Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μισεί τον εαυτό του...

"Η έκφραση αυτή δείχνει, από τη μια πλευρά, έλλειψη πολιτικού ήθους και πολιτικής ψυχραιμίας και, από την άλλη, ότι τελικά ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μισεί τον εαυτό του", δήλωσε ο ...

βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Α. Μπουσδούκου, σχολιάζοντας την κατηγορία που απέδωσε ο Ευ. Βενιζέλος τον ΣΥΡΙΖΑ, για "εκτσογλανισμό".
Διαβάστε τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
"Κύριε Στρατούλη, έχω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Αφενός, η κυβέρνηση πέρασε μια ευνοϊκότερη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς και ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε με τον τρόπο αυτό σε ένα κενό στρατηγικής. Αφετέρου, τι απαντάτε στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος σας κατηγόρησε για «εκτσογλανισμό»;

Δεν ξέρω, εάν οι δημοσιογράφοι συγχώρεσαν τον κ. Βενιζέλο για αυτήν την υβριστική έκφραση, εμείς πάντως δεν τον συγχωρούμε. 
Η έκφραση αυτή δείχνει, από τη μια πλευρά, έλλειψη πολιτικού ήθους και πολιτικής ψυχραιμίας και, από την άλλη, ότι τελικά ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μισεί τον εαυτό του. Με τις εκφράσεις αυτές, που χρησιμοποιεί συνήθως, εκτίθεται από μόνος του.
Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι αυτή η βρισιά από μέρους του κ. Βενιζέλου όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο προϊούσας διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, θυμίζει κάποιον, ο οποίος έχει την ατυχία να πέφτει από τον γκρεμό προς την άβυσσο και, τη στιγμή που πέφτει, να βγάζει την τελευταία κραυγή απελπισίας· μια δυνατή κραυγή που ακούγεται ακόμη πιο δυνατά, επειδή αντηχεί στους παρακείμενους βράχους.

Η τρίτη παρατήρησή μου είναι ότι ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από βρισιές. 
Ή μάλλον προσπαθεί να καλύψει τα μεγάλα πολιτικά άγχη που έχει. 
Άγχη καταρχάς για την τύχη του μνημονίου που τόσο πιστά υπηρετεί και το οποίο δείχνει ότι έχει αποτύχει πλήρως, με την έννοια ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε, η ανεργία τριπλασιάστηκε, η φτώχεια πολλαπλασιάστηκε και όλοι οι κοινωνικοί δείκτες καταδεικνύουν μια κοινωνική καταστροφή. 

Επίσης, προσπαθεί να καλύψει την αγωνία του για την παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην εξουσία, γιατί θεωρεί ότι, κάτω από τη σκέπη αυτής της κυβέρνησης, προστατεύεται από άλλα πολιτικά του προβλήματα, όπως για παράδειγμα αυτό με τα υποβρύχια. 
Τέλος, δείχνει μια πολιτική αγωνία και ένα άγχος για την τύχη του ίδιου μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί στην ΚΕ του αμφισβητήθηκε η πολιτική του πρόσδεση στη ΝΔ και η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι της Δεξιάς και της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμείς την χαρακτηρίζουμε ως την πιο δεξιά, καραδεξιά, κυβέρνηση από το 974.
 
Η κυβέρνηση αυτή όμως κατάφερε να περάσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς.
Η κυβέρνηση αυτό που κατάφερε είναι να ανοίξει την πόρτα στους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Γιατί οι πλειστηριασμοί, με τον νόμο που ψηφίστηκε, έχουν πλέον απελευθερωθεί. 
Απλώς εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές ικανοποιούν αθροιστικά κάποια κριτήρια σε σχέση με το εισόδημα, την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τις καταθέσεις και τη συνολική περιουσία. 
Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο για μεγάλα τμήματα των λαϊκών νοικοκυριών να ικανοποιούνται και τα τέσσερα αυτά κριτήρια μαζί. 
Επομένως, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια κερκόπορτα. 

Γιατί εκεί που απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί, τώρα η κερκόπορτα αυτή μπορεί να γίνει λεωφόρος.

Όσον αφορά τον φόρο ακινήτων, είδαμε ότι ένας φόρος που ήταν έκτακτος, μετατράπηκε σε μόνιμο φόρο και επεκτάθηκε, καθώς από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πέρασε και στα μη ηλεκτροδοτούμενα, δηλαδή σε ακίνητα που έχει κάποιος στην κατοχή του αλλά δεν τα νοικιάζει. 
Επίσης, πέρασε στα χωράφια, πέρασε στα οικόπεδα και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις μονοκατοικίες με κήπο γύρω τους στα χωριά. Γι'αυτό, νομίζω ότι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς είναι η αρχή του τέλους αυτής της κυβέρνησης, καθώς η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μια νέα απώλεια. Την απώλεια ενός βουλευτή που στήριζε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από εκεί και πέρα, αυτός που ζει πλέον με το άγχος της πολιτικής επιβίωσης είναι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Φαίνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ένα σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. 
Δεν πανηγυρίζουμε ούτε έχουμε «καβαλήσει το καλάμι» ούτε έχουν πάρει αέρα τα μυαλά μας, επειδή πήραν αέρα τα πολιτικά μας πανιά. Η κατάσταση όμως έχει όπως σας την περιέγραψα. 
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αυτήν την κυβέρνηση και, δυστυχώς, θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον ελληνικό λαό το 2014, εάν συνεχιστούν αυτές οι βάρβαρες πολιτικές.
Μιας και αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, εάν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποσύρετε αυτήν την ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς;
Ναι, θα την αποσύρουμε. Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν κάποιοι μπαταχτσήδες που αξιοποιούν αυτό το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες διαθέτουν όλες τις νομικές και τεχνικές δυνατότητες, προκειμένου να τους ελέγξουν και να τους καλέσουν να πληρώσουν. 
Επίσης, έχουμε πει –και το έχουμε καταθέσει ως δική μας τροπολογία– ότι πρέπει να απαγορευθεί η μεταβίβαση των καταναλωτικών και των στεγαστικών δανείων στους «γύπες» των αγορών, δηλαδή σε αυτά τα επιθετικά funds, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις εισπρακτικές εταιρείες και να μην εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Τέλος, έχουμε πει ότι όλα αυτά δεν αρκούν και ότι απαιτείται να γίνει ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, η οποία θα συνοδεύεται με «κούρεμα», δηλαδή με διαγραφή, μέρους τους χρέους τους προς τις τράπεζες για στεγαστικά κατά κύριο λόγο δάνεια και το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι ανάλογο με τις απώλειες που υπέστησαν στα εισοδήματά τους κατά τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου. Θεωρούμε πάρα πολύ λογική μια τέτοια ρύθμιση και υπάρχει και διεθνές προηγούμενο επ' αυτού"...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: