Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

στις εκλογές νίκησε η στρατηγική Καραμανλή.

Στην προσωπικότητα του Πρωθυπουργού πιστώνεται από σχεδόν όλους τους αναλυτές η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Το Πασόκ θεωρείται ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει πειστικά και ισοδύναμα το «ισχυρό χαρτί» Καραμανλής.

Η πτώση όμως του Πασόκ δεν πιστώνεται καθαρά στις προσωπικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου αλλά κυρίως στο αμαρτωλό παρελθόν ενός κόμματος που κυβερνούσε επί εικοσαετία και επαύξησε κοινωνικά προβλήματα βολέματος, διαφθοράς και προσωπικών εξυπηρετήσεων. Το Πασόκ είχε ιστορική ευκαιρία και χρέος να εξαλείψει τέτοια χρονίζοντα προβλήματα αλλά υπέκυψε στην εύκολη εξαγορά συνειδήσεων προς ευκαιριακά εκλογικά οφέλη.

Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια, όντας «καταλληλότερος πρωθυπουργός» έδωσε «αέρα νίκης» στη ΝΔ. Ο κρυφός όμως άσσος του Καραμανλή ήταν η στάση που κράτησε απέναντι σε ένα αρνητικό, εκμηδενιστικό και ισοπεδωτικό Παπανδρέου. Η στρατηγική : «ο υπεύθυνος ηγέτης που δεν μπαίνει σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις» στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Το άλλο στοιχείο επιτυχίας του Καραμανλή ήταν η επιμονή του στις μεταρρυθμίσεις. Επιμονή που άφηνε μεγάλο κενό στην αρνητική στρατηγική Πασόκ και που αναδείκνυε την έλλειψη θέσεων από πλευράς Παπανδρέου, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις άδειαζε και γελοιοποιούσε τα αρνητικά spot του Λαλιώτη.

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν θα έχει «περίοδο χάριτος» και τώρα πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, για τα οποία αναμένεται να προκληθούν σφοδρές αντιπαραθέσεις, όπως το Ασφαλιστικό και η Παιδεία

5 σχόλια:

brexians είπε...

swsta ta les
apo tin alli paratirithike mia sispirwsi twn psifoforwn opadwn ths ND.
kai oloi oi politeutes eixan enan aera nikis!!
kalo kaiparadoxoautogia tin elliniki skini
elpizw na ta kataferei oxi enantia stin antipoliteusi kai ta provlimata alla enantia stin nootropia tou kommatos tisw ND

Ανώνυμος είπε...

As prosexh kai tous Mitsotakikous, giath phran kai autoi aera.....

Hristos G. K. είπε...

Είναι γεγονός πως ο Καραμανλής πήρε το παιχνίδι πάνω του. Όμως υπήρξε και στρατηγική ειδικά κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Και επιβεβαιώθηκε πως ήταν και σωστή.

vetdino είπε...

προσοπική νίκη του Κώστα του Καραμανλή και ήττα του Γιωργάκικου ΠΑΣΟΚ, το θέμα είναι να παραμείνει πρόεδρος ο γιωργάκης γιατί ο μπένυ θα μας κάνει το βίο αβίωτο!!

ποιόν θέλετε για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ???

http://politicallyincorrecttalk.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

@vetdino
Το θέμα Κώστα είναι να γίνεται μία ποιοτική αντιπολίτευση σε θέματα ουσίας. Και μην ξεχνάς ότι ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας.
Προσωπικά τρέμω στην ιδέα ότι ο Yorgos θα είναι αυτός και πάλι.