Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Το φάντασμα της εσωστρέφειας επέστρεψε στο πασόκ

Αφορμή ξανά ο Πάγκαλος


Μετά τη διαφοροποίηση του Πάγκαλου για το πανεπιστημιακό άσυλο, κορυφαία πανελλήνια στελέχη μιλούσαν για περίεργες συσκέψεις και σχέσεις που θα προκαλούσαν εξελίξεις. Ήδη πολλές μέρες τώρα κυκλοφορούσαν φήμες που έλεγαν ότι επίκεινται διαγραφές, όχι μία αλλά αρκετές, γιατί κρυφά γκάλοπ έδειχναν ότι ο πρόεδρος δεν άλλαξε τίποτα στο κόμμα και ο κόσμος του είναι πολύ δυσαρεστημένος. Ο πρόεδρος ακούει το ‘Γιώργο άλλαξέ τα όλα’, αλλά δεν ξέρει και πώς να τ’ αλλάξει. Σημασία πάντως έχει που ο πρόεδρος ακούει, δεν είναι και λίγο πράμα που δεν είναι κουφός. Γιατί λένε ότι ο γέρος Καραμανλής ήταν ολόκουφος και κάτι τέτοιο ακούγεται και για το σαρακατσάνο το Σουφλιά, άρα ο πρόεδρος δεν είναι δεξιός. Μάλλον πως η κουφαμάρα δέρνει τους δεξιούς και ποτέ πανελλήνιο σοσιαλιστή.
Χθες όμως τα μεσάνυχτα, φήμες λένε πριν βγουν οι καλιακούδες, βρέθηκε ο τρόπος. Φυσικά αυτός ο τρόπος δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που δίνεις το βιβλίο, στο διπλανό θρανίο, όταν πηγαίνεις σχολείο. Αντίθετα, έχει σχέση με τον Κουλούρη. Διεγράφη ο Κουλούρης και όλα άλλαξαν στο πασόκ. Το κλίμα αποφορτίστηκε, η δυσφορία έφυγε, το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη, το Πάσχα ήρθε πιο νωρίς στα στελέχη, η αμυγδαλιά έξω από την πολυκατοικία του προέδρου άνθησε πιο νωρίς και ο Καραμανλής δε σκέφτεται τίποτ’ άλλο παρά την πρόταση μομφής και το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Ο Κουλούρης, βέβαια χαρακτήρισε «ντροπή για το ΠΑΣΟΚ να ανέχεται κάθε Πάγκαλο» και υποστήριξε πως την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη παρουσία του στο κόμμα φέρουν οι εκάστοτε ηγεσίες. Όμως ο Κουλούρης είναι τρελός και γραφικός και δεν τον υπολογίζει άνθρωπος. Είναι ένας κακόμοιρος που τρέχει στις λαϊκές για να μην ανέβουν οι τιμές των αγγουριών. Καθίζουν όμως τ’ αγγούρια κι’ ανεβαίνουν τα ραπανάκια για την όρεξη. Δεν εξυπηρετεί δηλαδή τα συμφέροντα της λαϊκής αλλά των μανάβηδων, μια και όλοι τρέχουν στη λαϊκή να ψωνίσουν κι οι μανάβηδες περιμένουν το τραίνο της αλλαγής.

Ο Αθανασάκης υπενθύμισε ότι ζητείται και απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους. Από τον Καραμανλή, από τη Μαριέττα, από το μπακάλη της γειτονιάς και από το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ Ελλάδας (ΣΑΤΤΕ). Ειδικά από την τραβεστί Μελίνα ζητήθηκε να είναι πιο προσεκτική και να μην υποσκάπτει την πρόεδρο Σουλουκίδη Χριστίνα.

Δεν έφταναν όλα τ’ άλλα ξαναχτύπησε κι’ ο Σημίτης. Και τι δεν είπε! Το πασόκ δεν έχει αποσαφηνίσει το πρόγραμμά του, γι’ αυτό κι αυτός, κάθεται και γράφει βιβλία γιατί δεν του δίνουν καμιά άλλη δουλειά να κάνει και οι υποχρεώσεις του τρέχουν και ακρίβυνε και το πετρέλαιο. Στο τελευταίο του βιβλίο «Στόχοι, στρατηγική, προοπτικές-κείμενα 2000-2006», ενδοσκοπεί στα βάθη της ψυχής του και προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της ζωής και τι ακριβώς έχει φταίξει και δεν έγινε πρόεδρος της Ευρώπης ή τουλάχιστον της δημοκρατίας.


Παράλληλα, επανέλαβε ότι όσοι αποφεύγουν τις νέες ιδέες υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους «υποσκάπτουν, τις προσπάθειες αλλαγής». «Ένα απληροφόρητο κοινό δεν μπορεί να στρατευτεί και γι’ αυτό χαιρετίζω το προγραμματικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, όπως και τις προσπάθειες να συγκεκριμενοποιήσει τις βασικές αρχές της αναμόρφωσης των πανεπιστημίων» δηλαδή χαιρετίζει ένα πρόγραμμα που δεν έχει γίνει ακόμα. Από τη μια κατηγορεί ότι δεν έχει γίνει κι από την άλλη το χαιρετίζει, επικοινωνεί μαζί του νοητά.


Γεγονός ενθαρρυντικό και κατ’ άλλους ανησυχητικό είναι, ότι ο Βενιζέλος δεν μίλησε σχεδόν καθόλου δυο μέρες τώρα.
εδώ βλέπετε το πασόκ να τρέχει προς την εξουσία

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάς ότι ο Πάγκαλος βγαίνει, φωνάζει, τραβά τα μαλλιά του, που δεν έχει και μετά πολ΄τ απλά τα μαζεύει και τα παίρνει πίσω. Είναι ο χαρακτήρας του τέτοιο και οι πάντες αργά ή γρήγορα, τον συγχωρούν.
Ο Κουλούρης δεν είναι έτσι. Υποστηρίζει διαχρονικά την άποψή του, άρα πρέπει να φύγει, γιατί το πρόβλημα που δημιουργεί είναι διαχρονικό.
Θα επικοινωνήσω ξανά μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Εργα και ημέρες του κ. Κουλούρη

Του Κωνσταντινου Ζουλα

«Καλώς ορίσατε στο δικτυακό σπίτι μου! Ο σκοπός αυτής τις ιστοσελίδας είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μέχρι τώρα πορείας μου στην πολιτική ζωή της χώρας»... Χθες, η ιστοσελίδα «www. koulouris. gr» δεν λειτουργούσε. Ούτε καν για να φιλοξενήσει την πικραμένη, αλλά και οργισμένη δήλωσή του, όταν πληροφορήθηκε τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Θα πρεπε να το περιμένει ο Κίμωνας. Εδώ και καιρό πήγαινε γυρεύοντας» σχολίαζαν συνάδελφοί του. Ο ίδιος ωστόσο μάλλον αιφνιδιάστηκε από την τροπή που έλαβαν τα πράγματα μετά την επίθεση που έκανε στον Θ. Πάγκαλο, πιστεύοντας για μία ακόμη φορά ότι εκφράζει «τη μεγάλη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Αν ανατρέξει κανείς στην «ιστορία» του κ. Κουλούρη, θα διαπιστώσει ότι η επίκληση της «βάσης του ΠΑΣΟΚ», ανέκαθεν συνόδευε τις επιλογές του. Μπροστά στις αγαπημένες του κάμερες σχεδόν πάντα σκαρφιζόταν τον τρόπο να υπογραμμίζει ότι υπήρξε «ιδρυτικό στέλεχος της 3ης του Σεπτέμβρη», με προφανή στοχο να υπενθυμίζει τη «σχέση» του με τον Αν. Παπανδρέου και να διεκδικεί έτσι ένα είδος πολιτικού ακαταλόγιστου. Στην «κρίση και μνήμη του λαού του ΠΑΣΟΚ» παρέπεμψε ακόμη και τη χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου.

Με την τακτική αυτή ο κ. Κουλούρης κατόρθωσε όχι μόνον να επιβιώσει πολιτικώς εδώ και 30 χρόνια, αλλά και να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες οι κατά κανόνα λαϊκίζουσες ή και αντιφατικές θέσεις του. Για παράδειγμα, από ένθερμος υποστηρικτής του Ακη Τσοχατζόπουλου πέτυχε να γίνει έως και υφυπουργός Ανάπτυξης του κ. Σημίτη, όταν ο τελευταίος αναζητούσε εις μάτην κάποιον να κατέβει στις λαϊκές «για να πολεμήσει» την ακρίβεια και να αδιαφορεί ακόμη και αν του φωνάζουν «στηρίζω Κουλούρη να πέσει το... αγγούρι».

Το κατ’ εξοχήν γνώρισμα, ωστόσο, του κ. Κουλούρη που τελικώς πλήρωσε ήταν η απύθμενη, για πολλούς, πολιτική του αμετροέπεια. Πριν από τρία χρόνια κάποιος τον ρώτησε αν θα ’θελε να γίνει πρωθυπουργός. «Είναι αφελής, ανόητος και βλαξ όποιος πει ότι δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες» απάντησε, ενώ ακόμη και προσφάτως όταν είχε και πάλι δημιουργηθεί θέμα με κάποια δήλωσή του προφήτευσε, όπως απεδείχθη, το μέλλον του. «Ας τολμήσουν», είπε, «να με διαγράψουν»...

Ανώνυμος είπε...

H διαγραφή έφερε αμφισβήτηση
Κριτική σε Παπανδρέου ότι στην περίπτωση Kουλούρη χρησιμοποίησε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

«Καζάνι που βράζει» παραμένει το ΠΑΣΟΚ παρά τη χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Κ. Κουλούρη σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την εφεξής συντεταγμένη πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Χρ. Παπουτσής εμμέσως αμφισβήτησαν την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου, από την οποία αποστάσεις έλαβε και η κ. Συλβάνα Ράπτη. Παράλληλα, επίθεση κατά του κ. Θ. Πάγκαλου εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ αιχμές κατά του πρώην υπουργού διατύπωσαν και οι κ. Αννα Διαμαντοπούλου και Κ. Σκανδαλίδης. Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ διακατέχονται ευρέως από την άποψη ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου λειτούργησε με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς ανέχθηκε τη διαφοροποίηση του κ. Θ. Πάγκαλου, αλλά όχι και τον κ. Κ. Κουλούρη που ήταν σαφώς ευκολότερος «στόχος».

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την απόφαση της διαγραφής με την έναρξη της συνεδρίασης, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον «παρεμβάσεις που κινούνται εκτός του πλαισίου των θέσεων του ΠΑΣΟΚ». «Με λυπεί, αλλά εάν χρειαστεί θα το ξανακάνω», υπήρξε η χαρακτηριστική αποστροφή του. Επίσης, χαρακτήρισε «ατυχή» τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στην «Κ» και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη να μην διατυπώνονται θέσεις που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ο κ. Πάγκαλος, όταν έλαβε τον λόγο ανέφερε πως «λαμβάνει υπ' όψιν τις επισημάνσεις του κ. Παπανδρέου και του γραμματέα κ. Ν. Αθανασάκη», αλλά τα όσα υποστήριξε στην «Κ» δεν είχαν καμία σχέση με το ύφος και το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Κουλούρη. Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Πάγκαλου περί ασύλου, ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως «δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις που δίνουν άλλοθι στη Δεξιά», η κ. Αννα Διαμαντοπούλου ότι «η ευφυΐα και η ικανότητα είναι άγονες όταν δεν συνδυάζονται με τη συλλογικότητα» και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ότι «έχει σημασία πώς και πότε λέγονται ορισμένα πράγματα».

Σε σχέση με τον κ. Κουλούρη, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η διαγραφή του ήταν επιβεβλημένη «γιατί για πολλοστή φορά και παρά τις προειδοποιήσεις προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση». Ομως, οι κ. Βενιζέλος και Παπουτσής από διαφορετικές αφετηρίες έλαβαν αποστάσεις από την επιλογή του. Ο πρώτος ανέφερε πως «για κάθε θέμα που ανακύπτει θα πρέπει να υπάρχουν σταθερές καταστατικές διαδικασίες και θεσμικά κριτήρια», ενώ ο κ. Παπουτσής ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι δεν χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά», αλλά και ότι «ορισμένοι δεν πρέπει να έχουν μια ιδιότυπη ασυλία που δημιουργεί σύγχυση». Επίσης, η κ. Συλβάνα Ράπτη ζήτησε «να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση στην κλίμακα της ασυλίας».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σειρά στελεχών, από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Ν. Μπίστη μέχρι τον κ. Π. Μπεγλίτη, ζήτησαν να αποσαφηνιστούν σε σύντομο χρόνο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και το άσυλο, ενώ οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα για το προγραμματικό του συνέδριο που τελικώς θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαΐου. Επίσης, από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη για την οργανωτική δομή της νεολαίας έτυχε της στήριξης στελεχών, όπως ο κ. Παπουτσής, αλλά ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.

Παπουτσάκης είπε...

Κίμωνος ανθολόγιον «ανάρμοστων δηλώσεων»

Ο Κίμωνας Κουλούρης είχε εκφράσει τα τελευταία τρία χρόνια πολλές φορές σκληρή κριτική στον Γ. Παπανδρέου, που συχνά ξεπερνούσε τα όρια, όπως έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ιδού μερικά από αυτά που έχει πει:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006: Με αφορμή τον θόρυβο για τα αρχεία του Α. Παπανδρέου και την κατεδάφιση του σπιτιού της Εκάλης είχε επιτεθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αφήνει να ισοπεδώνεται ο Ανδρέας». Επίσης, είχε πει ότι πρέπει να ντρέπονται οι δύο οικογένειες που κατάντησε έτσι αυτό το σπίτι και ακόμα ότι «κανείς τους δεν αγάπησε πραγματικά τον Ανδρέα».

ΜΑΪΟΣ 2005: «Εχουμε πρόβλημα ηγετικής αναπηρίας», είχε πει λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής στον Γ. Αλογοσκούφη. Ηταν και εξακολουθεί να είναι η πιο βαριά έκφραση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005: Λίγους μήνες μετά, με αφορμή δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για την ανανέωση της Κ.Ο. που εκλήφθησαν ως μήνυμα αποστρατείας σε παλιούς βουλευτές, ο Κ. Κουλούρης είχε πει μεταξύ άλλων στο ΜΕΓΚΑ:

«Η απαίτηση του Γιώργου να προβάλλονται νέοι βουλευτές από τα ΜΜΕ "θυμίζει νεποτισμό, θυμίζει την εποχή τού αποφασίζομεν και διατάσσομεν, θυμίζει βουβές εποχές, είναι απαίτηση αριστοκρατική, αλλαζονική, η συζήτηση που άνοιξε ο Γιώργος Παπανδρέου προκαλεί γέλια και ειρωνικά σχόλια».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006: Είχε επιτεθεί στον Στέφανο Τζουμάκα με αφορμή δηλώσεις του για το ποιους προτιμούν τα ΜΜΕ. «Ποιος είναι ο Τζουμάκας; Κάνει ανούσιες δηλώσεις που δείχνουν προσωπικά αδιέξοδα». Την ίδια μέρα είχε επιτεθεί στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ότι η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ και ο ιδιοκτήτης της Γ. Φιλίππου είχε οργανώσει προεκλογική του εκστρατεία. Τις ημέρες εκείνες είχε προκληθεί αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ καθώς, λίγες ημέρες πριν, ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει συντεταγμένη πορεία.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2004: «Αν ο Γιώργος θέλει να τιμήσει τους Μάνο, Ανδριανόπουλο, Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη που ήθελαν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, είναι δικαίωμά του, εγώ θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους δεν φοβάμαι κανένα». Περίπου την ίδια περίοδο είχε πει ότι ο Γιώργος μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε μη κυβερνητική οργάνωση.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007: «Ας τολμήσουν να με διαγράψουν, δεν μπορούν να διαγράψουν τη συνείδηση της παράταξης», είχε πει άλλη περίοδο, διευκρινίζοντας μόλις πριν από ένα μήνα ότι η δήλωσή του αυτή δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα.

-Για «ανευθυνότητα και μπουρδολογία» είχε μιλήσει, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα.

-«Ανόητο σύνθημα» είχε χαρακτηρίσει το «άλλαξέ τα όλα».


Π. ΣΩΚΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2007