Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

αρνητικά και μειονεκτήματα Παπανδρέου (1).

Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη (!) από το Πασόκ κυρίως εκλογική μάχη, γιατί αυτό επίμονα ζητούσε εκλογές, πολλούς μήνες τώρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η προσωπική σύγκριση μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου κλίνει βαριά βαριά υπέρ του Καραμανλή. Στο θεωρητικό ερώτημα του «καταλληλότερου» Πρωθυπουργού ο Καραμανλής έχει πάρει τη θέση του Σημίτη και ο Παπανδρέου κοιτά από μακριά την πλάτη του Πρωθυπουργού. Ο Καραμανλής ποντάρει στο έλλειμμα ηγετικού προφίλ του Παπανδρέου χωρίς όμως να υποτιμά τον αντίπαλό του που τον αμτιμετωπίζει με την πρέπουσα θεσμική συμπεριφορά. Αντιθέτως η συμπεριφορά του Παπανδρέου εμπεριέχει έντονο κομπλεξισμό που δεν αρμόζει ούτε στη θέση του, ούτε στο ρόλο του και ούτε στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το πρόσωπο του Παπανδρέου.

Η αιτία αυτών των διαρκών «μεταμορφώσεων» είναι οι διάφοροι σύμβουλοι του. Συχνά ο μεταλλασσόμενος κύκλος συμβούλων ενισχύεται από νέα πρόσωπα που το καθένα κουβαλά τα δικά του συμπεράσματα και βιώματα και χωρίς ιδιαίτερη συνοχή και μεταξύ τους συνεννόηση περνούν μια συγκεχυμένη και ασύνδετη πλατφόρμα συμβουλών που μάλλον κακό κάνει στην εν γένει εικόνα του Παπανδρέου. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια εικόνα ξένη προς την πραγματική και συμπαθέστατη εικόνα που είχαμε εντυπώσει στο πρόσωπο Παπανδρέου.

Η αποδόμηση Καραμανλή με τη χρήση αρνητικής καμπάνιας μοιάζει μονόδρομος για το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα και την αδυναμία του Πασόκ να αντιτάξει θέσεις και επιχειρήματα απέναντι στα αρνητικά της διακυβέρνησης Καραμανλή, υπουργών του και συνεργατών του. Στο θέμα π.χ. των πυρκαγιών σίγουρα υπάρχουν οργανωτικές ευθύνες στην αντιμετώπισή τους. Είναι όμως και ανθρωπίνως κατανοητό ότι και η ισχυρότερη κρατική μηχανή του κόσμου θα παρουσιάσει προβλήματα όταν έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες φωτιές μέσα σε μία μέρα. Το ανθρωπίνως κατανοητό υποχρεούται η Κυβέρνηση να το αναδείξει και ο κόσμος ξέρει και θυμάται παράλληλα τη λειτουργία του Πασοκικού κράτους σε ανάλογες καταστάσεις και ο κόσμος δε συγχωρεί την υποκρισία και την αμνησία. Η ειλικρίνεια αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα ενώ η αρνητική καμπάνια αναδεικνύει αυτή την ειλικρίνεια Καραμανλή και παράλληλα το ψέμα, τις αδυναμίες και την υποκρισία του Πασόκ. Και ο κόσμος δεν συγχωρεί την υποκρισία.

Πηγές από το Πασόκ επιμένουν ότι ο κόσμος είναι οργισμένος με τα ομόλογα, τις πυρκαγιές και περισσότερο με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών που χάλασε τα μπάνια του λαού…..εκεί ελπίζουν και μας ζητούν να τους ψηφίσουμε αρνούμενοι το «σίγουρο χαρτί» και καταφεύγοντας σε περιπέτειες που απλά και μόνο «σώζουν» το Πασόκ και τον πρόεδρό του…..χωρίς να μας έχουν πείσει καθόλου ότι έχουν έτοιμο συγκεκριμένο κυβερνητικό πλάνο δράσης για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι όλοι προετοιμάζονται για μαχαιρώματα την επομένη των εκλογών γι’ αυτό ο Παπανδρέου καταφεύγει σε αυτή τη φάση στην πόλωση και την οξύτητα, στους αποκλεισμούς και στο σκληρό κομματικό ροκ στοχεύοντας σε προσωπικά κομματικά οφέλη με στόχο όχι την Κυβέρνηση αλλά τη διατήρηση της αρχηγικής καρέκλας ενόψει της ήττας.

Άντε τώρα να βγάλουν τα κομματόσκυλα του Πασόκ απ' το μυαλό το δικό μου και πολλών άλλων ότι το Πασόκ είναι ένα κόμμα που θέλει την Κυβέρνηση γιατί απλούστατα οι καρεκλοκένταυροί του "διψούν για εξουσία και χρήμα".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ξέχασες την πλήρη έλλειψη οργανωτικότητας, γι' αυτό και μια ζωή είχε δίπλα του 60 - 70 συμβούλους.
Τι λε ρε...ποιός είναι ο πρόεδρος της Αμερικής; Και ποιός πληρώνει μια ζωή τόσους συμβούλους;