Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η Φούσκα των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα

του Αλέξανδρου Δράκου στο ΚΛΙΚ
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φυσικά δεν εξαιρείται κι αυτή, από τον γενικό κανόνα της συρρίκνωσης σε πρώτο στάδιο και της κατάρρευσης σε επόμενο, των Μέσων Ενημέρωσης. Η κυκλοφορία των Κυριακάτικων εφημερίδων, του πιο ανθηρού πριν από λίγα χρόνια τομέα των εντύπων, είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά των Μέσων Ενημέρωσης. Για τα ημερήσια φύλα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σχόλιο. Οι ίδιοι οι εκδότες τους ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις κυκλοφορίες και τα διαφημιστικά έσοδα να μειώνονται από χρόνο σε χρόνο. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που πριν από μερικά χρόνια με την εισαγωγή του DVD στο κυριακάτικο φύλλο της είχε φτάσει σε μια Κυριακή το όριο των 400.000 φύλλων, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου πούλησε 120.110 φύλλα, ενισχύοντας τις ανησυχίες της ιδιοκτησίας της. Στο πρώτο εννιάμηνο του 2008 το συγκρότημα της Ελευθεροτυπία είχε ζημιές που ξεπερνούσαν τα 8 εκ. ευρώ. Το Βήμα της ίδια Κυριακή πούλησε τον πολύ ικανοποιητικό αριθμό των 215.660 φύλλων, αλλά το συγκρότημα του ΔΟΛ στο εννιάμηνο εμφάνισε ζημιές 3.626.236, ενώ η μητρική εκδοτική εταιρεία είχε ζημιές στο πρώτο εννιάμηνο που έφταναν τα 13.477.779 ευρώ. Οι δε υποχρεώσεις του ΔΟΛ έχουν αγγίξει τα 210.586.964 ευρώ. Ο Πήγασος του Γιώργου Μπόμπολα εμφάνησε στο εννιάμηνο κέρδη που έφταναν τα 2.720.507 ευρώ αλλά αυτό δεν δίθνει καμιά εικόνα για την οικονομική πορεία του ομίλου αφού στη διάρκεια του 2008 αγόρασε το 70% του Πρώτου Θέματος, αλλά πούλησε και ένα μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο. Περισσότερο ενδεικτικές είναι οι υποχρεώσεις του ομίλου που φτάνουν τα 236.462.748 ευρώ. Η ΙΜΑΚΟ παρουσίασε στο εννιάμηνο κέρδη 12.486 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει εξασφαλισμένα τα τσιγάρα του, αλλά ο όμιλος έχει ανεβάσει τις υποχρεώσεις του στα 61.478.639 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ......
δεν πρόκειται να κόψει σύντομα το κάπνισμα. Σε αντίστοιχα επίπεδα κινείται και ο Λυμπέρης με ζημιές 278.915 ευρώ στο εννιάμηνο και υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 74. 951.647 ευρώ. ΣΕ πολύ καλύτερη θέση βρίσκονται οι Αττικές Εκδόσεις του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου με κέρδη 2.802.257 ευρώ στο εννιάμηνο, αλλά με υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 49.255.361 ευρώ. Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος αλλά και ο ΓιώργοςΒ. Βαρδινογιάννης αποδείχτηκαν τελικά οι εξυπνότεροι απ’ όλους μια και πούλησαν μεγάλο μέρος των μετοχών τους στον Μπερλουσκόνι, όσο η μετοχή τους ήταν στα 5 ευρώ και έτσι μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον ότι και να γίνει.

Εκείνο που πρέπει να προσέξει κανείς όταν διαβάζει τους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο η στήλη με τα κέρδη ή τις ζημίες, αλλά η στήλη των υποχρεώσεων, που χρόνο με το χρόνο αυξάνει. Σε επόμενο τεύχος του ΚΛΙΚ θα επανέλθουμε με τα συνολικά αποτελέσματα για το δωδεκάμηνο του 2008 και τις προβλέψεις μας για το 2009. Και σ’ αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε παρά μια καλοπροαίρετη συμβουλή, έστω κι αν δεν θα ακούσουν όλοι ευχάριστα. Πουλήστε όσο είναι ακόμη καιρός -αν υπάρχει ακόμη καιρός. Σε λίγο και οι μετοχές σας αλλά και ολόκληρες εταιρείες δεν θα πουλιούνται ούτε και για όσο πιάνει ένα κιλό πατάτες. Κι αν μπεις στο κόκκινο πολύ δύσκολα βγαίνεις.
To άρθρο ανήκει στην κατηγορία Media και έχει tags: Μέσα Ενημέρωσης | Μεγάλη Κρίση | ΚΛΙΚ | Αλέξανδρος Δράκος
Ρίξτε μια ματιά και στο τζίρο του ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου το 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: