Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αμερικάνικη Βουλή.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας και του Λευκού Οίκου η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915. Με 27 ψήφους υπέρ, έναντι 21 κατά, η Βουλευτική Επιτροπή ενέκρινε το ψήφισμα το οποίο κατατίθεται τώρα στην ολομέλεια του σώματος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ καταδίκασε έντονα το ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το ως απαράδεκτο. Τα μέλη της Αμερικανικής Βουλής που υποστήριξαν το ψήφισμα προτίμησαν την μικροπολιτική απ’ την κοινή λογική, δήλωσε ο Γκιούλ. Αλλά οργανώσεις Αρμενίων-Αμερικανών εξέφρασαν έντονη ικανοποίηση για την αναγνώριση, από μέρους ανώτερου Αμερικανικού θεσμικού οργάνου, της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.
Πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος Μπούς είχε προειδοποιήσει τα μέλη της Βουλής ότι ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος θα έβλαπτε σοβαρά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Τουρκία που αποτελεί καίριας σημασίας σύμμαχο της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ και σημαντικό σημείο μεταφοράς στρατιωτών και εφοδίων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπός του, Σον ΜακΚόρμακ, εξέφρασε τη λύπη του για την υιοθέτηση της απόφασης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» και κάλεσε την Τουρκία να μην προβεί σε αντίποινα.
πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη για το "Αρμενικό"
και τις επιπώσεις του, στο "καρότο και μαστίγιο" :

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ καλό νέο.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Σωστή η αναγνώριση.

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα βέβαια είναι ποια η επίδραση της αναγνώρισης αυτής για την Ελλάδα. Διάβασε τη γνώμη μου για την στάση της Ελλάδας εδώ.