Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Όλο το καλοκαίρι είχαμε ληστείες στην Κρήτη. Οι "λήσταρχοι" αποθρασύνθηκαν.

Μπαράζ ληστειών, στη διάρκεια του Οκτωβρίου στο Μυλοπόταμο. Κάποιες μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο. Κάποιες μάλιστα μοιάζουν με ληστείες για εξάσκηση. Φαίνεται ότι προετοιμάζεται και η επόμενη γενιά. Ντάλα μεσημέρι, δύο κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν, πριν λίγες μέρες, έξω από την Κράνα φορτηγό-ψυγείο με κατεψυγμένα ψάρια. Απειλώντας τον οδηγό με "Καλάσνικοφ", τον ανάγκασαν να κατεβεί από το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν στις πλαγιές του Ψηλορείτη «με τα ψάρια».

Ο οδηγός κατέθεσε ότι στο αυτοκίνητο υπήρχε χρηματικό ποσό 1.150 ευρώ και ποσότητες κατεψυγμένων ψαριών. Τα απανωτά περιστατικά ληστειών, τα κρούσματα βίας και γενικότερα η παραβατικότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και έχουν ανησυχήσει τους ντόπιους και τις Αστυνομικές Αρχές κυρίως επειδή οι δράστες των περιστατικών μένουν ασύλληπτοι και γίνονται κάθε φορά και θρασύτεροι. Λίγες μέρες προτύτερα, ανάλογο περιστατικό συνέβη μεταξύ Κράνας και Ζωνιανών και πριν από μία βδομάδα στη Μαρουλού του δυτικού Ρεθύμνου και πάλι με θύμα της ληστείας υπάλληλο εταιρείας εμπορίου.

Τα περιστατικά όμως επεκτείνονται σε ολόκληρη την Κρήτη και συνήθως κατηγορούνται ως υπαίτιοι «οι λήσταρχοι του Ψηλορείτη» και «τα παιδιά τους». Σκιαγραφούνται ως άτομα που έχουν μάθει να «τα παίρνουν» χωρίς κόπο. Εθίστηκαν στο εύκολο χρήμα των επιδοτήσεων και στα ψεύτικα πανωγραψίμματα. Μάζευαν εκατομμύρια κάθε χρόνο χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους και περιέφεραν ανά την Κρήτη τη θρασύτητα, τα μαύρα πουκάμισά και τον τσαμπουκά τους οδηγώντας 4x4 και πυροβολώντας άσκοπα στον αέρα. Τόσα λεφτά που πήραν κάποιοι, έγιναν….δυστυχώς, επιπόλαιος «αέρας μπαμ μπουμ» και αυθάδης συμπεριφορά που μεταπήδησε και στη νεότερη γενιά των ορεινών χωριών ως «ιδεολογία των καπεταναίων»(!). Η συμπεριφορά αυτή έχει γίνει νεο-βίωμα και διεφθαρμένος τρόπος ζωής που είναι αδύνατο να σταματήσει και γι’ αυτό τα «παιδιά με τα Καλάσνικοφ» ειδικεύονται σε νέες μορφές «πάλης» για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Δηλαδή ληστείες αυτοκινήτων, ιδιωτών, τραπεζών, χρηματαποστολών και ΑΤΜ. Στον παρακμιακό καπετανίστικο τρόπο ζωής έχουν εισβάλλει τα τελευταία χρόνια χασίσια, βαριά ναρκωτικά, πορνεία και αλκοολισμός που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν και με δεδομένη τη μείωση έως περικοπή των (ψευδο)επιδοτήσεων το 2013, αναμένεται τεράστια έξαρση παραβατικότητας στην Κρήτη τα χρόνια που μας έρχονται. Στη διατήρηση της «επανάστασης μπρε» συμβάλλει ο φόβος, ο ωχαδερφισμός, η οικογενειοκρατία και ο μαφιόζικος νόμος της σιωπής που επιβάλλει «κλειστά στόματα» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: