Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ΗΠΑ ζητούν από τις χώρες της Ε. Ένωσης να μην προμηθεύονται ενέργεια από τη Ρωσία.

Προτείνουν μάλιστα άμεση συνεργασία με τους Τούρκικους αγωγούς.
Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. προμηθεύεται από την Ρωσία το ένα τρίτο του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει για τις ενεργειακές της ανάγκες.
Μόλις χθες αναφερθήκαμε στην εμπλοκή της Ελλάδας στη νέα γεωστρατηγική διανομή της ενέργειας, στην οποία η Ρωσία παίζει σπουδαίο ρόλο αλλά εμπλέκεται και η Ελλάδα λόγω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης [γιατί είναι όλοι εναντίον του Καραμανλή;]. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτό τον αγωγό που μεταβάλλει τις προσδοκώμενες στα σχέδια των Αμερικανών ισορροπίες. Οι εγχώριοι βέβαια αντικυβερνητολόγοι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι εφευρέσεις φιλοκυβερνητικών συνομοσιολόγων που κινδυνολογούν και κάνουν παιχνίδι με περίεργους νεο-εθνικισμούς!
Σήμερα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε, Κρίστεν Σίλβεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζήτησε από όλες τις χώρες της Ευρώπης να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε ενέργεια λόγω της στρατιωτική επέμβασης της Ρωσίας στη Γεωργία:"Η ευκολία με την οποία η Ρωσία αγνοεί τη διεθνή κοινότητα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απειλώντας τους γείτονές της, καταδεικνύει την σπουδαιότητα του ζητήματος".
Η κυρία Κρίστεν Σίλβεμπεργκ προτείνει μάλιστα τρόπους επίλυσης του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη:"Ειδικότερα, η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών και των απαραίτητων υποδομών, ώστε η ενέργεια να διοχετεύεται μέσω διαδρομών που δεν ελέγχονται από τη Μόσχα", πρόσθεσε.
Ένα τέτοιο έργο που εξετάζεται είναι και ο αγωγός Nabucco, που θα μεταφέρει προς τη Δύση φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και άλλες χώρες. Ορισμένοι εκφράζουν ωστόσο αμφιβολίες για την σκοπιμότητά του, λόγω του υψηλού κόστους και της προώθησης από την Ρωσία φθηνότερων και ασφαλέστερων διαδρομών.
(ΑΠΕ, ASSOCIATED PRESS)
Russian Navy ships head to Venezuela

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα ύψη οι δημοτικότητες των Πούτιν και Μεντβέντεφ μετά την κρίση στον Καύκασο

ΜΟΣΧΑ. Υψηλές δημοτικότητες απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά την πολεμική σύρραξη με τη Γεωργία, λαμβάνοντας για τον μήνα Σεπτέμβριο ποσοστά αποδοχής 88% και 83% αντιστοίχως, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε χθες και διενεργήθηκε από το ανεξάρτητο ρωσικό κέντρο Levada.
Στην ερώτηση αν "εγκρίνετε ή όχι τις δραστηριότητες των δύο ηγετών τηχώρας", μόνο το 10% απάντησε αρνητικά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν (έναντι 15% τον Αύγουστο) και 14% για τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ (22% τον Αύγουστο).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1600 πολιτών, ο Ντ. Μενβέντεφ δείχνει να εδραιώνει το ηγετικό του προφίλ μετά την κρίση στον Καύκασο. (AFP)

Παπουτσάκης είπε...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΗΓΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

Τζίμας Μαργαρίτης
Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης


Σε μια εποχή που ζητούμενο των πολιτών και ευθύνη των κυβερνήσεων, είναι η ευημερία, βασικό εργαλείο για την επίτευξη της είναι η ανάπτυξη. Η Μακεδονία και η Θράκη συγκέντρωναν πάντοτε το φραστικό η συναισθηματικό ενδιαφέρον των πολιτικών. Στην πράξη όμως, λίγοι ήταν εκείνοι που προσπάθησαν ουσιαστικά και κατάφεραν την καλλιέργεια αναπτυξιακών προοπτικών με διάρκεια.


Ιδιαίτερα μετά το 1980 χάθηκαν ευκαιρίες οι οποίες, αξιοποιούμενες θα έδιναν μια αναπτυξιακή ώθηση και θα αντιμετώπιζαν τα όποια προβλήματα, όχι ευκαιριακά, αλλά με προοπτική μόνιμης εξάλειψης. Ο πακτωλός χρημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό, από την προβληματική διαχείρισή του. Κοινοτικοί πόροι, όποτε απορροφήθηκαν εγκαίρως, αλλά και εθνικοί πόροι, δαπανήθηκαν στις πλείστες των περιπτώσεων ανισομερώς, οξύνοντας ανισότητες αντί να τις αμβλύνουν.

Σε ό, τι αφορά δε τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο με πραγματικά οραματικούς στόχους, τα χρήματα δαπανήθηκαν με τρόπο αποσπασματικό, συνήθως ελλιπώς, χωρίς να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Έτσι, δεν κατέστη δυνατόν να λυθούν βασικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά ούτε και να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα έδιναν σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, έναν στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναποτελεσματικότητας του παρελθόντος αποτελεί η σημερινή έλλειψη υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και η απουσία μονάδων βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ποτάμια, λίμνες και θαλάσσιες περιοχές, ή να απειλούμαστε με πρόστιμα από την Ε.Ε. Ακόμα και σήμερα, χωρίς ίχνος αιδούς, αναπτύσσουν φραστικές οικολογικές ευαισθησίες εκείνοι που άφησαν ευρωπαϊκά και εθνικά χρήματα χωρίς αξιοποίηση, κληροδοτώντας τις συνέπειες της αναβλητικότητας και της ατολμίας τους.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός, πως μετά από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, έπρεπε να έρθει η σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, για επιταχύνει ή να υλοποιήσει εξ` αρχής, έργα που είναι απαραίτητα για την εδραίωση ενός πραγματικά ηγετικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το τοπίο άλλαξε με τη νέα διακυβέρνηση. Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο ενιαίο πεδίο εκτέλεσης έργων, που συνδυαζόμενα στην εξυπηρέτηση ευρύτερων αναπτυξιακών στόχων, πολλαπλασιάζουν τα αναμενόμενα οφέλη.

• Το μετρό της Θεσσαλονίκης που έπρεπε να ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια, είναι πλέον σε φάση εκτέλεσης γιατί η σημερινή Κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά με την προοπτική του.

• Τώρα ολοκληρώνεται η Εγνατία οδός που βάσει εξαγγελιών των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα είχε ολοκληρωθεί το έτος 2000.

• Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το καθιστά ένα από τα δυναμικότερα λιμάνια της Μεσογείου και του προσδίδει τεράστια στρατηγική σημασία για τη χώρα μας.

• Η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" καθιστά τη Β.Ελλάδα ισχυρότερο πόλο έλξης προσώπων και αγαθών.

• Η εντατικοποίηση των ρυθμών δημιουργίας της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ενός οράματος του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή εξασφαλίζει ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό μοντέλο δράσης, στη βάση της Καινοτομίας, της Έρευνας και των Νέων Τεχνολογιών.
Αποδεικτικό του δημιουργικού παρόντος, της διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των σταθερών αναπτυξιακών προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας, είναι και ένα πλήθος άλλων έργων που υλοποιείται ανά τη Μακεδονία και τη Θράκη.

• Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, συνεπάγεται κομβικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

• Η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που διασχίζει ολόκληρη τη Β.Ελλάδα ενισχύει ακόμα περισσότερο το ρόλο αυτό, ενώ συνδυαστικά, τα δύο έργα προσδίδουν τεράστια γεωπολιτική σημασία στην περιοχή, ενισχύοντας διεθνώς τη θέση της χώρας μας.

• Σχολεία κατασκευάζονται σε όλους τους νομούς.

• Η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Εγνατίας οδού στην Καστοριά και η προώθηση των καθέτων αξόνων Δράμας- Εγνατίας Οδού, Κιλκίς - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Θεσσαλονίκης, δεν αίρουν μόνο το αίσθημα απομόνωσης των κατοίκων κάποιων περιοχών, αλλά ενισχύουν και την επικοινωνία μιας "μητροπολιτικού χαρακτήρα" Βορείου Ελλάδος, με το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης.

• Η κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων ΤΕΙ στα Γρεβενά την Καστοριά, στο Κιλκίς, επιβεβαιώνουν την επένδυση στη Γνώση που διέπει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική μας.

• Εκτελούνται έργα που έχουν σχέση με τον ορεινό τουρισμό και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής περιοχών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απλώς μειονεκτικές.

• Η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Καβάλας που ολοκληρώνεται και η έναρξη της κατασκευής δύο νέων νοσοκομείων στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης (παιδολογικό και ογκολογικό), αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο μιας ανάπτυξης, που μπορεί να αντανακλάται και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας.

• Νέα καταστήματα κράτησης στα Γρεβενά, στη Δράμα και στην Ορεστιάδα, αναδεικνύουν την επένδυση στην Ασφάλεια, αλλά και το στόχο του σωφρονισμού, αντί της αποκτήνωσης σε άθλιες συνθήκες κράτησης.

Για τους πλέον δύσπιστους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήθος έργων που είχαν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, συναντώντας μόνο εξαγγελίες και όχι αποτέλεσμα από τις Κυβερνήσεις του χθες.

Όταν όμως η πολιτική χάνει την αποτελεσματικότητά της, χάνει μαζί και την αξιοπιστία της.

Η συνέπεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όχι μόνο φέρνουν ορατά και αισθητά αποτελέσματα, εκεί που δεν υπήρχαν ούτε καν αξιοσέβαστες προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα, αποκαθιστά την αξιοπιστία της πολιτικής.

Ο ελληνικός λαός, ωριμότερος από ποτέ, δεν έχει μόνο μάτια και αυτιά. Έχει κρίση. Για να συνδυάζει όσα ακούει, με όσα βλέπει. Και μνήμη: Για να τα συγκρίνει, με όσα άκουγε και όσα έβλεπε στο παρελθόν.

Η Βόρεια Ελλάδα και οι πολίτες της δεν έχουν ανάγκη από κροκοδείλια δάκρυα και από συναισθηματικές φορτίσεις, αλλά από έργο. Και αυτό το έργο που στερήθηκαν τόσα χρόνια η Μακεδονία, η Θράκη και οι πολίτες τους, το βρίσκουν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο ειδικό αφιέρωμα για την 73η ΔΕΘ της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ /ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ/
Αθήνα, 23 Σεπ. 2008

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Το ποιος εναγωνίως προσπαθεί να αντικαταστήσει την πραγματική πολιτική με την κενή υποσχεσιολογία, το λαϊκισμό και το μηδενισμό, το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες. Απέναντι στα γνώριμα κούφια λόγια του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του έργου και του αποτελέσματος, στο δρόμο της πραγματικής πολιτικής που υπαγορεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».

SAFERBEACH.COM είπε...

Μα καλά, μιλούν οι Αμερικάνοι για την Ρωσία και λένε νε μην υπολογίζουμε κάποιον που κάνει επίθεση στον γείτονα του? Μα καλά, για τους Αμερικανούς τι πρέπει να πούμε που στα καλά καθούμενα αρχίζουν και πετάνε πυραύλους όπου κάτσει? Και να μην ξεχνάμε, ότι η Γεωργία μόνη της έφαγε τα μούτρα της. Καλά θα κάνουν οι Αμερικάνοι, αυτά τα παραμύθια, να τα λένε στον λαό τους. Αν και αυτός, έχει αρχίσει να ξυπνά σιγά σιγά.