Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

Όλες οι δημοσκοπήσεις στην Ελβετία έφερναν στην πρώτη θέση το Λαϊκό Κόμμα που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην ξενοφοβική ρητορική. Το Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας (SVP/UDC) ήταν τελικά ο μεγαλύτερος κερδισμένος στις εθνικές εκλογές. Το SVP με μια μεγάλη καμπάνια ήταν αντίθετο στην ανέγερση μιναρέδων στις Ελβετικές πόλεις και με αμέτρητες αφίσες στις μεγάλες πόλεις ζητούσε την εκδίωξη των ξένων-"μαύρων προβάτων". Με τα συγκεκριμένα μηνύματα εξοργίστηκαν στελέχη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού --που εδρεύει στη Γενεύη-- αυτό όμως συνέβαλε στην πόλωση του εκλογικού σώματος.

Στη χώρα μας φαινόμενα λαϊκίστικων εκρήξεων, διαφόρων μορφών, παρατηρούμε από όλα τα κόμματα, αλλά ειδικά στο ΛΑΟΣ ο λαϊκισμός είναι πλέον κύριο αν όχι μοναδικό χαρακτηριστικό. Η παρθενική ομιλία του Καρατζαφέρη στη Βουλή ήταν αποκλειστικά καταγγελτική με υπερεθνικιστικές θέσεις. Εμφανίστηκε ως εκφραστής των «μη-προνομιούχων», των φτωχών και των αδικημένων. Η Βουλή απέκτησε την πρωϊνή της ζώνη. Οι ακρότητες επανέφεραν το παρελθόν που νομίζαμε ότι ξεπεράστηκε.

Όταν το 1977 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να γίνει δεκτή στους κόλπους της ΕΟΚ ανάλογα δαιμόνια είχαν ξυπνήσει στην Ελλάδα από το Πασόκ και την αριστερά. Η ΕΟΚ ήταν κόκκινο πανί. Ο λαϊκισμός έβραζε σε όλη τη χώρα. Η ΕΟΚ θεωρούνταν μέχρι και χούντα των μονοπωλίων. Παντού και τότε άρνηση και μηδενισμός με στόχο κάποια ευνοϊκά εκλογικά αποτελέσματα. Σήμερα βλέπουμε το ΛΑΟΣ αλλά και από κοντά πολλούς αριστερούς να τρομάζουν με το δεδομένο της παγκοσμιοποίησης και να δαιμονίζονται μπροστά σε κάμερες και στα έδρανα της Βουλής. Κεφάλαιο, μονοπώλια, τραπεζίτες και πολυεθνικές άντε και Εβραίοι ευθύνονται για τη μιζέρια της Ελλάδας. Φυσικά με το ΛΑΟΣ στην πρωτοπορία αλλά για να αποδειχθεί ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» (φυσικά και δεν είναι) οργανώνει ο Αλέκος ένα καβγά για να μην τολμήσει ακόμα και να αναφέρει κανείς(πιπέρι στο στόμα) τη χούντα στη Βουλή. Απαγορευτικά ο Αλέκος!

Άσχετο: λίγο μετά την ομιλία στη Βουλή, του γνωστού Άδωνι Γεωργιάδη, στις 30 του Σεπτέμβρη, 50 γνωστοί-άγνωστοι νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο περίπτερο των «εκδόσεων Γεωργιάδη» στο 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου….έτσι για να κάνουμε συμπαθείς τις περίεργες Ελ-ιδέες του περί Χριστού που είναι συγγενής του εξωγήινου Δία!

Η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή σηματοδοτεί μια επιμέρους αποτυχία και της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ελλάδα. Η «πατριωτική» υπερένταση των τελευταίων δεκαπέντε ετών ευνόησε τη δημιουργία «υπερπατριωτικού» λαϊκίστικου μετώπου που βρήκε διέξοδο στην υπερψήφιση του ΛΑΟΣ. Έτσι άνοιξε ο δρόμος να μπει στη Βουλή ο ρατσισμός, ο φόβος προς τους μετανάστες και το φυλετικό μίσος.

διαβάστε και το : Ο ΛΑΟΣ στη Βουλή
του Γιωργου Παγουλατου1

3 σχόλια:

Pike είπε...

Σε μία προσπάθεια να "τα πεις όλα", τα έβαλες όλα στοπ ίδιο τσουβάλι. ΑΝ μου επιτρέπεις, μερικές παρατηρήσεις:
- "Η ΕΟΚ θεωρούνταν μέχρι και χούντα των μονοπωλίων". Καταρχήν οι συνθήκες το 1977 ηταν ΠΟΛΥ διαφορετικές απ' ότι σήμερα. Κατά δεύτερον ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν είχε χαρακτηρίσει την (τότε) ΕΟΚ "χούντα", ανεξάρτητα του αν η θέση, κυρίως τότε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ήταν "όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων"
- "Ο λαϊκισμός έβραζε σε όλη τη χώρα". Σωστό, αλλά κυρίως αυτό ισχύει γαι την περίοδο μετά το 1985 με πρωταγωνιστή το τότε ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, επίσης "βράζει", αλλά πρωτευόντως από τη μεριά της δεξιάς-ακροδεξιάς.
- "Σήμερα βλέπουμε το ΛΑΟΣ αλλά και από κοντά πολλούς αριστερούς να τρομάζουν με το δεδομένο της παγκοσμιοποίησης και να δαιμονίζονται μπροστά σε κάμερες και στα έδρανα της Βουλής. Κεφάλαιο, μονοπώλια, τραπεζίτες και πολυεθνικές άντε και Εβραίοι ευθύνονται για τη μιζέρια της Ελλάδας". Χμ..εδώ φοβάμαι, ότι μπέρδεψες το σώβρακο με τη γραβάτα. Η άρνηση της "παγκοσμιοποίησης" από το ΛΑ.Ο.Σ, τους νεο-παλαιο-ορθόδοξους κλπ. ΔΕΝ έχει ακμμία σχέση με την άρνησή της από την αριστερά (τουλάχιστον από ένα τμήμα της)- άσε, που δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε που θέλει να λέγεται "αριστερός" και να συμφωνεί με "εβραϊκές συνωμοσίες" κλπ.
- "50 γνωστοί-άγνωστοι νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο περίπτερο των «εκδόσεων Γεωργιάδη» στο 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου….έτσι για να κάνουμε συμπαθείς τις περίεργες Ελ-ιδέες του περί Χριστού που είναι συγγενής του εξωγήινου Δία!". Σωστό..Η υιοθέτηση φασιστικών πρακτικών στο όνομα του "αντι-φασισμού" είναι πολιτικά απαράδεκτη.
- "Η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή σηματοδοτεί μια επιμέρους αποτυχία και της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ελλάδα". Επίσης σωστό (έτσι κι αλλιώς η Αριστερά βρίσκεται σε μία ιδεολογική κρίση τα τελευταία 20 περίπου χρόνια), αλλά κάπως υπεραπλουστευτικό. Είναι πολύ πιό σύνθετο το φαινόμενο, και σηκώνει πολλή συζήτηση
(συγγνώμη για το μέγεθος του σχολίου)

Παπουτσάκης είπε...

pike
όντως προσπαθώνα υπεραπλουστεύσω πολύ δύσπεπτα προβλήματα που δεν εξηγούνται με ένα άρθρο. Ο σκοπός του κειμένου μου είναι να θέσω κάποια ερωτήματα και μόνον και όχι να προτείνω λύσεις. Όταν κατηγορώ όλα τα κόμματα ότι ευθύνονται για την εμφάνιση "λαϊκίστικου" κόμματος εννοώ ότι όλα έχουν κάμει χρήση των "ωφελημάτων" του λαϊκισμού και ευνοεί και την επίσημη δημιουργία αντίστοιχου ρεύματος μέσα στην κοινωνία. Όταν ο ένας κατηγορεί τον άλλο κλέφτη, μαφία, σας πιάσαμε στα πράσσα, Ντον Κορλεόνε-Καραμανλής και φέρτε πίσω τα κλεμμένα των τελευταίων 50 ετών είναι λογικό επόμενο να μπει στη Βουλή και το ΛΑΟΣ αφού επιχειρείται μια γενική αποσταθεροποίηση του (ήδη προβληματικού) συστήματος.
Γι' αυτό τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι ρητορικά χωρίς βέβαια να είναι Σίγουρα είναι αναγνωρίσιμες και ωφέλιμες οι διαφορές των κομμάτων.
Έπειτα για "τη χούντα των μονοπωλίων" έχω να πω ότι εγώ έζησα την κατατρομοκράτηση του κόσμου με το ενδεχόμενο του 1977 να μπούμε στην ΕΟΚ. Μέχρι και ο Σημίτης είχε γράψει τότε αρθρο που εξέφραζε φόβους για μια νέα χούντα μέσω ΕΟΚ. Εξάλου πόσο εύκολα βγαίνουμε στους δρόμους καιφωνάζουμε "Κάτω η χούντα του Καραμανλή ή του Πασόκ"....έλεος! όποιος δεν είναι μαζί μας είναι χούντα και κάτι χειρότερο.
Προσωπικά ως λαϊκισμό ορίζω τη χρήση υπερβολής για να αναδείξει ή δημιουργήσει κάποιος (υπαρκτάή ανύπαρκτα) προβλήματα, ελαττώματα ή ατασθαλίες του αντιπάλου.
ΌΣΟ για την παγκοσμιοποίηση: όταν θεωρείται από πολλούς αριστερούς "δαίμονας"-a priori εκ των προτέρων είναι ευνόητο να έρθει μετά ο Καρατζαφέρης και να κοτσάρει και τους "Εβραίους". Έτερον εκάτερον. Δυστυχώς η δαιμονοποίηση αυτά φέρνει.

Ανώνυμος είπε...

Μας ενοχλεί η είσοδος του ΛΑΟΣ στην βουλή, αλλά το ότι έχουμε δύο κόμματα της άκρας αριστεράς με συνολικό ποσοστό γύρω στα 13% (ίσως δεν υπάρχει όμοιό του στην Ευρώπη) δεν μας ενοχλεί.
Ας έχουμε επίσης υπόψη μας ότι το ένα άκρο δίνει λόγο υπάρξεως στο άλλο.