Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Για το φτηνιάρικο και ερασιτεχνικό βίντεο του Γαβρά ...

Ο Γαβράς έχει πράγματι το δικαίωμα να μην θέλει η ταινία του να υποστεί αλλαγές. Το Ελληνικό κράτος πρέπει να αποσύρει το βίντεο εξ’ολοκλήρου από το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως.
Δεν είναι ζήτημα λογοκρισίας. Το βίντεο κυκλοφορεί ελεύθερα, και μπορεί να προβληθεί από όποιον το επιθυμεί και λάβει την άδεια του δημιουργού.
Όμως το Ελληνικό κράτος δεν υποχρεούται να το προβάλει. Αυτό δεν είναι λογοκρισία παρά μόνο για τους παρανοϊκούς αριστερούς εγκεφάλους που νομίζουν πως έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν όποιο μέσο θέλουν για να προβάλουν τις απόψεις τους, αναρτώντας πανώ στην Ακρόπολη, κάνοντας κατάληψη της ΕΡΤ, γράφοντας συνθήματα σε τοίχους, κάνοντας καταλήψεις κτιρίων, πανεπιστημίων, κ.ο.κ. Το μουσείο ανήκει στο Ελληνικό κράτος, και αυτό έχει το δικαίωμα να επιλέγει τί θα προβάλεται εκεί.

Το βιντεάκι βέβαια είναι πολύ ερασιτεχνικό παρά το βαρύγδουπο όνομα του σκηνοθέτου. Το μέσο επεισόδιο μιας Αμερικανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας έχει πολύ καλύτερα εφέ από αυτό το έργο. Πραγματικά θέλω να δω τί μας κόστισε για να το αποκτήσουμε. Θα μας κοροϊδεύουνε οι επισκέπτες αν βλέπουν ένα τέτοιο ερασιτεχνικό βίντεο σε ένα τέτοιο μουσείο, όπως μας κοροϊδεύουνε και για την ερασιτεχνική ιστοσελίδα του Μουσείου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το βίντεο έχει φανερή εμπάθεια ενάντια στους Χριστιανούς. Βλέπουμε τους ρασοφόρους να μετατρέπουν τον Παρθενώνα σε εκκλησία, αλλά δε βλέπουμε τους Τούρκους να προσθέτουν το μιναρέ, δεν βλέπουμε τους Βενετούς να τον βομβαρδίζουν, παρά οι βόμβες έρχονται εξ’ ουρανού, από άγνωστα χέρια. Δε βλέπουμε τον Σουλτάνο να υπογράφει για τη βεβήλωση του Έλγιν, ούτε τον Έλγιν με τα πλοία του να μεταφέρει τους θησαυρούς από το μνημείο.

Ο Παρθενώνας υπέφερε κυρίως από το Μοροζίνι και τον Έλγιν, όχι από τους Χριστιανούς, ούτε τους Τούρκους, οι οποίοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί. Κτίρια τα οποία βρίσκονται σε χρήση διατηρούνται, γιατί επισκευάζονται διαρκώς και δεν γίνονται εύκολη λεία για οικοδομικά υλικά.

Τί περιμένανε άραγε οι αντι-χριστιανοί να κάνουν οι Χριστιανοί στον Παρθενώνα. Αν δεν τον μετέτρεπαν σε Εκκλησία και παρέμενε δίχως χρήση, τότε θα καταστρεφότανε σιγά σιγά από τα στοιχεία της φύσης (*). Όταν ένα κτίριο δεν είναι σε χρήση κανένας δεν ενδιαφέρεται αν πέσει η οροφή στο κεφάλι του. Κανένας δεν ενδιαφέρεται να το φυλάει αφού δεν έχει τίποτα πολύτιμο μέσα. Σιγά σιγά, τα στοιχεία της φύσης το καταστρέφουν, και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να παίρνουν υλικά για άλλες κατασκευές.
Ή μήπως θέλουν οι αντι-χριστιανοί να διατηρούσανε το μνημείο ως μουσειακό έκθεμα, όπως είναι σήμερα. Μα, για ποιον; Νομίζουνε πως υπήρχε τότε τουρισμός ή οικονομική άνεση για τη διατήρηση ενός κτιρίου χωρίς απολύτως καμιά χρήση;
Ας μας πούνε οι αντι-χριστιανοί ποια από τα μεγάλα κτίρια της αρχαιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο διατηρήθηκαν ενώ είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται. Ας βρουνε ένα. Μόνο στην Αίγυπτο, όπου δεν υπάρχει διάβρωση από το νερό και δεν υπάρχουν σεισμοί ίσως βρούνε μερικά. Από ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, ποια είναι τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια; Εκκλησίες σαν την Αγια Σοφιά, το Πάνθεον της Ρώμης που μετετράπη σε χριστιανικό ναό, και τον Παρθενώνα, ο οποίος ήταν λίγο πολύ ανέπαφος μέχρι να δεχτεί τα πλήγματα από τον Μοροζίνι.

(*)Τί συμβαίνει στα κτίρια όταν δεν τα φροντίζουν οι άνθρωποι (ντοκυμαντέρ που δείχνει πόσο γρήγορα καταστρέφονται από τα στοιχεία της φύσης)
αναδημοσίευση απ' το blog ενός Δεξιού Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: