Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

τα μεγάλα κόλπα της AIG

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην παγκόσμια ιστορία των αγορών θα ξεδιπλωθεί προσεχώς στη διεθνή κοινή γνώμη.
Νομίζαμε ότι είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ασφαλιστική εταιρία του κόσμου. Αποκαλύπτεται όμως ότι στους μηχανισμούς της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται ένα διεθνές και υπεράνω κρατών κέντρο απληστίας. Το κέντρο αυτό αξιοποιούσε τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής εταιρίας προκειμένου να προσφέρει την ψευδαίσθηση κεφαλαιακής επάρκειας που χρειάζονταν πολλές τράπεζες.
Η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τις απώλειες της AIG επειδή ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα οδηγούσε στην καταστροφή ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες. Η ενδεχόμενη χρεοκοπία της AIG θα πυροδοτούσε μεγάλο κύκλο χρεοκοπιών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Οι περίφημοι οίκοι πιστοληπτικής φερεγγυότητας έδιναν 3Α στην εταιρεία και κανένας δεν έβλεπε την παραμικρή πιθανότητα όχι κατάρρευσης αλλά του παραμικρού προβλήματος.
Η εταιρεία, εκτός των άλλων, ασφάλιζε και τίτλους που εξέδιδαν τράπεζες, όπως για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Η καλή εταιρία εγγυάτο ότι αναλαμβάνει τις ζημιές αν οι τίτλοι αυτοί δεν μπορέσουν να πληρωθούν από εκείνους που πρέπει, δηλαδή του δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Και εφόσον η AIG, που έδινε την εγγύηση, είχε βαθμολογία ΑΑΑ, την ίδια βαθμολογία αποκτούσαν και τα ομόλογα στεγαστικών δανείων που καλύπτονταν από την εγγύησή της. Η εγγύηση της AIG λειτουργούσε σαν εξαγνισμός των ομολόγων. Τα ομόλογα, χάρη στη βαθμολογία ΑΑΑ που προσέφερε η εγγύηση της «ασφαλιστικής εταιρίας», μπορούσαν να πωληθούν ευκολότερα και να έχουν καλύτερη απόδοση...
Το χειρότερο είναι ότι δεν είχε προβλέψει καμία κάλυψη για να πληρώσει τις ζημιές που ..... είχε εγγυηθεί. Δεν θεωρούσαν ότι είναι δυνατόν να χρειαστεί να πληρώσουν ζημιές που είχαν εγγυηθεί!
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες ήταν επίσης χαρούμενες, γιατί πληρώνοντας τις αμοιβές της AIG είχαν ……. εξασφαλιστεί έναντι του κινδύνου να μην ανταποκριθούν στα χρέη τους οι δανειολήπτες. Ακόμα κι αν δεν πληρώνονταν οι ομολογιούχοι, οι τράπεζες δεν θα είχαν ευθύνη. Κάλυπτε τις ζημιές η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του κόσμου... Στην πράξη η AIG προσέφερε στις τράπεζες κεφάλαια που δεν είχαν προκειμένου να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, αλλά η εγγύηση που προσέφερε ήταν εικονική. Προσέφερε την ψευδαίσθηση εγγύησης.
Αυτή δεν ήταν η μοναδική απάτη. Ίσως ήταν η πλέον απλή. Περισσότερο πολύπλοκη ήταν η πρακτική να δίνεται εγγύηση σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων για αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου. Η AIG εγγυάτο ότι θα τα αγόραζε πίσω αν τα ομόλογα αυτά γυρνούσαν σε ζημιά! Και σε μια έξαρση απληστίας, με τα κεφάλαια που συγκέντρωνε από τη δραστηριότητα αυτή αγόραζε ομόλογα στεγαστικών δανείων. Κάποια στιγμή υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τα αμοιβαία κεφάλαια που είχαν επενδύσει με την εγγύησή της, ενώ τα ομόλογα στεγαστικών δανείων στα οποία είχε επενδύσει είχαν καταρρεύσει...
Η παραγωγή εγγυήσεων χωρίς αντίκρισμα, η δημιουργία ψευδαισθήσεων, είχε φτάσει στο αδιέξοδο που δημιούργησε.

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Παγκόσμια κρίση-
Ο ιδρυτής του Playboy πουλάει την πολυτελή βίλα του

Η βίλα που έβαλε προς πώληση ο Χιου Χέφνερ βρίσκεται δίπλα στο πολυτελές κτίριο όπου εδρεύει το Playboy.

Οι δύσκολοι καιροί στη διεθνή οικονομία έχουν αντίκτυπο και στον ιδρυτή του περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ, ο οποίος πουλάει την πολυτελή βίλα του στην περιοχή Χολμπι Χιλς του Λος Άντζελες, έναντι 28 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times, ο Χέφνερ, που είναι πλέον 82 χρόνων, αγόρασε την 700 τετραγωνικών μέτρων βίλα έναντι 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1998, για την σύζυγό του Κίμπερλι.
Ο Χέφνερ και η πρώην «κουνελάκι» που έγινε σύζυγός του, χώρισαν τελικά ύστερα από περίπου ένα χρόνο, αλλά η Κίμπερλι παρέμεινε στη βίλα, όπου μεγάλωσε τα δύο παιδιά που απέκτησαν.
Έχει πέντε υπνοδωμάτια και 7 μπάνια, διώροφο χώρο υποδοχής, ένα τεράστιο καθιστικό -με ένα από τα τρία τζάκια της βίλας, βιβλιοθήκη, όπου βρίσκεται το δεύτερο τζάκι, το οικογενειακό δωμάτιο - δίπλα στην κυρίως τραπεζαρία και μία κουζίνα-τραπεζαρία, ενώ περιβάλλεται από μεγάλους ελεύθερους χώρους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/03/2009_270963

Παπουτσάκης είπε...

Οι ΗΠΑ συνιστούν στην Κίνα εμπιστοσύνη για τα αμερικανικά ομόλογα

Οι Κινέζοι ανεπιφύλακτα μπορεί να εμπιστεύονται τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα, συνέστησε ο σύμβουλος για τα οικονομικά θέματα του 47χρονου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Λόρενς Σάμερς.

«Σαφής είναι η δέσμευση του προέδρου μας, να παραμείνουμε πλέον συνετοί διαχειριστές του χρήματος, στο οποίο επενδύουμε», υπενθύμισε ο κ. Σάμερς, αναφερόμενος στα «ιλιγγιώδη» χρηματικά μεγέθη, με τα οποία επιχειρείται η πάση θυσία αναθέρμανση της ομοσπονδιακής οικονομίας τώρα σε υφεσιακό κύκλο άγνωστης «ημερομηνίας λήξης».

Αναφερόταν ταυτοχρόνως στον σκεπτικισμό του Κινέζου πρωθυπουργού, κ. Χου Τζιντάο, που διερωτήθηκε νωρίτερα πόσο πολύ μπορεί τελικά να χρεωθεί ο αμερικανικός κρατικός προϋπολογισμός με όλες αυτές τις κινήσεις στο οικονομικό πεδίο της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα, με ακρογωνιαίο στόχο να «πάρει μπρος» η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη βαθειά χρηματο-πιστωτική κρίση.

«Έχουμε δανείσει πολύ τις ΗΠΑ και είναι φυσικό να είμαστε ανήσυχοι για το μέλλον αυτού του στοιχείου του Ενεργητικού μας», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τζιντάο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/03/2009_271094

Ανώνυμος είπε...

Και στην Ελλάδα πουλάγανε ασφάλειες και συνταξιοδοτικά μέσω της alico και διαφήμιζαν την υψηλότερη φερεγγυότητα για τις επενδύσεις τους.
Τώρα τους έφαγε η μαρμάγκα.

Ανώνυμος είπε...

Ανήσυχη η Κίνα για την αξιοπιστία του αμερικανικού δημοσίου

* EUROnews

| 13/03/2009 - 16:03
Τους προβληματισμούς της εκφράζει η Κίνα σχετικά με τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου, μετά τη διόγκωση των ελλειμμάτων λόγω των υπέρογκων πακέτων κινήτρων και σχεδίων δράσης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε «ανήσυχος» σχετικά με την ασφάλεια των επενδύσεων της χώρας του σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Το Πεκίνο έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και τις επενδύσεις σε κολοσσιαία επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στην στήριξη της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είναι επενδεδυμένα σε γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες συνδεδεμένες με το κράτος.

Με τις τεράστιες επενδύσεις της, η Κίνα έχει συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς αμερικανικών κρατικών τίτλων υπό τις συνθήκες οικονομικής αστάθειας του τελευταίου έτους.

Σφοδρές θα είναι, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη διακοπή της ροής επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα για το δημόσιο τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παπουτσάκης είπε...

Στο χείλος της καταστροφής η Ζιμπάμπουε, εάν δεν λάβει εξωτερική βοήθεια
Επείγουσα ανάγκη οικονομικής αρωγής έχει η Ζιμπάμπουε για να αποφύγει την «καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τεντάι Μπιτί, παραδεχόμενος για πρώτη φορά το βάθος της κρίσης που μαστίζει την νοτιοαφρικανική δημοκρατία. Ο Μπιτί ανέλαβε το πόστο του πριν από ένα μήνα, μετά από τη συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της αντιπολιτευόμενης Κίνησης για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) με το κυβερνών πολιτικό κόμμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Μαζί με ομάδα άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ο Μπιτί είχε συνομιλίες με τη Νότια Αφρική και άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες, από τις οποίες ζήτησε ενίσχυση με 2 δισ. δολάρια για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας του, την αντιμετώπιση του λοιμού και της επιδημίας χολέρας.


«Η πολιτική μας ανάκαμψη, ακόμη και η πολιτική σταθερότητα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Μπιτί. Τόνισε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης γιατί αυτό θα σημάνει καταστροφή για τη Ζιμπάμπουε. Χρειαζόμαστε βοήθεια, γιατί διαφορετικά θα αφανιστούμε».
Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση του πλανήτη για μια δεκαετία, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη τροφίμων αλλά και καύσιμα, έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των περισσότερων σχολείων και νοσοκομείων.
Ο Μπιτί, ο οποίος είναι επίσης και γενικός γραμματέας του κόμματος MDC, ανέφερε ότι η χώρα ενδέχεται να πέσει σε «χάος» εάν δεν δεχθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, καθώς οι πόροι που φτάνουν από διεθνείς οργανώσεις αρωγής δεν είναι αρκετά.
Τον τρέχοντα μήνα, η Αυστραλία ανέφερε ότι θα διαθέσει 10 εκ. δολάρια Αυστραλίας (6,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) προς τη Ζιμπάμπουε, μέσω της UNICEF (ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά) τα και του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης.
Επίσης, ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στη Ζιμπάμπουε έως τις 24 Μαρτίου για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και της προοπτικές της. Το ΔΝΤ διέκοψε τον δανεισμό του προς τη Ζιμπάμπουε το 1999, λόγω της αποτίμησης του τοπικού δολαρίου και της ύπαρξης στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στη Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, το 2003 διεκόπησαν τα δικαιώματα ψήφου της Ζιμπάμπουε στο ΔΝΤ.
Ο μισός πληθυσμός των 14. εκ. της χώρας επιβιώνει με τρόφιμα που προέρχονται από διατροφικά προγράμματα, ενώ το 94% δεν διαθέτει επίσημη απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Από τον περασμένο Αύγουστο, 4.000 άτομα έχουν πεθάνει από την επιδημία χολέρας.
ΟΙ ΗΠΑ, που θεωρούνται από τους μεγάλους δωρητές της Ζιμπάμπουε, την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε τις στοχευμένες κυρώσεις κατά του προέδρους Μουγκάμπε και μελών του κόμματός του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/03/2009_271040

Παπουτσάκης είπε...

Lehman Brothers: Το χρονικό της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στις ΗΠΑ
Πηγή: Express.gr 22/09/08-08:10

OI Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα της χειρότερης τραπεζικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών και ο τρόμος για εκδήλωση καθολικού πανικού, τραπεζικών καταρρεύσεων, πτωχεύσεων και μαζικής ανεργίας υποχρεώνει τις νομισματικές αρχές σε πρωτοφανή μέτρα. Στην αρχή, ενορχηστρώθηκε η διάσωση της Bear Stearns. Ακολούθησε η εθνικοποίηση της Fannie Mae και της Freddie Mac, των δύο μεγαλύτερων παρόχων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ και του ασφαλιστικού κολοσσού AIG. Η Lehman Brothers αφέθηκε να καταρρεύσει. Η πτώχευσή της είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, με ενεργητικά που ανέρχονται στα 640 δισ. δολάρια. Η ιστορία της εκτυλλίσεται παράλληλα με την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και την ταχύτατη ανέλιξη προς την ευμάρεια και τη διεθνή κυριαρχία. Η επιχείρηση που 158 χρόνια αργότερα επρόκειτο να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κολοσσό, ξεκίνησε ως κατάστημα γενικού εμπορίου στον αμερικανικό Νότο.

1850: Ο Henry Lehman, μετανάστης από τη Γερμανία, ανοίγει ένα μικρό κατάστημα γενικού εμπορίου στην Αλαμπάμα το 1844. Εξι χρόνια αργότερα, μπαίνουν στην εταιρία τα αδέλφια του Emanuel και Mayer και οι τρεις τους ιδρύουν το 1850 την επιχείρηση Lehman Brothers με έδρα στο Μοντγκόμερι.

1858: Το «χρυσό» προϊόν της εποχής ήταν το βαμβάκι και οι αδελφοί Lehman δέχονται βαμβάκι ως πληρωμή από τους ντόπιους αγρότες. Αγοράζουν βαμβάκι και δίνουν ρευστό ή εμπόρευμα και το 1858 ανοίγουν γραφεία συναλλαγής του προϊόντος στη Νέα Υόρκη, που ήταν το κέντρο συναλλαγών εμπορευμάτων της χώρας.

1860-1869: Ο εμφύλιος πόλεμος διαταράσσει τις επιχειρήσεις των Lehman και, όταν λήγουν οι εχθροπραξίες, οι αδελφοί μετακινούνται προς Bορρά και συγκεντρώνονται στις επιχειρήσεις της Ν. Υόρκης, όπου βοηθούν στην ίδρυση του Χρηματιστηρίου Βάμβακος. Στη μεταπολεμική περίοδο παρατηρείται ταχύτατη ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, που πυροδοτεί τη μεταμόρφωση της αγροτικής οικονομίας σε βιομηχανική. Τα ομόλογα για τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών δικτύων αποτελούν το μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της κεφαλαιαγοράς. Η προσιτή τιμή τους προσελκύει μεγάλο αριθμό επενδυτών και οι Lehman Brothers, αναγνωρίζοντας την ευκαιρία, επεκτείνονται και αναλαμβάνουν πώληση και συναλλαγές ομολόγων. Προωθούνται επίσης στον χώρο της παροχής συμβουλευλτικών υπηρεσιών.

1880-1889: Κατά τη διάρκεια της θεματικής οικονομικής επέκτασης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Lehman Brothers επεκτείνει τις ειδικότητές της πέρα από τις χρηματιστηριακές επιχειρήσεις εμπορευμάτων, στις συναλλαγές εμπορικών χρεογράφων. Στήνοντας το σκηνικό της μελλοντικής παγκόσμιας ανάπτυξής της, καθιερώνει σχέσεις επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

1887: Η εταιρία αγοράζει έδρα στο New York Stock Exchange.

1889: Η Lehman Brothers αναλαμβάνει την πρώτη αναδοχή χρηματιστηριακής εισαγωγής μετοχής.

1900-1909: Στο γύρισμα του αιώνα, η Lehman Brothers γίνεται ιδρυτικός χρηματοδότης αναδυόμενων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, όπως η Sears, Roebuck & Company, η F.W. Woolworth Company, η May Department Stores Company, η Gimbel Brothersκαι η R.H. Macy & Company.

1920-1929: Στη δεκαετία του 1920, ο Robert Lehman «οσμίζεται» τις δυναμικές μεταβολές που επέρχονται στην οικονομία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο, οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι επικοινωνίες. Υποστηρίζει ένθερμα τον κλάδο ψυχαγωγίας και συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των, νεογνών τότε, κινηματογραφικών στούντιο RKO, Paramount και 20th Century Fox. Το κραχ του 1929 και η Μεγάλη Υφεση ασκούν τεράστιες πιέσεις στη διάθεση κεφαλαίων. Η Lehman πρωτοπορεί με νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα private placements, όπου κανονίζονται δάνεια μεταξύ blue-chip δανειοληπτών και ιδιωτών πιστωτών.

1930-1939: Το 1930 έρχεται η εκρηκτική ανάπτυξη του ραδιοφώνου και τα πειράματα πάνω σε μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που ονομάζεται τηλεόραση. Η Lehman αναλαμβάνει τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της DuMont, της πρώτης εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων στον κόσμο και βοηθά στην ίδρυση του Radio Corporation of America. Από το 1930, η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου πυροδοτεί έξαρση στην αναζήτηση κοιτασμάτων. Εταιρίες όπως η Halliburton και η Kerr-McGee επαφίενται στην Lehman Brothers για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους.

1940-1949: Η λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου φέρνει μια πρωτοφανή περίοδο ευμάρειας, που τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα. Αναλαμβάνει οικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων και δημιουργεί εμπορικές σχέσεις που θα κρατήσουν μέχρι την κατάρρευσή του οίκου.

1950-1959: Η οικονομική διεύρυνση επιταχύνεται με το χάραμα της Ηλεκτρονικής Εποχής και η Lehman Brothers κλείνει συμφωνίες χρηματοδότησης νεογνών επιχειρήσεων όπως η Litton Industries. Με την έναρξη της εποχής ςτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναλαμβάνει την αναδοχή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Digital Equipment. Αργότερα θα μεσολαβήσει για την εξαγορά της Digital από την Compaq. Συμμετέχει και σε χρηματιστηριακές εισαγωγές επιχειρήσεων του ταξιδιωτικού τομέα, όπως η Hertz Rent-a-Car, έναν κλάδο που βιώνει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην δεκαετία του 'Α60 θα προσφέρει υπηρεσίες συμβούλων σε εταιρίες όπως η General Foods, η Campbell Soup και η Philip Morris.

1960-1979: Στις δεκαετίες 1960 και 1970 πολλοί πελάτες της εταιρίας επεκτείνονται στο εξωτερικό. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, η Lehman ανοίγει γραφεία στο Παρίσι το 1960, το Λονδίνο το 1972 και το Τόκιο το 1973. Η διεθνής παρουσία του οίκου ενδυναμώνεται με τη συγχώνευση με την Kuhn, Loeb. Στα 'Α70, συνεργάζεται με κολλοσσούς του ψηφιακού χώρου, όπως η IBM και η Digital Equipment

1980-89: Η εταιρία διαδραματίζει δραστήριο ρόλο στην εποχή της πληροφορικής, χρηματοδοτώντας εταιρίες όπως η Intel, που θα γίνουν κορυφαίες στην επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας. Στην περίοδο των εύρωστων εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κολοσσούς όπως οι Chrysler, American Motors, General Foods, Philip Morris και Hoffman-LaRoche.

1984: Η American Express εξαγοράζει τη Lehman Brothers και τη συγχωνεύει με τη Shearson.

1990-1999: Η American Express απο-επενδύει τη Shearson το 1993 και επανακτάται η αποκλειστική επωνυμία Lehman Brothers.

1994: Γίνεται ανεξάρτηση επιχείρηση μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Ειρηνικού. Ανοίγει γραφείο στο Τελ Αβίβ, ενισχύοντας τη μακροχρόνια παρουσία της στη χώρα.

2000: Η Lehman Brothers εισάγεται στον δείκτη S&P 100 και η τιμή της μετοχής της αγγίζει για πρώτη φορά τα 100 δολ.

2001: Ο επενδυτικός οίκος πραγματοποιεί την αρχική δημόσια εγγραφή των μετοχών της Given Imagine, το πρώτο IPO μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου και γίνεται μέλος του χρηματιστηρίου του Aμστερνταμ.

2002: Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, για τον όμιλο CIT, και τη μεγαλύτερη «μοχλευμένη» εξαγορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις KKR και Wendel Investissement.

2003: Αποκτά τη Neuberger Berman και γίνεται έτσι ηγέτιδα στον κλάδο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.

2004: Η Lehman Brothers αναλαμβάνει χρέη συμβούλου σε δύο από τις πέντε κορυφαίες εξαγορές διεθνώς: την εξαγορά της Cingular Wireless από την AT&T Wireless Services και την εξαγορά της Nextel Communications από τη Sprint. Ο οίκος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο IPO διεθνώς για το 2004 για λογαριασμό της Belgacom. Επιπλέον καταγράφει ετήσια κέρδη ρεκόρ και αυξάνει το μέρισμα κατά 33%.

2005: Η Lehman Brothers επιτυγχάνει έσοδα ρεκόρ, τα υπό διαχείριση κεφάλαια αγγίζουν, επίσης, το ρεκόρ των 175 δισ. δολ. και το περιοδικό Euromoney την ανακηρύσσει την καλύτερη επενδυτική τράπεζα για το έτος.

2006: Η τράπεζα συνεχίζει το σερί των ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας για τρίτη χρονιά και κατακτά την πρώτη θέση στην ετήσια λίστα του Barron΄s για τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ και Καναδά.

2007: Κατακτά την κορυφή στη λίστα του Fortune για τις πιο επιτυχημένες χρηματιστηριακές εταιρίες και ανακοινώνει για μία ακόμα χρονιά κέρδη ρεκόρ. Επιπλέον διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία του χρηματοοικονομικού κλάδου, την αξίας 98 δισ. δολ. εξαγορά της ABN AMRO από την κοινοπραξία των Royal Bank of Scotland, Santander και Fortis.

2008: Η Lehman Brothers ανακοινώνει τη 15η Σεπτεμβρίου τη χρεοκοπία της, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για πιθανή εξαγορά της και την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για μια πιθανή συμφωνία. Η τιμή της μετοχής κατρακυλά στα 21 σεντς.

http://vwww.express.gr/news/barron%27s/78069oz_2008092278069.php3