Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

και το ΚΚΕ έχει βεντέτα με τους αντιεξουσιαστές

Η διαμάχη του Περισσού με τα Εξάρχεια άρχισε το 1975 και συνεχίζεται

Μπορεί πολλοί να ξαφνιάστηκαν από τις βολές της Αλέκας Παπαρήγα κατά των αντιεξουσιαστών και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι παλαιότεροι είδαν ακόμη ένα επεισόδιο στη βεντέτα του Περισσού με τους «αναρχοαυτόνομους», που… κρατάει χρόνια.

Η διαμάχη του Περισσού με τα Εξάρχεια πρωτοεμφανίζεται το 1975, στην πανελλαδική απεργία των οικοδόμων. Στις 23 Ιουλίου οι οικοδόμοι της Αθήνας κάνουν συνέλευση στο θέατρο «Περοκέ» και μετά πορεία στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι συγκρούσεις οδηγούν σε περισσότερες από εκατό συλλήψεις.

Τα δύο ΚΚΕ (ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού), μαζί με το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν τους «προβοκάτορες».

Το επόμενο μεγάλο επεισόδιο συμβαίνει το 1979, στις κινητοποιήσεις κατά του νόμου Ράλλη, τον περίφημο 815. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προβοκάτορες» και οι «αναρχοαυτόνομοι» καταγγέλλουν ότι ο Περισσός προχώρησε ακόμη και στη «φυσική καταστολή» των καταλήψεων πανεπιστημίων, με κορυφαίο παράδειγμα το σπάσιμο της κατάληψης του Χημείου από οργανωμένα μπλοκ της ΚΝΕ (ΚΝΑΤ). Το ίδιο σκηνικό ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση Ράλλη απαγορεύει την πορεία του Πολυτεχνείου. Ξεσπά εμφύλιος μεταξύ ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού και τελικά τα δύο κόμματα αποδέχονται την απόφαση, ενώ στα επεισόδια που ακολοήθησαν, σκοτώθηκε η Κουμής και Κανελλοπούλου. Η μεγαλύτερη κρίση μεταξύ του ΚΚΕ και του «χώρου» ήρθε το 1985, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Μιχάλη Καλτεζά ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα. «Αναρχοαυτόνομοι» καταλαμβάνουν το Χημείο και μετά από άδεια των πρυτανικών αρχών η αστυνομία καταστέλλει την εξέγερση. Η ελληνική κοινωνία έβραζε και ο εμφύλιος της Αριστεράς είχε ξεσπάσει για τα καλά. Οι «επαναστάτες» κατήγγειλαν «περίεργη συνεργασία ΟΝΝΕΔιτών και ΚΝιτών».

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1991, κατά του νόμου Κοντογιαννόπουλου, βρίσκουν την ΚΝΕ αποδυναμωμένη, όπως και το ΚΚΕ, λόγω της κατάρρευσης του «υπαρκτού». Η ΚΝΕ φυλλορροεί προς… το χώρο των Εξαρχείων και καταγγέλλει τη «φετιχοποίηση των καταλήψεων» και τους «αναρχοαυτόνομους».

Το ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου του 1995 βρίσκει το Πολυτεχνείο ξανά υπό κατάληψη από 500 «αναρχικούς», που συγκρούονται σφοδρά με ομάδες περιφρούρησης της ΚΝΕ. Η κατάληψη κατεστάλη, αλλά το -ελεγχόμενο από το ΚΚΕ- συνδικάτο των οικοδόμων στην Κάνιγγος και πολλά γραφεία του Περισσού σε όλη τη χώρα δέχονται επιθέσεις ως αντίποινα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «αντικομμουνιστική δράση» και στρέφεται κατά του ΣΥΝ και «μερίδας του αστικού Τύπου», κατηγορώντας τους ότι «προσφέρουν συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη στήριξη στους αναρχικούς». Οι καταγγελίες του Περισσού συνεχίστηκαν και… εμπλουτίστηκαν με υπόνοιες «διασύνδεσης των αναρχοαυτόνομων με ξένες μυστικές υπηρεσίες», όπως έγινε κατά την επίσκεψη Κλίντον το 1999, αλλά και μετά τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης, το 2003, για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

αναδημοσίευση από τον "Ελεύθερο Τύπο"

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποκαλυπτικά ευρήματα
Το ΚΚΕ τήρησε την πιο σωστή στάση στα επεισόδια, δηλώνουν οι πολίτες

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO για τη στάση των κομμάτων στο θέμα των επεισοδίων στην Αθήνα. Οι πολίτες θεωρούν ότι το ΚΚΕ τήρησε την πιο σωστή στάση, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το ΜEGA, στο ερώτημα ποιο κόμμα τήρησε την πιο σωστή στάση στα επεισόδια, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 23,4%, το ΠΑΣΟΚ 21,2%, η ΝΔ 16,8%, ο ΛΑΟΣ 7,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6%.

Στο ερώτημα πώς κρίνετε την ομιλία του Κ.Καραμανλή στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας -στη διάρκεια της οποίας ανέλαβε την ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου- το 43% την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ 42,2% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, οι πολίτες σε ποσοστό 29,1% επιθυμούν συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 22,6% μόνο κυβέρνηση ΝΔ, και το 17,2% μόνο κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 49,9% επιθυμεί αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μόνο από κυβέρνηση της ΝΔ, έναντι 38,6% που επιθυμεί κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 39,4% επιθυμεί αντιμετώπιση της κρίσης μόνο από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 30,7% από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και το 23,4% από κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=970271&lngDtrID=244

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η βεντέτα τους κρατά -να ξέρεις- ήδη από την εποχή του Μαρξ. Ήδη από τα τέλη του ΙΘ΄ αιώνα, η κόντρα ήταν ιδεολογική με στόχο του αν πρέπει το κίνημα και η επανάσταση να είναι καθοδηγούμενη ή αυθόρμητη. Η διαφωνία είναι ουσιώδης (κι ας μη της φαίνεται) για την αριστερή λογική. Και από την άλλη, το ΚΚΕ είναι ένα αριστερό κόμμα που θεωρητικά στόχο έχει και την καθοδήγηση του κινήματος και την κατάκτηση της εξουσίας, όντας και κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι αντιεξουσιαστές -αναρχικοί και λοιποί αριστεριστές- μένουν συνειδητά μακριά από τούτες τις αντιλήψεις και μάλιστα είναι ενάντια και σε κάθε μορφή εξουσίας (χωρίς κόμματα κτλ).

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνική «νύχτα των κρυστάλλων»
Του Brady Kiesling*

Στις 6 Δεκεμβρίου, ένας Ελληνας αστυνομικός παραβίασε τους σαφείς διατυπωμένους κανόνες εμπλοκής της υπηρεσίας του και χρησιμοποίησε παρανόμως το όπλο του. Ηταν τόσο άτυχος, ώστε να σκοτώσει ένα μικρό παιδί. Οι καταστροφές που ακολούθησαν δεν είχαν όμως καμιά σχέση με την τύχη. Δεκάδες Ελληνες δημοσιογράφοι έσπευσαν να βάψουν τα χέρια τους με το αίμα του Αλέξη. Χωρίς να περιμένουν την αυτοψία, τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης ή το πόρισμα των ανακριτικών αρχών, αποφάνθηκαν ότι η αστυνομία «δολοφόνησε εν ψυχρώ το
νεαρό». Προσέθεσαν δε ότι ο θάνατος του Αλέξη ακολουθεί τη λογική παρόμοιων περιπτώσεων στο παρελθόν και ενισχύει τον ισχυρισμό ότι η ελληνική αστυνομία είναι εκτός ελέγχου. Η δέουσα αντίδραση της κοινωνίας απεικονίστηκε από τον ταλαντούχο σκιτσογράφο της «Καθημερινής», Ηλία Μακρή, ο οποίος στις 9 Δεκεμβρίου ζωγράφισε μια πένα να διαπερνά τρεις αστυνομικούς με την επισήμανση «συγγνώμη, εξοστρακίστηκε».

Καθώς περπατούσα στη Φιλελλήνων και έβλεπα τους εμπόρους να μαζεύουν τις σπασμένες βιτρίνες των καταστημάτων τους, μου ήλθε στο μυαλό η «Kristallnacht», η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι οι βανδαλισμοί των καταστημάτων των Εβραίων από τους Ναζί, το 1938, ξεκίνησαν από τη δολοφονία ενός Γερμανού διπλωμάτη στο Παρίσι από έναν Εβραίο θερμοκέφαλο. Το ιδεολόγημα της συλλογικής ενοχής, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από κάθε πολιτισμένο λαό, ζει και βασιλεύει στον κόσμο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οι αστυνομικοί είναι φονιάδες. Γι' αυτό πρέπει να τους λούσουμε με βενζίνη και φωτιά. Για να τους φέρουμε σε απόσταση βολής, δεν πρέπει να διστάσουμε να σπάσουμε καταστήματα ή να προβούμε σε εμπρησμούς.

Αναμφίβολα, οι Ελληνες δημοσιογράφοι θα προσβληθούν από την εν λόγω σύγκριση. Αλλωστε, το πογκρόμ των τελευταίων ημερών δεν στράφηκε εναντίον Εβραίων ή Αθίγγανων, αλλά εναντίον των τρισκατάρατων αστυνομικών. Για να μην τους προκαλέσω περισσότερο λοιπόν, τους καλώ να διαβάσουν την προκήρυξη της 17 Νοέμβρη μετά το θάνατο του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν σήμερα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε τότε η τρομοκρατική οργάνωση. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν χρειάζεται να παγιδεύσουν το αμάξι ενός αστυνομικού με εκρηκτικά, για να κατακτήσουν το δικαίωμα να παροτρύνουν άλλους να το κάνουν.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων, ήταν ένας εκτραχηλισμός που απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ξεσπάσει. Το ίδιο συνέβη και στη σημερινή Αθήνα. Οταν όσοι έχουν κύρος στην ελληνική κοινωνία – δάσκαλοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι – καθιστούν σαφές στους νέους ότι η καταστροφική τους μανία αποτελεί ένδειξη πολιτικής αρετής και δεν θα τύχει οιασδήποτε τιμωρίας, μία μικρή μεν, ικανή δε, ομάδα εξ αυτών θα εκμεταλλευθεί την ελευθερία κινήσεων που της παρέχεται. Για όσους δεν ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, η άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία αποτελείται από αυταρχικούς φονιάδες φαντάζει τουλάχιστον βλακώδης. Εκπληκτοι οι τουρίστες παρακολουθούν τους Ελληνες οδηγούς να παραβιάζουν κάθε κανόνα οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας και να παραμένουν ατιμώρητοι. Σε άλλες χώρες, θεωρείται κοινός τόπος ότι ο σεβασμός στους νόμους σώζει πολύ περισσότερες ζωές από όσες καταστρέφει. Στην Ελλάδα όμως, τα ελληνικά σχολεία θρηνούν εκατοντάδες συμμαθητές του Αλέξη κάθε χρόνο, λόγω της ανοχής της κοινωνίας στη δολοφονική συμπεριφορά των οδηγών, στη διαφθορά των επιθεωρητών εργασίας και στην απόρριψη των τοξικών αποβλήτων των εργοστασίων στα ποτάμια.

Ο ανεπαρκής εξοπλισμός και εκπαίδευση και το πεσμένο ηθικό της ελληνικής αστυνομίας είναι συμπτώματα και όχι αιτίες της κατάρρευσης του κράτους δικαίου. Κάθε μήνα, το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει και έναν καινούργιο κακογραμμένο νόμο για να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης για κάποια περίπτωση κατάχρησης εξουσίας. Οι Ελληνες, από την πλευρά τους, χειροκροτούν την ψήφιση αυτών των νόμων, αλλά αντιτίθενται στην εφαρμογή τους. Το ίδιο και οι πολιτικοί. Οι ανεφάρμοστοι νόμοι και οι εξευτελιστικοί μισθοί εγγυώνται την άνθηση της διαφθοράς στην ελληνική αστυνομία. Η διαφθορά οδηγεί μαθηματικά στην καταρράκωση του κύρους της. Η έλλειψη κύρους και σεβασμού για τα σώματα ασφαλείας αποτελούν μία πολύ βολική λογική εξήγηση για την ανομία σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.

Πράγματι, υπάρχουν θερμόαιμοι στους κόλπους της αστυνομίας, οι οποίοι ενίοτε υιοθετούν βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε όσους μετανάστες πέφτουν στα χέρια τους. Αλλά οι νταήδες αυτοί είναι ταυτόχρονα και δειλοί, ενώ η δημογραφική ομάδα των ανυπεράσπιστων τους οποίους μπορούν να βασανίσουν ατιμώρητα είναι μικρή και συρρικνώνεται συνεχώς. Οι αστυνομικοί που παραβιάζουν τον όρκο τους διακινδυνεύουν την ίδια βραδυκίνητη και επιφυλακτική απονομή δικαιοσύνης που περιμένει κάθε Ελληνα που παρανομεί.

Ο σεβασμός του κράτους δικαίου απαιτεί ο θάνατος του Αλέξη να τύχει παραδειγματικής και ταχείας τιμωρίας. Οι δικαστές και οι ένορκοι, έχοντας κατά νου όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, οφείλουν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά το δικαίωμα της αυτοάμυνας κάθε ανθρώπινου όντος –συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών – και από την άλλη την υποχρέωση των οργάνων της πολιτείας να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή ακόμη και με κίνδυνο της δικής τους. Η ελληνική κοινωνία θα γίνει υγιέστερη μόνο αν τιμωρηθεί το ίδιο το έγκλημα και όχι αυτό που τα ΜΜΕ αντιλαμβάνονται ως έγκλημα.

Κάθε Νύχτα των Κρυστάλλων αποτελεί πλήγμα για τον αυτοσεβασμό ενός έθνους. Αφού διασκεδάσαμε ολόκληρο τον κόσμο με την ανικανότητα της ελληνικής αστυνομίας να υπερασπίσει την Αθήνα ενάντια σε μερικές εκατοντάδες ταραξίες, τώρα μερικοί υπεύθυνοι δημοσιογράφοι αλλάζουν γραμμή προκειμένου να συντονιστούν με τον προβληματισμό της κοινής γνώμης. Ισως τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας να εντάσσονται σε μία ευρύτερη διαδικασία ωρίμασης. Οι δημοσιογράφοι είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας. Ας τους αφήσουμε να δικαιολογήσουν τις ναρκισσιστικές επαναστατικές τους ασκήσεις, παίζοντας το ρόλο της νομιμοποιημένης εκδοχής της 17 Νοέμβρη, αντί να υπερασπιστούν με σθένος, ως οφείλουν, το κράτος δικαίου σε μία στιγμή που το κράτος αποτυγχάνει, όπως τώρα, να προστατεύσει τους πολίτες του.

* O κ. Brady Kiesling είναι πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ. Παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ κι έκτοτε ζει μόνιμα στη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Και μην ξεχνάμε ότι οι αντιεξουσιαστές έχουν στη διάθεσή τους όπλα και πιστόλια. Όπως με το σημερινό επεισόδιο που πυροβόλησαν δύο φορές κλούβα των ΜΑΤ από την Πανεπιστημιούπολη.
Τώρα που είπαμε για όπλα, ο 16χρονος που τραυματίστηκε δεν ήταν γιός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ;