Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ο Ράσμουσεν νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ. Λίγα λόγια για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, το ΝΑΤΟ απέκτησε νέο γγ γραμματέα. Τη θέση αναλαμβάνει ο Δανός πρωθυπουργός, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν(κέντρο), ο οποίος στη φωτογραφία εμφανίζεται μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί και τον απερχόμενο γγ, Γ. ντε Χοπ Σέφερ(δεξιά).
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και 57 από την ένταξη της Ελλάδας στο μεγαλύτερο στρατιωτικό οργανισμό του πλανήτη. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απρίλη 1949, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας υπέγραψαν, στην Ουάσιγκτον, το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού και ίδρυσαν τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το γνωστό ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization). Η Ελλάδα μπήκε τελικά στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με την Τουρκία, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, στις 20 Σεπτέμβρη του 1951. Η ελληνική Βουλή συζήτησε το θέμα και ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο, της κυβέρνησης Πλαστήρα - Βενιζέλου, για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, στις 18 Φλεβάρη 1952. Το νομοσχέδιο ψήφισαν όλα τα, εντός Βουλής, κόμματα - πλην της ΕΔΑ και του βουλευτή Μιχ. Κύρκου, που εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.
Ο πρωθυπουργός Πλαστήρας σε ομιλία του στη Βουλή, το 1952, δήλωσε:«... Είναι μία μεγάλη επιτυχία το ότι εισήλθεν η Ελλάς εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον, διότι τιμάται ούτως από τους ομόφρονας και δημοκρατικούς λαούς του Ατλαντικού Συνασπισμού... Δεν ημπορεί κανείς να μην παραδεχτεί, ότι όταν η Ελλάς συμμετέχει εις το Ατλαντικόν Σύμφωνον μετά των Μεγάλων Δυνάμεων αι οποίαι κατοικούνται από ελεύθερους δημοκρατικούς λαούς, αισθάνεται εαυτήν ασφαλεστέρα... Αι άλλαι θεωρίαι περί ουδετερότητος και ειρηνεύσεων είναι θεωρίαι αι οποίαι δεν έχουν καμμίαν σχέσιν με το γεγονός αυτό. …..».
Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο αρχηγός του «Ελληνικού Συναγερμού», στρατάρχης Αλ. Παπάγος: « Η συμμετοχή μας εις την Βορειοατλαντικήν οργάνωσιν αποτελεί την καλυτέραν πιστοποίησιν ότι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι και τα άλλα κράτη - μέλη του Συμφώνου πανηγυρικώς ανεγνώρισαν τη μεγάλην συνδρομήν την οποίαν προσέφερεν η Πατρίς μας εις τους κοινούς αγώνας διά την ελευθερίαν και την δημοκρατίαν».
Με την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες τριών ετών κυρίως από το κόμμα των Φιλελευθέρων και προσωπικά του Σοφοκλή Βενιζέλου. Σύμφωνα με επίσημο ντοκουμέντο των κομμάτων ΕΠΕΚ και Φιλελευθέρων, που κυκλοφόρησε την προεκλογική περίοδο του 1952: "Το αίτημα της Ελλάδος, όπως γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, είχεν υποβληθή από του 1949, αλλ' έγινε δυσμενώς δεκτόν. Μετά τας εκλογάς της 5ης Μαρτίου του 1950, αι Ηνωμέναι Πολιτείαι ανέλαβον την προώθησιν του αιτήματος τούτου. Συνήντησαν σοβαράς αντιρρήσεις εκ μέρους των Σκανδιναβικών χωρών, των κρατών της Μπενελούξ (σ.σ. Ενωση Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου), και αυτής ακόμη της Γαλλίας. Οι αντιλέγοντες υπεστήριζον ότι η Ελλάς ευρίσκετο εις θέσιν που δεν της επέτρεπε να προσφέρη εις το ΝΑΤΟ, το οποίον αντιθέτως, διά της εισδοχής της, θα ανελάμβανε νέας υποχρεώσεις" ("Τα πεπραγμένα της κυβερνήσεως Πλαστήρα - Βενιζέλου, 27/10/1951 - 10/10/1952", σελ. 18).

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Στις 14 Αυγούστου 1974 η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ έπειτα από τα γεγονότα του Αττίλα2.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου. .....δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του…..».
6 χρόνια μετά και 70 μέρες πριν γίνουμε μέλος της ΕΟΚ, στις 19 Οκτ. 1980 η Ελλάδα με την κυβέρνηση Ράλλη γίνεται ευμενώς δεκτή στους κόλπους του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την επανένταξη της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ούτε την ένταξη στην ΕΟΚ και διοργανώνει μαχητικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Παπουτσάκης είπε...

Αντερς Φογκ Ράσμουσεν - Από τη Σύνοδο Κορυφής στην… κορυφή της Συνόδου*
Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Δευτέρα, 06.04.09

Aπό παιδί ονειρευόταν να γίνει μεγάλος ηγέτης. Στα στενά όρια ενός αγροκτήματος της Δανίας, όπου μεγάλωνε τη δεκαετία του ’60, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε ανάγκη τη φαντασία για να ξεφεύγει. Ενα από τα αγαπημένα του παιχνίδια ήταν το επιτραπέζιο που έπαιζε με τους φίλους του και το οποίο είχε επινοήσει ο ίδιος. Το είχε ονομάσει «Κοινωνία» και φρόντιζε να κρατά για τον εαυτό του το ρόλο του μεγάλου πολιτικού ηγέτη.

Στα 56 του πλέον, ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της Δανίας ίσως να πιστεύει ότι έφθασε στο στόχο του. Από την 1η Αυγούστου θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ξεχωρίζει στη διεθνή πολιτική σκακιέρα όσο κανείς άλλος συμπατριώτης του μέχρι σήμερα.

Στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου ήταν και πάλι μεταξύ των πρωταγωνιστών της ημέρας, δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα, που έκαμψε τις αντιστάσεις της Αγκυρας, η οποία απειλούσε με βέτο το διορισμό του Δανού πρωθυπουργού στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Για ένα τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ενσαρκώνει ακόμη την αλαζονεία της Δύσης στην υπόθεση της προσβολής του Μωάμεθ το 2006. Οταν οργισμένοι πιστοί έκαιγαν σημαίες της Δανίας, γιατί εφημερίδα της Κοπεγχάγης τόλμησε να δημοσιεύσει γελοιογραφίες του Προφήτη, ο Δανός κεντροδεξιός ηγέτης υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης. Και έμεινε αμετακίνητος σε αυτή τη θέση, παρά τις πιέσεις και τις απειλές.

Ο Δανός, μέχρι χθες, πρωθυπουργός -υπέβαλε στη βασίλισσα Μαργαρίτα τη Β’ την παραίτησή του- έχει τη φήμη πολιτικού που δεν υποκύπτει σε πιέσεις, αλλά διαπραγματεύεται σκληρά. Επίσης, έχει τη φήμη του αμερικανόφιλου με αποδείξεις – αυτό άλλωστε εξηγεί και την επιμονή των ΗΠΑ στην επιλογή του για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε με πάθος τη συμμαχία των προθύμων του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και εξακολουθεί να υποστηρίζει και τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και στο εσωτερικό είναι ιδιαίτερα αποφασιστικός. Το 2001, όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός με τη στήριξη του ξενοφοβικού Λαϊκού Κόμματος, αντί υπουργικών χαρτοφυλακίων έδωσε στους εθνικιστές για αντάλλαγμα μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Στον τομέα της οικονομίας επέμεινε σε μια πολιτική που επικρίθηκε σφόδρα από την αντιπολίτευση αλλά, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, θωράκισε τελικά τη Δανία από το τσουνάμι της κρίσης, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Ράσμουσεν υπόσχεται αποφασιστικότητα και καλό σχεδιασμό. Θα εξακολουθήσει να κάνει τζόγκινγκ κάθε πρωί, γιατί τον βοηθά να έχει καθαρό μυαλό, όπως λέει, καθώς είναι βέβαιο ότι θα το χρειαστεί.

Βιογραφικό

- Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1953 και σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνικές Επιστήμες.

- Στα 21 του εξελέγη πρόεδρος της Νεολαίας του Φιλελεύθερου Κόμματος. Στα 25 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Στα 34 έγινε πρώτη φορά υπουργός.

- Το 2001 εξελέγη πρώτη φορά πρωθυπουργός.

- Μιλά άπταιστα γαλλικά, όπως επιβάλλεται άλλωστε για τον εκάστοτε γ.γ. του ΝΑΤΟ.

- Είναι παντρεμένος από το 1978 και έχει τρία παιδιά και ένα εγγόνι, όπως ανακοίνωσε πανευτυχής στις 22 Μαρτίου φέτος στη σελίδα του στο Facebook.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=83832