Τετάρτη 9 Μαΐου 2007

Οι 10 λόγοι που κάνουν τον Αλέξανδρο...Μέγα, σύμφωνα με το livescience.

10 : είχε προσωπικό του, δάσκαλο τον ίδιο τον Αριστοτέλη. Έναν από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους όλων των εποχών, που ήταν μαθητής του Πλάτωνα.
9 : εξημέρωσε τον Βουκεφάλα. Τότε ο πατέρας του, του είπε ότι η Μακεδονία είναι πολύ μικρή γι’ αυτόν. Ο ίδιος ο Φίλιππος ήταν βασιλιάς με ισχυρή προσωπικότητα και στρατηγικές ικανότητες.

8 : έγινε βασιλιάς πολύ νέος, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, το 336 π.Χ.

7 : τελειοποίησε τη Μακεδονική στρατιωτική φάλανγκα.

6. Διέβη τον Ελλήσποντο το 334 π.Χ. Από το σκάφος του πέταξε το σπαθί του στην αμμουδιά. Κατεβαίνοντας στην παραλία το τράβηξε και κοιτώντας προς την Ασία, είπε ότι αυτά τα εδάφη θα κατακτηθούν με την λόγχη. Επισκέφτηκε την Τροία (έκανε και τουρισμό) έχοντας ανά χείρας ένα αντίγραφο της αγαπημένης του Ιλιάδας.

5 : «έλυσε» το Γόρδιο Δεσμό....με το σπαθί του: σιγά που θάσπαγε τοκεφάλι του. Είχε σπουδαιότερα πράγματα να κάμει και δεν είχε πολύ χρόνο.

4 : στην όαση της Σίβας ανακηρύχθηκε από τους ιερείς του Άμμωνα : «Υιός του Θεού»....ήταν απλά θεϊκός......κυρίως για τους Αιγύπτιους που τους απελευθέρωσε από δύο αιώνων σκλαβιά στους Πέρσες.

3 : έχτισε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

2 : νίκησε τους Πέρσες, έπειτα από μάχες που η τακτική τους και η στρατηγική τους σφραγίστηκαν από το χαρακτήρα του.

1 : έφτασε την αυτοκρατορία του μέχρι την Ινδία και πέθανε μόλις 33 ετών σαν τον μεγαλύτερο rock star όλων των εποχών (μη με βαράτε έτσι λέει το livescience , πάντως για υπερβολική δόση δεν γίνεται λόγος).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μήπως με αυτές τις υπερβολές μειώνουμε και εξαμερικανίζουμε την ιστορία μας;