Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Mega: το κανάλι των πέντε εκδοτών που έγιναν δύο…

Μια ιστορική για το χώρο των ελληνικών ΜΜΕ εξέλιξη, γνωστή βέβαια από καιρό στους παρατηρητές του κλάδου, καταγράφεται στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων 2007 της εισηγμένης Τηλέτυπος, που ως γνωστόν ελέγχει το μεγαλύτερο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Mega Channel.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της 31/12/2007, βασικοί μέτοχοι της Τηλέτυπος είναι πλέον μόνο δύο ισχυροί εκδοτικοί όμιλοι, η Πήγασος Εκδοτική (όμιλος Μπόμπολα) με ποσοστό συμμετοχής 24,89% και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, με ποσοστό 22,11%.
Με την ανακοίνωση αυτή οριστικοποιείται η μετατροπή του καναλιού που ιδρύθηκε ως το τηλεοπτικό δίκτυο των πέντε εκδοτών (Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος) σε κανάλι των δύο εκδοτών.
Πρώτος είχε αποχωρήσει ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος, που σήμερα ελέγχει τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ακολούθησε ο μακαρίτης Χρ. Τεγόπουλος, ενώ τώρα φαίνεται ότι και ο όμιλος Βαρδινογιάννη δεν κατατάσσεται μεταξύ των βασικών μετόχων (με ποσοστό άνω του 5%), προφανώς εναρμονιζόμενος με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ, ο οποίος απαγορεύει τη συμμετοχή σε περισσότερα από ένα τηλεοπτικά δίκτυα γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.
Άλλη μία σημείωση στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις που προκαλεί ενδιαφέρον και επισημαίνεται με έμφαση και από τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, είναι αυτή που αναφέρεται στην οριστικοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Αναφέρεται, ειδικότερα, ότι η Τηλέτυπος έχει ελεγχθεί φορολογικά μέχρι και τη χρήση του 1999, έχει δηλαδή επτά χρήσεις για τις οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι φορολογικές της υποχρεώσεις.
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: