Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ποιητικά εργαστήρια στην blogόσφαιρα


της Ελπίδας Πασαμιχάλη στον "Ελεύθερο Τύπο"
Aν κάποιος συνεχίζει να πιστεύει ότι ζούμε σε μία εποχή αντιποιητική, δεν έχει παρά να κάνει ένα μικρό… περίπατο, δηλαδή ένα σερφάρισμα, στο Διαδίκτυο. Εκεί η λέξη «ποίηση» αποδίδει πλούσιους καρπούς, από τα ηλεκτρονικά ποιητικά περιοδικά μέχρι τα ποιητικά blogs, που προσκαλούν το χρήστη- αναγνώστη σε ένα διαφορετικό κόσμο όπου ευδοκιμούν η ελευθερία, η φαντασία, η ευαισθησία, ο προβληματισμός, η ανησυχία και φυσικά η γλώσσα. Ετσι, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που κάθε χρόνο ταυτίζεται με την εαρινή ισημερία, μπορούμε να την υποδεχτούμε με άνεμο αισιοδοξίας, να σαλπάρουμε στα ανοιχτά και… αέρας στα ιστολόγιά μας!

«Θα έλεγα πως όσο “αντιποιητική” είναι μια εποχή, άλλο τόσο διψάει για ποίηση. Αν έχουμε καταφέρει να κάνουμε έστω κι έναν άνθρωπο καλύτερο μετά την ανάγνωση ενός ποιήματος, τότε κάναμε το έργο μας», επισημαίνει μιλώντας στον ΕΤ ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας, ανάμεσα στους δημιουργούς του περιοδικού www.poiein.gr, ο οποίος επισημαίνει ότι το κυριότερο που του έκανε εντύπωση με τη δημιουργία του site ήταν η μεγάλη ανταπόκριση νέων κυρίως αναγνωστών.
Κατά κοινή παραδοχή, το Διαδίκτυο αποτελεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ένα χώρο ελευθερίας έκφρασης και στη δυνατότητα αυτή αναφέρονται και οι τρεις ποιητές-bloggers με τους οποίους επικοινώνησε ο ΕΤ. Οπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μουζάκης (http://soulofpoetry.blogspot.com/):

«Το Διαδίκτυο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, σε αντίθεση προς πολλά έντυπα, τα οποία παρουσιάζουν μεροληψία ως προς το τι θα φιλοξενήσουν ή τι θα απορρίψουν. Εχοντας προσωπικό blog, εκτίθεμαι σε όσους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αντί να συναλλάσσομαι με ιθύνοντες Μέσων».

Στην παράμετρο της ελευθερίας εστιάζει και ο Γιώργος Μίχος (http://giorgosmixos.blogspot.com) που παρατηρεί: «Τα ιστολόγια, ταχύτερα από όλα τα μέσα που ως τώρα διαδίδεται η ποίηση, επιτρέπουν τη μεταφορά της πολιτιστικής ζύμωσης σε παρόντα χρόνο. Και αποτελούν σταθερό αντίλογο στην κακοδιαχείριση της διαμεσολάβησης. Για πρώτη φορά βουβοί και κακοπαθημένοι καταναλωτές πολιτισμού έχουν τη δύναμη μίας κατά μέτωπο απάντησης».

Στη διαδραστικότητα και αμεσότητα που αποκτά ο ποιητικός λόγος αναφέρεται ο Σωκράτης Ξένος (http://sokzi.blogspot.com): «Με τη δημιουργία του blog πριν από πέντε χρόνια, αισθάνομαι πως πέτυχα τη διανομή μιας “προσωπικής αλληλογραφίας” με παραλήπτες ανά την υφήλιο. Με αρκετούς από το εικονικό περάσαμε σε ζώσα γνωριμία».

Καθώς λοιπόν η μπλογκόσφαιρα της ποίησης προσφέρει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του ποιητικού λόγου, σε μία παγκοσμιοποιημένη εποχή, κάποιοι μιλούν για «προχειρότητα» των κειμένων. Ο Σωτήρης Παστάκας βλέπει το ζήτημα από την αντίθετη ακριβώς οπτική γωνία: «Η “προχειρότητα” είναι ακριβώς η δύναμή τους. Τα blogs, τα ιστολόγια επανέφεραν στο προσκήνιο το “ποιητικό εργαστήρι” που είχε εξαφανιστεί με την επικράτηση κάποιων ομάδων στην έντυπη λογοτεχνία. Επανέφεραν το γέλιο, τον πειραματισμό, το παιγνίδι. Ζήτω η προχειρότητα, λοιπόν.
Ελάτε να παίξουμε, να λερωθούμε, να μουντζουρωθούμε: μέσα από το παιχνίδι των ιστολογίων θα διευρύνουμε τη θεματολογία. Ο δημιουργός που άκουγε τα σχόλια μόνον των ομοτέχνων του κλεισμένος σε κακοαερισμένα “λογοτεχνικά καφενεία” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν!»

info

Οnline περιοδικά:
www.dekata.gr
www.e-poema.eu
www.poeticanet.com
www.diapolitismos.gr
http://entefktirio.blogspot.com/
http://lexima.gr

Blogs και άλλα...
http://poetrybookshop. wordpress.com/
http://www.meloma.gr/
http://exwtico.wordpress.com/
http://bluevelgi.blogspot.com/
http://stixakias.wordpress.com/
http://aiolos-m.blogspot.com/
http://mogolospolemistisvalkaniosagrotis.blogspot.com/
http://kakosbelas.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: