Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

Ισραηλινός εξομολογείται στο BBC, πως κατάλαβε ότι μετέφερε ένα suicide bomber

How I picked up a suicide bomber

















Ένας ισραηλινός εξομολογήθηκε στο BBC News website πώς πήρε έναν Παλαιστίνιο suicide bomber, λίγα λεπτά πριν αυτός αυτοκτονήσει σε ένα αρτοποιείο στην πόλη Eilat, όπου δολοφόνησε τρεις ανθρώπους.



Ο Yossi Woltinsky, ετών 49, δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Eliat. Σταμάτησε για να πάρει το άτομο αυτό, νομίζοντας ότι ήταν εργαζόμενος στο ξενοδοχείο.



Ο Woltinsky είπε ότι κατάλαβε αμέσως πως κάτι δεν πήγαινε καλά.



"Όταν μπήκε στο αυτοκίνητό μου, είχα ένα κακό προαίσθημα επειδή δεν συμπεριφέρονταν κανονικά – με εντυπωσίασαν τα μάτια του, τα νεύρα του - και το γεγονός ότι φορούσε ένα μεγάλο κόκκινο σακάκι παρά τη ζέστη.



«Τον ρώτησα που ήθέλε να πάει αλλά δεν είπε τίποτα, απλώς κούνησε το χέρι του. Όταν τον ρώτησα πάλι, είπε μόνο μια λέξη," Χάιφα ", με αραβική προφορά. Η Χάιφα όμως είναι εκατοντάδες χιλιομέτρα μακριά. Αμέσως κατάλαβα, ήμουν σχεδόν 100% σίγουρος ότι αυτός ήταν suicide bomber . Ο κ. Woltinsky είπε ότι το άτομο δεν ήταν εξοικειωμένο με την Eilat, επειδή μπορείς να περπατήσεις εύκολα την πόλη με τα πόδια.»



Escape plan



Ο Woltinsky και ο επιβάτης του ήταν περίπου επτά λεπτά μακρυά από το κέντρο της Eilat, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα του Ισραήλ με μια αλυσίδα ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, εστιατορίων και καφέ.















Η αστυνομία μου παρουσίασε κεφάλι του, το οποίο βρισκόταν μέσα στο αρτοποιείο, και κομμάτια από το κόκκινο σακάκι του



Yossi Woltinsky



"Όλα συνέβησαμ πολύ γρήγορα και δεν είχα το χρόνο να σκεφτώ" είπε ο Woltinsky. Ήξερα ακριβώς ότι έπρεπε να τον πάρω μακριά μακρυά από το κέντρο της Eilat, έτσι τον πήρα μια παρακαμπτήριο. Σκέφτηκα επίσης να τρακάρω το αυτοκίνητο. Μετά όμως από μια αναγκαστική στάση, ο suicide bomber , ξαφνικά πετάχτηκε έξω και έτρεξε γρήγορα Κάλεσα αμέσως την αστυνομία, είπα ότι τον έχασα και έδωσα περιγραφή του ατόμου. Πέντε λεπτά αργότερα, είχα φτάσει στη δουλειά μου και ένας συνάδελφός μου μου είπε ότι μόλις ακούστηκε ήχος έκρηξης στην πόλη. "



Human remains



Ο suicide bomber ήταν ο Mohammed Saksak, 21 ετών από τη Gaza, ανατίναξε τον εαυτό του μέσα σε ένα μικρό αρτοποιείο σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη και τους δύο υπαλλήλους του.















" Η αστυνομία με κάλεσε αμέσως και μου ζήτησε να πάω στο αρτοποιείο για αναγνώριση του δράστη "



" Όταν έφτασα εκεί είδα ότι το αρτοποιείο είχε καταστραφεί - υπήρχαν γυαλιά παντού, όλα ήταν μαύρα και υπήρχε μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Η αστυνομία μου παρουσίασε το κεφάλι του, που βρίσκονταν μέσα στο αρτοποιείο, και κομμάτια από το κόκκινο σακάκι του - αυτό ήταν ότι είχε απομείνει από το νεαρό αυτό. Τους είπα ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που πριν λίγο βρίσκονταν στο αυτοκίνητό μου"



Πάντως η αστυνομία πιστεύει ότι ο Woltinsky έδρασε σωστά γιατί θα μπορούσε να είχε πάει ο βομβιστής σε πολυσύχναστη περιοχή και να είχε γίνει μεγαλύτερο κακό



Ακριβώς 9 km πιο πάνω από τα αιγυπτιακά σύνορα, ένας suicide bomber σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, σε ένα ξενοδοχείο, το 2004.



Η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σε Eilat, και η πρώτη στο Ισραήλ το 2007.



http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6312657.stm



Δεν υπάρχουν σχόλια: