Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007

η ιστορία ενός τρελού της Βενεζουέλας

"Λευτεριά στη Βενεζουέλα"


Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα που το 48% του λαού, ζει μέσα σε απόλυτη φτώχεια. Ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, επιθυμεί λέει, να χαρίσει δις, σε φτωχούς άλλων χωρών της περιοχής και στους φτωχούς των ΗΠΑ.


Το 1992, ακούγεται για πρώτη φορά το όνομα του Ούγκο Τσάβες Φρίας. Αξιωματικός των Ένοπλων Δυνάμεων, προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Κάρλος Αντρες Πέρες. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, στη συνέχεια όμως του χορηγήθηκε χάρη. Πριν λίγες μέρες, ο Τσάβες οργάνωσε στρατιωτική παρέλαση για να τιμήσει την 15η επέτειο από εκείνο το πραξικόπημα. Στην ομιλία του μάλιστα είπε ότι «η βολιβαριανή επανάσταση είναι ειρηνική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταθέτει τα όπλα».

Ο Λουίς Πλάνας, γγ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βενεζουέλας, δήλωσε ότι: «Προσπαθεί να πείσει ότι η 4η Φεβρουαρίου 1992 ήταν μία μέρα ένδοξη για τη χώρα, όταν η αλήθεια είναι ότι από τότε έχει ξεκινήσει η παρακμή της».

Ο Τσάβες εξελέγη πρόεδρος το 1998 και από τότε επιχειρεί να αλλάξει τα πάντα: αναδιανομή γης, εθνικοποιήσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και «ράλι» στρατιωτικών εξοπλισμών. Όλα χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο ίδιος άλλαξε ακόμα και το όνομα της χώρας από Δημοκρατία της Βενεζουέλας σε Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να αναβιώσει το όραμα του «Απελευθερωτή» Σιμόν Μπολίβαρ. Αργότερα, άλλαξε και τη σημαία της Βενεζουέλας (προσέθεσε ένα αστέρι), ενώ αλλαγές επήλθαν και στο επίσημο έμβλημα της χώρας.
Το 2002, ο Στρατός προσπάθησε να τον ανατρέψει, ωστόσο, επανήλθε δύο 24ωρα αργότερα θριαμβευτής. Ακόμα και το δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης για την έξωσή του, το 2004, απέτυχε.

Με ένα εξαιρετικά επικοινωνιακό λαϊκιστικό και χαρισματικό στυλ, ο Τσάβες οραματίζεται ένα νέο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Στο στόχαστρό του βρίσκονται μονίμως οι Τζορτζ Ο. Μπους, Κοντολίζα Ράις και Τόνι Μπλερ, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την επιθυμία του να χορηγήσει δωρεάν πετρέλαιο στους φτωχούς αμερικανικών Πολιτειών, την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα του λαού της Βενεζουέλας ζει μέσα σε απόλυτη φτώχεια. Ακόμα και κινηματογραφικά στούντιο εγκαινίασε προκειμένου να χτυπήσει την «δικτατορία» του Χόλιγουντ, όπως επίσης και τηλεοπτικό κανάλι στα πρότυπα του CNN.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει δημιουργήσει μια άτυπη συμμαχία με τους προέδρους της Κούβας και πρόσφατα της Βολιβίας, ενώ ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την εκλογή προέδρων που βρίσκονται κοντά στο δικό του όραμα και σε άλλες χώρες της περιοχής. Με μεγάλη ευκολία «στολίζει» με διάφορα κοσμητικά επίθετα όσους υποψηφίους δεν συμφωνούν μαζί του.
Οι αντίπαλοί του Τσάβες δεν είναι λίγοι. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν είχε πάντα ενιαία φωνή, ενώ γύρω από τον Τσάβες έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη επιχειρηματιών που κερδίζει από το πετρέλαιο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Πρόσφατα ο τέως πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, είχε πει σε συνέντευξή του στην El Pais, «τον Τσάβες τον εξέλεξαν πρόεδρο της Βενεζουέλας και όχι της Λατινικής Αμερικής».

Με τα λόγια του θα συμφωνούσε απόλυτα ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Μάλιστα, σε πρόσφατη Σύνοδο των χωρών της Νοτίου Αμερικής, ο Λούλα φέρεται να είπε στον Τσάβες: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις παντού και να λες τα πάντα. Εσύ το κάνεις γιατί στη χώρα σου κανείς δεν μπορεί να σου φέρει αντίρρηση. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω.»

O Ούγκο Τσάβες, πάντως, συνεχίζει ακάθεκτος. Πρόσφατα μάλιστα είπε ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή του στην προεδρία έως το 2031.
Προς το παρόν, προβλέπεται να παραμείνει στην προεδρία για τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού επικράτησε με μεγάλη άνεση στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έναντι του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης σοσιαλδημοκράτη Μανούελ Ροσάλες. Η Δεξιά απείχε από τις εκλογές.

Στις 31 Ιανουαρίου, πριν λίγες μέρες, αυτοχορήγησε στον εαυτό του υπερεξουσίες για τους επόμενους 18 μήνες. Την ίδια μέρα ξαναδήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της οικονομίας και της αμυνας. Γι’ αυτό
και αποφάσισε να εθνικοποιήσει την κυριότερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας και τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου (και τα κοιτάσματα, βεβαίως) της περιοχής του Ορινόκο, όπου παράγεται το 1/5 της εθνικής παραγωγής της πέμπτης μεγαλύτερης χώρας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές μαύρου χρυσού, αιφνιδιάζοντας τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε, τονίζοντας πως οι αμερικανικές εταιρείς που επηρεάζονται πρέπει να αποζημιωθούν.

Ο Τσάβες, λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας του κυβέρνησης, στις 9/1/2007 δήλωσε πως θα καταθέσει νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, ώστε «το έθνος να επανακτήσει τον έλεγχο της ιδιοκτησίας στους στρατηγικούς τομείς».

http://www.ft.com/cms/s/dd4089ee-9f60-11db-9e2e-0000779e2340.html

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του Συντάγματος της χώρας, ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία μίας «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας», που θα αντικαταστήσει την παρούσα «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Ούγκο Τσάβες ελέγχουν εξ ολοκλήρου το Κοινοβούλιο, έπειτα από την αποχή του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Στις 4/12/2006 κατέβηκε στις εκλογές μόνο με ένα αντίπαλο και κέρδισε με 61%.

Στις τηλεπικοινωνίες, αν υλοποιηθούν τα τσαβικά σχέδια, επηρεάζεται άμεσα η Compania Anonima Telefonos de Venezuela και ο κύριος μέτοχος της, ο οποίος είναι θυγατρική εταιρεία που ελέγχεται από την αμερικανική Verizon Communications. Ποσοστό 6,9% ελέγχει και η ισπανική Telefonica.
Σε ό,τι αφορά το Ορινόκο, κολοσσοί όπως η ChevronTexaco, η Total και η Statoil έχουν επενδύσει περίπου 17 δις δολάρια την τελευταία δεκαετία και δεν είναι σαφές ακόμα τι θα γίνει, καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την αγορά πλειοψηφικού πακέτου.



Ο επίσημος κόμβος του Τσάβες είναι :
http://www.venezuela.gob.ve/

Δεν υπάρχουν σχόλια: