Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

οι εκλογές κρίνονται από πραγματική πολιτική και όχι από ψέματα!

"Αστάθμητος παράγων":άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου στον "Ε.Τ"

Είναι προφανές ότι οι προσωπικές συζητήσεις του πρωθυπουργού με έναν κύκλο δημοσιογράφων ήταν μέρος πολιτικού σχεδίου. Η επιδίωξη ήταν θεμιτή στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αποσκοπεί να αναδιαμορφώσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Ομως κάτι στράβωσε -συμβαίνει συχνά τελευταία- και η υπεροπλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο των «μίντια» δημιούργησε την εντύπωση ότι απλώς προστέθηκε ακόμη ένας βαθμός δυσκολίας για την κυβερνητική παράταξη.

Μπορεί. Αλλά είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι εκλογικές αναμετρήσεις κρίνονται από τις δηλώσεις των πολιτικών, τις διαρροές και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Οταν φτάνουν στην κάλπη οι πολίτες αποφασίζουν με κριτήριο την πραγματική ζωή τους. Δηλαδή, κερδίζει όποιος κινείται με όρους πραγματικής πολιτικής. Αρα ο Καραμανλής θα κριθεί στις εκλογές με βάση τα αληθή δεδομένα της στιγμής που θα γίνουν οι εκλογές. Κι ένα από αυτά τα δεδομένα θα διαμορφωθεί στις ευρωεκλογές. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί ποιος θα έχει πρόβλημα.

Όσοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν αποτελέσματα με βάση τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας συγκυρίας ας ανατρέξουν στο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Ερικ Ντούρσμιντ «Αστάθμητος παράγων στην Ιστορία» - εκδόσεις Ενάλιος. Περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα που κρίθηκαν την τελευταία στιγμή από «λάθη , ανοησίες και τυχαία περιστατικά» των αντιπάλων. Οπως έγραψαν ο κριτικοί για το βιβλίο: «Για την έκβαση μιας μάχης ή μιας πολιτικής σύγκρουσης, παίζει πάντα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ο αστάθμητος παράγων».

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός δημοσιογράφος ο κ. Λακόπουλος, και τόσο αντικειμενικός!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ. ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ (ή ΑΝ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ) ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΥ Ε.Υ.Α.θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Θα κρίνουμε και την πώληση της ζημιογόνου Ολυμπιακής, τα επιδόματα και τη βοήθεια στους φτωχούς και αδύνατους, τη βοήθεια στους αγρότες και τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Από την άλλη θα κρίνουμε και την καταστροφολογία, την έλλειψη συναίνεσης και τα επεισόδια που θα "σταματήσουν όταν βγει το ΠΑΣΟΚ".

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχετε πολύ πλάκα οι αδιόρθωτοι Δεξιοί….
Είσαστε τελειωμένοι.. Έχετε αποκαλυφτεί πια .Η παρένθεση σας και η απάτη σας παίρνει τέλος εντος ολίγου.
Ο λαός απηυδισμένος και αποφασισμένος δίνει την εντολή στο ΠΑΣΟΚ και τον μεγάλο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης Γιώργο Παπανδρέου να οδηγήσει της τύχες της Ελλάδος. Δυστυχώς ο ακαταλληλότερος κατάφερε να εξαπατήσει τον λαό μετά από μια πλήρη οκταετία της περιόδου Σημίτη , ότι τάχα μου θα θα θα θα θα θα .Τι να πρωτοθυμηθούμε από αυτά που έλεγε για να κλέψει την ψήφο του λαού. Τελικά τι έκανε? Ένα τεράστιο τίποτα, ΤΙΠΟΤΑ αυτό και έτσι θα μείνει στην ιστορία.
Ο λαός αποφασισμένος πλέον περιμένει να αναθέσει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας στον ηγέτη της σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου για να λάβει η χώρα μας την θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα και όλοι οι Έλληνες να βαδίσουν τη λεωφόρο της προόδου και της ευημερίας.
Με εκτίμηση

babis

Ανώνυμος είπε...

Τί ξεφτίλα ήταν και αυτή απόψε στο απκαλυπτικό δελτίο στο ΕΧΤΡΑ3!
Ξεφτίλα, ξεφτίλα, ξεφτίλα.
Τον ξέσκισαν πριν από λίγο τον μαϊμουδόφατσα τον Παπαγιάννη τα ΚΑΠΗ.
Άρχισε να του τα ψέλνει πρώτα ένα παππούς και τον έκανε ρόμπα μαζί με εκείνο το γελοίο τον Παπαδόπουλο.
Τους έλεγε τί πράγματα είναι αυτά να βρίζετε συνεχώς τον Καραμανλή και να λιβανίζετε τον βλακογιώργο, δεν είμαστε χαζοί.
Ο γλοιώδης ο παπαγιάννης τάχασε και απλά ψέλλιζε κάτι παιδιάστικες δικαιολογίες, μα, μα, ....
Μετά παίρνει τηλέφωνο μια ευγενέστατη γιαγιά και δεν την αφήνανε να μιλήσει. Αυτή τους έλεγε πάλι τα αντίστοιχα, πάλι προσπαθούσανε να την διακόπτουνε συνεχώς και να την καπακώνουνε.
Η εκπομπή έγινε πραγματική παιδική χαρά όταν η γηραιά κυρία πήρε ανάποδες και λέει στην πασόκα συμπαρουσιάστρια "τί ξέρεις εσύ, αφού είσαι ξανθιά".
Γέλιο, πολύ γέλιο.
Με τα χίλια ζόρια την έκλεισαν και αυτήν.
Ο νεκροθάφτης ο καψαμπέλης καθότανε σε μια γωνιά και δεν μίλαγε καθόλου.
Μιλάμε για σόου.
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Πάντως γέλασα με την ψυχή μου αλλά θαύμασα και το τσαγανό των γεροντότερων.

Ανώνυμος είπε...

Έλα μωρέ γέροι είναι οι άνθρωποι.. Μπορεί να είχαν και αλτσχαιμερ.. εκεί κόλλησες εσύ? Χάρηκες ε? Κάτι τέτοιοι γραφικοί έχουν μείνει να υμνούν ακόμη τον ακαταλληλότερο..

Ανώνυμος είπε...

Ο φερόμενος ως «κουρασμένος» πρωθυπουργός μιας κουρασμένης χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας φέρεται σε ιδιωτική του συνομιλία με δημοσιογράφο να προέβη σε μια ενδελεχή εξομολόγηση. «Είμαι κουρασμένος», φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής, για να καταλήξει «Αν χάσω στις εκλογές, τότε θα φύγω».

Κατ’ αρχήν μια εύλογη απορία. Στην περίπτωση δηλαδή που κερδίσει, θα ξεκουραστεί και θα μείνει;

Ακολούθησε η αναμενόμενη διάψευση της δημοσιογραφικής πληροφορίας από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός είναι πολύ νέος για να σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί».

Και ακόμη μια εύλογη απορία εδώ. Υπάρχει δηλαδή η σκέψη ή το θέσφατο ότι πρέπει να κλείσει το έτος συνταξιοδότησης για να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία; Ή ακόμη, το ζητούμενο είναι πότε σκέφτεται εκείνος να αποχωρήσει ή οι εντολείς του, ήτοι ο ελληνικός λαός και τα μέλη του κόμματος στο οποίο προεδρεύει;

Εδώ και πολύ καιρό, πέντε χρόνια τώρα, ο επικοινωνισμός έχει αντικαταστήσει με ολέθρια αποτελέσματα για την πορεία της χώρας την ουσία της πολιτικής. Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς την απαραίτητη ιδεολογία που θα στήριζε ως χαλί το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων, οι λάτρεις της επικοινωνιολαγνείας με κολπάκια και τερτίπια θεώρησαν ότι θα επιμήκυναν την πολιτική τους ζωή, εις βάρος του συλλογικού και ατομικού μέλλοντος των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών. Πρόκειται για αποκύημα μιας νοσηρής φαντασίας. Ένας πρωθυπουργός, με τη φήμη του ικανού και του κατάλληλου, ο οποίος ενημερώνει μέσα από έναν καλοστημένο δίαυλο δημοσιογραφικής παραπολιτικής, σε τακτά χρονικά διαστήματα τον ελληνικό λαό, αλλά ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές ή και υπουργούς του, για την εκείνη τη χρονική στιγμή συναισθηματική του κατάσταση. «Οργισμένος» για το τάδε σκάνδαλο, «εκνευρισμένος» με τη δείνα δήλωση, «προβληματισμένος» με κάποιο άλλο αδιέξοδο. Και όλη η χώρα να προσπαθεί να αναλύει κάθε φορά τι σημαίνει που ο κ. Καραμανλής χτυπά νευρικά τα δάκτυλα του στο τραπέζι ή σφίγγει τα χείλη του σε αποδοκιμασία.

Η τελευταία ωστόσο αυτή διαρροή, που κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς θα εξυπηρετήσει τον κ. Καραμανλή και την πολιτική του υστεροφημία (διότι περί αυτής πρόκειται), ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο πρωθυπουργός της χώρας φέρεται να δήλωσε «κουρασμένος», για να διαψευσθεί ευλόγως η δημοσιογραφική πληροφορία λίγο αργότερα…Για να συγκινήσει κάποιους; Για να κάνει κάποιους άλλους να αισθανθούν τύψεις για την ψυχολογική καταπόνηση που του έχουν προξενήσει; Για να προλειάνει το έδαφος της εξόδου του; Για να προσθέσει κάποιο ιδιότυπο δίλημμα στους πολίτες που συνεχίζουν να τον αγαπούν, δεν μπορούν ωστόσο να δεχτούν και τα αδιέξοδα στα οποία η πρωθυπουργική διακυβέρνηση έχει βυθίσει τον τόπο; «Άγνωσται αι βουλαί»των συμβουλατόρων…

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικά αήθη πολιτική συμπεριφορά – επί της ουσίας απολιτίκ επιλογή της συμπεριφοράς της αδράνειας- που αναδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο έναν «ανοίκειο» πρωθυπουργό.

Καλώ λοιπόν τον κ. Καραμανλή να αναλογιστεί το μέγεθος της τεράστιας ευθύνης που του αναλογεί, να σεβαστεί τους Έλληνες πολίτες που του εμπιστεύθηκαν τα όνειρα τους, να τιμήσει τους θεσμούς που επί των ημερών του εξαχρειώθηκαν και είτε να πάψει να πολιτεύεται με μόνα όπλα τέτοιες ιλαρές διαρροές, είτε να παραιτηθεί εκ του θώκου του σήμερα κιόλας. Ο τόπος είναι πολύ κουρασμένος από τις ανίκανες, αναποτελεσματικές και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης για να υφίσταται έναν «κουρασμένο» σύμφωνα με τις διαρροές πρωθυπουργό. Ο τόπος είναι πολύ κουρασμένος για επικοινωνισμούς, διαρροές, διαψεύσεις και κακόγουστες παραπολιτικές.

Όσο για την επόμενη ημέρα, εκείνοι που προσχεδιάζουν τις εξελίξεις, έχοντας κατά νου τον παραδοσιακό και παλαιοκομματικό τρόπο της διαχείρισης και νομής της εξουσίας ανάμεσα στους λίγους και ισχυρούς του συστήματος, ενδέχεται να βρουν απέναντι τους ένα κοινωνικό και πολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται με εντυπωσιακές ταχύτητες. Η διάλυση της συνοχής του κοινωνικού ιστού προβάλει πλέον πασίδηλα ως αίτιο και αιτιατό συνάμα της σημερινής έκνομης και εκτροχιασμένης κατάστασης που οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουμε ως καθημερινότητα. Η συνισταμένη αυτή κάνει τις πάγιες τακτικές του πολιτικού παιγνίου να φαίνονται κοντόφθαλμες και ανατρέψιμες ανά πάσα στιγμή από κάποιο τυχαίο κατά πάσα βεβαιότητα γεγονός. Το πρόβλημα της παλαιοκομματικής / παλαιοπολιτικής αυτής στρατηγικής είναι ότι έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία κινήσεων. Απαντά με χρονική υστέρηση στις προκλήσεις. Και ως εκ τούτου απαντά λάθος. Μόλις πιστέψει ότι έλυσε κάποιο πρόβλημα, η ίδια η κοινωνία έχει ήδη αλλάξει το πρόβλημα. Ακολουθεί ασθμαίνουσα τις εξελίξεις, αλλά αυτές βρίσκονται πάντα στο επόμενο κεφάλαιο.

Κλείνοντας, για να μην κατηγορηθώ ως ανάλγητος. Το προσωπικό δράμα ενός ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα ψυχολογικά ζητήματα και προσωπικά αδιέξοδα ή αλλιώς ενός ανθρώπου αισθηματία (με την έννοια ότι απευθύνεται στο συναίσθημα του συνομιλητή του), δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Και εμένα ασφαλώς, που έχω και την ιδιότητα του γιατρού. Πλην όμως, το ατομικό και συλλογικό μας μέλλον ως πολίτες αυτού εδώ του τόπου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το εναποθέτουμε σε συναισθηματισμούς, σε ψυχικά φορτισμένα διλήμματα, σε διαρροές, σε διαψεύσεις και εν τέλει σε επικίνδυνους διαρρέοντες….


Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.
Δες τώρα περισσότερες ιδέες ... >>>
Αναρτήθηκε από Πέτρος Τατούλης

Ανώνυμος είπε...

Προηγούμενε ανώνυμε,
Δεν θέλω να πιστέψω ότι είσαι ο πραγματικός Πέτρος Τατούλης.
Τό ξέρω ότι και ο πραγματικός Πέτρος Τατούλης έχει μιά γερή τρικυμία στο κρανίο αλλά εσύ αδελφέ μου είσαι εντελώς για τα πανηγύρια.
Οι θεματικοί σου ακροβατισμοί θυμίζουν μπερδεμένους νέους της κρίσιμης μετεφηβικής ηλικίας και μπορούν να χαρακτηρισθούν μόνο σαν παλιμπαιδισμοί.
Μία ατέλειωτη έκθεση ιδεών της Γ' Γυμνασίου είναι η σκέψη σου.
Το ότι θεωρείς ότι πραγματικά ο καραμανλής είναι κουρασμένος από την πρωθυπουργία είναι από μόνο του γελοίο.
Ακόμη και εάν είπε ο καραμανλής κάτι τέτοιο (κάτι που αρνήθηκε ο αντώναρος) προφανώς το είπε επειδή είναι τύπος εξωστρεφής και ανθρώπινος.
Ποιός από μας δεν είπε κάτι που δεν εννούσε πραγματικά, αλλά το είπε λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας της στιγμής;
Έχει καμμιά σχέση σαν χαρακτήρας ο καραμανλής με το σφιγμένο σημίτη π.χ. που ήταν περισσότερο ρομποτάκι παρά άνθρωπος;
Αφού θέλεις τόσο πολύ να κατηγορήσεις τον Καραμανλή βρές φιλαράκι μου άλλα να πείς.
Πχ, απλά αναπαράγοντας τις κοινοτυπίες και τις αρλούμπες του Παπακωνσταντίνου θα κάνεις και τη ζωή σου πιό εύκολη.

Ανώνυμος είπε...

Διαχρονικά από τα βάθη του «ελιά ,ελιά και Κωτσο Βασιλιά» η Δεξιά πάντα την ίδια νοοτροπία και το ίδιο βάθος σκέψης είχε.
Δοσιλογισμός, Γερμανοτσολιαδες, συνεργασία με τους κατακτητές , τρίκυκλα, αποστάτες, Χούντα. Κάτι τέτοια είναι η προσφορά της στον τόπο….
Ένα διάλειμμα το 64, μια ηρωική προσπάθεια το 81-89 ,άλλη μια το 93-2004 που να πιάσουν τόπο. Θέλει πολύ δουλειά ακόμη ο τόπος για να εμπεδωθεί η δημοκρατία, η ισότητα, και ο πατριωτισμός. Ένα κράτος που έχει δομηθεί από βάθος χρόνου ως δυνάστη του πολίτη και μια νοοτροπία αφεντικού και επικυρίαρχου στον πολίτη πώς να διδάξεις αλλαγή νοοτροπίας . Πάντως βήματα έχουν γίνει . Ευελπιστούμε τα επόμενα δέκα χρόνια που θα είμαστε εξουσία να εμπεδώσουμε σε όλους τα υψηλα ιδανικά του πατριωτισμού ,της προσφοράς και του ευ αγωνίζεστε για το καλό των πολλών. Ο σοσιαλισμός βαθύτατα ανθρωπινός και με πανανθρώπινες αξίες εμπλουτισμένος , θέλει πολύ δουλειά για να ενσωματωθεί σε μια νοοτροπία σαν αυτή που εκφράζετε και δηλητηριάζετε ακόμη και τη μπλογκοσφαιρα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτοπόρος σε καινούργιες ιδέες και δράσεις ,ηγέτης του παγκοσμίου σοσιαλιστικού κινήματος έχει τις γνώσεις και τα αναγκαία εχέγγυα για να δώσει στην πατρίδα μας τις αναγκαίες και ικανές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του τόπου. Άλλος δρόμος και άλλη προοπτική δεν υπάρχει . Αυτό όλο και περισσότεροι Έλληνες το αισθάνονται και το υποστηρίζουν γιατί και το ποτάμι της νέας αλλαγής ήδη άρχισε και κυλά συνεπαίρνοντας στο πέρασμα του κάθε κατάλοιπο υπόλειμμα των αρχικών γεγονότων που μνημόνευσα στην αρχή του κειμένου που έχουν σημαδεύσει τη χώρα μας και τη πορεία της διαχρονικά.

Πάντα με εκτίμηση

babis

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει babis, καταλάβαμε.
Έτσι είναι οι αγάπες.
Εάν είσαι καψούρης και με όλους τους φίλους σου να πηγαίνει το κορίτσι, εσύ δεν το πιστεύεις.
Γιατί δεν θέλεις να το πιστέψεις, πονάει πολύ.
Εάν έχεις πιστέψει στο Γιωργάκη μπράβο σου, προσωπικά από μία μεριά χαίρομαι.
Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άλλα στελέχη σας που ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ να είναι αρχηγοί του πασόκ.
Μπέσα.
Γιαυτό σου λέω, από μιά πλευρά χαίρομαι, πολύ.

Πάντα με εκτίμηση,

lakis

Ανώνυμος είπε...

1. Babis, πόσων χρονών είσαι παιδί μου;
2. Από που τα αντέγραψες αυτά που λές στην πρώτη παράγραφο, παραείναι μπαγιάτικα τα ψέματα αυτά.
3. Πές μας μία (όχι πέντε) μία μόνο καινούργιες ιδέες του ήρωά σου, έτσι για να φωτιστούμε και εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ήθελαν και θέλουν για αρχηγό του κόμματος τους τον Βενιζέλο, γιατί βγήκε ο Γιωργάκης στις εσωκομματικές εκλογές με τόσο ψηλά ποσοστά ούτε μπόρεσα να καταλάβω. Ακούγεται οτι έπεσε τότε σήμα απο τον Ρουσόπουλο στους Νεοδημοκράτες να πάνε να ψηφίσουν ομαδικά Γιωργάκη γιατί με αντίπαλο αυτόν νόμιζαν οτι ο Καραμανλής είναι εξασφαλισμένος πρωθυπουργός άνετα για μιά εικοσαετία. Έλα που την πατήσατε πανηγυρικά και ο ανύπαρκτος Γιωργάκης μέσα σε έναν χρόνο πέρασε 5 μονάδες μπροστά απο τον Καραμανλή κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές. Λογικό εσείς τα πήρατε τόσο πολύ στην κράνα που το φησάτε και δέν κρυώνετε κάτι που δικιολογεί και το μίσος σας.