Τρίτη 1 Μαΐου 2007

τα ομορφότερα δέντρα του κόσμου (no 2) : τα πεύκα Bristlecone: Μαθουσάλας και Προμηθέας, τα παλαιότερα δέντρα στον κόσμο.

Τα γεροντότερα δέντρα στον πλανήτη βρίσκονται στα ΛευκάΌρη της Καλιφόρνια, και είναι πεύκα πουανήκουν στηνποικιλία bristlecone (longaeva πεύκα). Το παλαιότερο αυτών ονομάζεται Μαθουσάλας[ wiki ]. Βρίσκεται σε 11.000 πόδια επάνω από τη στάθμη της θάλασσας και είναι 4.838 ετών - είναι όχι μόνο το παλαιότερο δέντρο αλλά και ο παλαιότερος μη-κλωνικός οργανισμός διαβίωσης στον κόσμο.


Πριν προσδιοριστεί ο Μαθουσάλας ως παγκοσμίως παλαιότερο δέντρο από τον Edmund Schulman το 1957, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα γιγαντιαία sequoias ήταν τα παλαιότερα και τα προσδιόριζαν περίπου 2.000 ετών. Ο Schulman χρησιμοποίησε τη μέθοδο borer πήρε δείγματα πυρήνων, για να μετρήσει τα ηλικιακά δαχτυλίδια διάφορων πεύκων bristlecone, και βρήκε πάνω από δώδεκα δέντρα άνω των 4.000 ετών

Η ιστορία του Προμηθέα[ wiki ] είναι ακόμα πιό ενδιαφέρουσα : το 1964, Ο Donald R. Currey[ wiki ], πήρε δείγματα πυρήνων από ένα δέντρο που το ονόμασε PROMETHEUS το οποίο αποδείχθηκε 5.000 ετών, βρέθηκε δηλαδή μπροστά στο διαπιστωμένο παλαιότερο δέντρο του κόσμου. Στην προσπάθεια όμως να διαπιστώσει την πραγματική ηλικία έκανε μια διαγώνιο στο δέντρο. Αυτή η διαγώνιος ξέρανε τον Προμηθέα. Δηλαδή ο Currey το σκότωσε ασυναίσθητα!

Σήμερα, για να προστατεύσουν τα δέντρα αυτά από αδιάκριτους ερευνητές και ταξιδιώτες, οι αρχές κρατούν τη θέση τους μυστική (πράγματι, δεν υπάρχει καμία φωτογραφία που προσδιορίζει τη θέση του Methuselah και του Προμηθέα από φόβο για τυχόν βανδαλισμούς).

Πηγές : NOVA Online, Wikipedia,

Δεν υπάρχουν σχόλια: