Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη που βρίσκεται σε ύφεση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για την οικονομική πολιτική διαπίστωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

Όπως προκύπτει από όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα:

- Η οικονομία των 16 χωρών της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά 1,9%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι θετική. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% (η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ).

- Σε 11 από τα 16 μέλη της Ευρωζώνης και σε 18 από τα 27 κράτη της Ε.Ε. προβλέπεται να σημειωθούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

- Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας προβλέπεται στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009, δηλαδή για πρώτη φορά θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου της ευρωζώνης που προβλέπεται στο 4%. Έλλειμμα στα όρια ή πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% αναμένεται να εμφανίσουν 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Eπτά χώρες της ευρωζώνης, αναμένεται το 2009 να παρουσιάσουν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία (11%), Ισπανία (6,2%), Γαλλία (5,4%), Πορτογαλία (4,6%), Ιταλία (3,8%).

- Στη Ευρωζώνη το δημόσιο χρέος από 68,7% του ΑΕΠ το 2008, θα ανέβει στο 72,7% το 2009, δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 θα αυξηθεί στο 96% το 2009, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι όμως 4 μονάδων στην ευρωζώνη.

- Η ανεργία θα ανέλθει σε πρωτοφανή για την Ευρώπη επίπεδα. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη θα ανέλθει από 7,5% το 2008, σε 9,3% το 2009. Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 0,7% και θα διαμορφωθεί στο 9% το 2009 (η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί την πρόβλεψη και την εκτιμά χαμηλότερα), δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Το δημόσιο χρέος είναι η βαριά κληρονομιά του χθες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία είναι το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο από το 30% του ΑΕΠ το 1980 σκαρφάλωσε στο 99% του ΑΕΠ το 2004 και έκτοτε ακολούθησε καθοδική πορεία στο 94% το 2008. Μόνο για τους τόκους του δημόσιου χρέους, πληρώνουμε, περίπου, 12 δισ. το χρόνο. Είναι το 5% του ΑΕΠ. Είναι η βαριά κληρονομιά που μάς άφησε το ΠΑΣΟΚ.
Η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες. Το επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Μία υπερχρεωμένη Ελλάδα που ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει δεν θα μπορούσε να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο και δεν θα μπορούσε να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΣΤΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ "ΠΑΝΤΟΦΛΑ" ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ Η ΓΚΛΑΒΑ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΒΓΕΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΠΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΣΟΥ! ΑΧ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΤΙ ΑΝΑΘΡΕΨΕΣ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΟΥ..

Παπουτσάκης είπε...

τότε να πιστεύουμε τις "αλήθειες" του Πασόκ, που δεν είδε ποτέ τους δύο εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχιας, άφησε κληρονομιά στην κυβέρνηση. Αργά θυμηθήκατε τους φτωχούς και αυτό σημαίνει ότι απλά σπεκουλάρετε και κάνετε παιχνίδι προεκλογικό.
Δεν μπορείτε βέβαια να κάνετε τίποτε άλλο γιατί δεν έχετε τίποτε να προτείνεται για τα προβλήματα που εσείς κυρίως δημιουργήσατε. Σας έμεινε και πάλι το σκληρό ροκ, το ψέμα. η εξαπάτηση, οι καναλάρχες και η δημαγωγία.

Ερώτηση:
πως θα επιλύσει το πρόβλημα της φτώχειας ο πρόεδρος;
Θα τα πάρει απ' τους πλούσιους και θα τα δώσει στους φτωχούς!!!!!!
Έχεις ακούσει πιο αστεία "λύση";;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Γι άυτό κλείνει μυστικά ραντεβουδάκια με τους μεγαλοκαρχαρίες ......
για να εγγυηθεί το εισόδημά τους και να υποσχεθεί μελλοντικές κερδοφορίες !!!!!