δεν μπορεί να εξαφανιστεί μια και «κατεγράφη» από τις δηλώσεις του Πατριάρχη! Το State Department εξετέθη διπλά γιατί ούτε την αδίστακτη "ανατολίτικη" επιμονή των Τούρκων μπόρεσε να ικανοποιήσει ούτε ένα γεγονός μπόρεσε να αποκρύψει., παρά τα παζάρια που αποκαλύφθηκαν. Στο μόνο σημείο που πραγματικά υπέκυψαν είναι στο σημείο της συνάντησης. Γεγονός που επίσης δεν τιμά ούτε τον θεσμό του Αμερικανού προέδρου(που επλήγη χωρίς να υπάρχει λόγος), ούτε το συμβολισμό του οικουμενικού πατριάρχη(που προσεβλήθη εξαιτίας λάθος εκτιμήσεων)!
Το ότι δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έπειτα από πιέσεις, δεν είναι παρήγορο. Δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι σύμβουλοι του νέου προέδρου τις διακρατικές σχέσεις και είναι πασιφανής η απειρία των νέων διπλωματών στο State. Γι’ αυτό και μόνο δικαιολογούνται αν και τελικά μένουν οι εντυπώσεις που εν προκειμένω ήταν αρνητικές μια και κινήθηκαν μεταξύ βιαστικής προχειρότητας και προσβολής στο συμβολισμό ενός πανάρχαιου θεσμού. Πολύ αρχαιότερου και από τους Τούρκους και από τους ίδιους τους Αμερικανούς!
Το μόνο αισιόδοξο που απομένει από αυτή την συνάντηση είναι η επιμονή του Ομπάμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι σε κάθε περίπτωση την ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων, η οποία καταγράφεται στις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σαρώνει το βίντεο με την υπόκληση Ομπάμα στον Σαουδάραβα Βασιλιά. Μεγαλεία.