Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Οταν η GM απείλησε ότι θα κλείσει τα εργοστάσια της Opel, η Μέρκελ απάντησε "κλείστε τα!"

άρθρο του Γιώργου Μαντέλα, στον "Ελεύθερο Τύπο"
Την επομένη της ψήφισης του νιοστού (τέταρτου; πέμπτου; έχει χαθεί πλέον ο λογαριασμός) προγράμματος ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο, η GM απειλούσε ότι αν δεν λάβει και νέα οικονομική βοήθεια θα οδηγούσε στην ανεργία περί τους 300.000 εργαζομένους της.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λίγα 24ωρα μετά, ο Γκόρντον Μπράουν βρισκόταν αντιμέτωπος με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Η Lloyds, που τον είχε βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της HBOS, τον προειδοποιούσε ότι κατέρρεε και τον ανάγκαζε να προχωρήσει στην κρατικοποίησή της, σε ποσοστό 70%. Ο λογαριασμός; Περίπου 250 δισ. στερλίνες. Την ίδια ώρα, η δημοφιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά την ανάκαμψη των πρώτων μηνών από το ξέσπασμα της κρίσης, φαίνεται να οδηγείται οριστικά στα... τάρταρα. Το ίδιο και τα ποσοστά των Εργατικών.
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας, λαμβάνει μηνύματα δυσαρέσκειας από την κοινή γνώμη, σχετικά με τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της κρίσης. Γι’ αυτό κι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι άξονες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στήθηκαν», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι. Το πιθανότερο είναι ότι την ώρα που θα δημοσιεύεται το παρόν κείμενο θα έχει αυτοδιαψευσθεί. Ο λόγος; Είναι προφανής. Λευκός Οίκος και Ντάουνινγκ Στριτ επέλεξαν τη μέθοδο της άκριτης οικονομικής ενίσχυσης όλων όσοι τους τελευταίους μήνες βγαίνουν και δηλώνουν δημοσίως ότι «έχω πρόβλημα». Με μερικές εξαιρέσεις (Lehman Brothers), που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Το αποτέλεσμα: το κόστος της – υποτιθέμενης – διάσωσης τους έχει ξεφύγει, χωρίς βεβαίως η πληγή να επουλώνεται. Τι θα έπρεπε να γίνει; Ενδεχομένως, την απάντηση να έδωσε προσφάτως η Ανγκελα Μέρκελ. Οταν η GM –επίσης – την απείλησε ότι θα κλείσει τα εργοστάσια της θυγατρικής της Opel, αν το γερμανικό κράτος δεν της εξασφαλίσει (δωρεάν) οικονομική ενίσχυση, απάντησε: «Κλείστε τα». Προηγήθηκε μια τετράωρη συνεδρίαση των κορυφαίων της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτή θα ήταν η μόνη πρέπουσα απάντηση, υπ’ αυτές τις περιστάσεις...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς το ίδιο έκανε και η Σουηδία την περασμένη εβδομάδα με τη SAAB.

ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ είπε...

Ακριβώς το ίδιο έκανε και το Μεξικό πριν τρείς δεκαετίες όταν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το ΔΝΤ και είπε "ΔΕΝ πληρώνω" .