Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

το δικαίωμα στο θάνατο

[ο πρώην Κυβερνήτης της Ουάσιγκτον που πάσχει από πάρκινσον:""When death is inevitable, we shouldn't force people to endure agonizing suffering if we don't have to."]
Μάχη για το δικαίωμά τους στο θάνατο δίνουν δύο βαριά άρρωστοι στην Ουάσιγκτον. Στην πολύ προσωπική αυτή μάχη συμμετέχει και ο πρώην κυβερνήτης της Ουάσιγκτον Booth Gardner που πιστεύει ότι πρέπει να απελευθερωθεί το δικαίωμα στο θάνατο σε ειδικές περιπτώσεις. Ο ίδιος πάσχει από πάρκινσον και θα ήθελε να επιλέξει ο ίδιος τη στιγμή του θανάτου, παρά να αφήσει την αρρώστια του, να τον καταβάλλει τελείως. Αντίθετος στην απελευθέρωση είναι ο πρώην γραμματέας του κυβερνήτη που πιστεύει ότι κανένας άνθρωπος στην πραγματικότητα δεν επιδιώκει το θάνατό του.

Οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης υποστηριζόμενοι από «την πρωτοβουλία 1000» (Initiative 1000), πιέζουν ώστε να τεθεί το θέμα στις εκλογές του Νοεμβρίου και προτείνουν έναν αξιοπρεπή νόμο για τους βαριά άρρωστους που δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την υποστήριξη των οικείων τους και επιθυμούν την «απελευθέρωση» τη δική τους και της οικογένειάς τους.

Η «πρωτοβουλία 1000» προτείνει να επιτρέπεται σε ασθενείς με μικρότερη των έξι μηνών προθεσμία ζωής να επιλέγουν τον τρόπο θανάτου τους, πριν την απώλεια κάθε αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης. Το Όρεγκον είναι η μόνη Πολιτεία της Αμερικής με τέτοιο νόμο, ψηφισμένο από το ανώτατο δικαστήριο, το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: