Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

Βρέθηκαν τα σπίτια των οικοδόμων του Stonehenge. Απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν Έλληνες.


Βρέθηκε ένας τεράστιος αρχαίος οικισμός, όπου πιστεύεται ότι κατοικούσαν οι άνθρωποι που έχτισαν το Stonehenge.






Οι ανασκαφές στο Durrington Walls, κοντά στο θρυλικό μνημείο του Salisbury, αποκάλυψαν τα υπολείμματα αρχαίων οικισμών. Οι άνθρωποι φαίνεται να κατοικούσαν στις γύρω περιοχές εποχιακά, χρησιμοποιώντας τους οικισμούς για τελετουργικούς εορτασμούς και νεκρικές τελετές. Φαίνεται ότι αυτός ο οικισμός είναι το μεγαλύτερο νεολιθικό χωριό που βρέθηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία. Οι κατοικίες χρονολογούνται από το 2.600-2.500 π.χ. - σύμφωνα με τους ερευνητές, την ίδια δηλαδή περίοδο που χτίστηκε το Stonehenge.






Πάντως αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν προβλήματα χρονολογησης του Stonehenge και του οικισμού, αφού οι «πέτρινοι κύκλοι» έχουν επανοικοδομηθεί πολλές φορές. Συνεπώς, το αρχαιολογικό υλικό έχει σκαφτεί και θαφτεί ξανά και ξανά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο τον καθορισμό της ημερομηνίας της αρχικής κατασκευής του.






Οι ερευνητές έχουν ανασκάψει οκτώ σπίτια μέχρι σήμερα στο Durrington, αλλά έχουν προσδιορίσει πολλές άλλες πιθανές κατοικίες ερευνώντας με γεωφυσικό εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, θεωρούν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον εκατό σπίτια.






Κάθε δωμάτιο ήταν τετράγωνο και περίπου 5m. Υπάρχουν ενδείξεις για χρήση ξύλινων δοκών, ξύλινης οροφής, πάτωμα αργίλου και κεντρικό τζάκι.






Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι "δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλες ποσότητες αγγείων, ζωικών κοκάλων και πυριτόλιθων στη Μεγάλη Βρετανία. "






Πιστεύεται ότι οι νεολιθικοί άνθρωποι από όλες τις γύρω περιοχές, έρχονταν και διέμεναν εδώ εποχιακά και διοργάνωναν ογκώδεις γιορτές όπου καταναλώνονταν απίστευτα μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Παντού στις γύρω περιοχές βρίσκονται υπολείμματα από αρχαία σκουπίδια. Τα πάντα θυμίζουν συνάθροιση για εορτασμούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το πρώτο ελεύθερο φεστιβάλ στον κόσμο.






Ιερό μνημείο






Ο καθηγητής Parker Pearson πιστεύει ότι σκοπός του Durrington ήταν να εορταστεί η ζωή και να κατατεθούν οι νεκροί στον ποταμό, για τη μεταφορά στη μετά θάνατον ζωή. Μετά από τις τελετές οι άνθρωποι περπατούσαν το δρόμο κάτω από το Stonehenge για να καταθέσουν τους νεκρούς τους, στον ποταμό Avon, ο οποίος ρέει προς το Stonehenge. Κινούνταν έπειτα κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στο Stonehenge, όπου αποτέφρωναν και έθαβαν τους νεκρούς τους.






Ο Dr. Andrew Fitzpatrick, του πανεπιστημίου του Wessex, που δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, σχολίασε ότι: «δεν έχουν υπάρξει πολλές ανασκαφές κοντά στο Stonehenge τα τελευταία χρόνια και η νέα ανασκαφή θα υποκινήσει συναρπαστικές νέες θεωρίες στα επόμενα έτη. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εκπληκτικό στοιχείο του Stonehenge είναι ότι οι πέτρες του, προέρχονται από την Ουαλία, 250km μακριά. Το Stonehenge ήταν το μεγαλύτερο νεκροταφείο, που έχει βρεθεί ποτέ, στη Μεγάλη Βρετανία»






Σε μια περιοχή, πάνω από την κοιλάδα του Durrington, ανακαλύφθηκαν άλλα δύο νεολιθικά σπίτια. Αυτά ήταν όμως χωρίς σκουπίδια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτές οι κατοικίες κρατήθηκαν σκόπιμα καθαρές. Θα μπορούσαν να είναι κατοικίες των κοινοτικών ηγετών, ή να είναι ιερές περιοχές, όπου εκτελούνταν διάφορα τελετουργικά.






από το BBC-news






Δεν υπάρχουν σχόλια: