Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Βρέθηκε η πραγματική «Λίστα του Σίντλερ»

Υπεύθυνοι της κρατικής βιβλιοθήκης της Νότιας Ουαλίας βρήκαν την λίστα του Γερμανού επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ με τα 801 ονόματα των Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα. Η λίστα με τις 13 σελίδες βρέθηκε ανάμεσα σε σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων του Αυστραλού συγγραφέα Τόμας Κένελι. «Η λίστα συντάχτηκε βιαστικά στις 18 Απριλίου του 1945 και έσωσε 801 ανθρώπους από θαλάμους αερίων. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο κομμάτι της Ιστορίας», δηλώνει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Όλβεν Πρικ.

Ο Κένελι χρησιμοποίησε τη λίστα αυτή προκειμένου να γράψει το -βραβευμένο με Booker για το 1982- μυθιστόρημά του με τίτλο «Η κιβωτός του Σίντλερ», στο οποίο εξιστορούσε πώς ο Σίντλερ διακινδύνευσε τη ζωή του προκειμένου να σώσει περίπου 1000 Εβραίους, με το πρόσχημα ότι τους χρειαζόταν ως εργάτες στην επιχείρησή του.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, έκανε το μυθιστόρημα ταινία με πρωταγωνιστές τον Λίαμ Νίσον και τον Ρέιφ Φάινς το 1993. Ο Όσκαρ Σίντλερ γεννήθηκε στο γερμανόφωνο τμήμα της Αυστρο-Ουγγαρίας το 1908. Χρησιμοποιούσε Εβραίους εργάτες αλλά όσο ο πόλεμος προχωρούσε τον φόβιζε η συμπεριφορά των Ναζί. Με δωροδοκίες αλλά και πειθώ κατάφερε να επηρεάσει τους αξιωματούχους ότι οι εργάτες του ήταν ζωτικής σημασίας για το εργοστάσιό του. Ο Σίντλερ πέθανε το 1974 μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση μετά το μυθιστόρημα και την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: