Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ο Σανιδάς ζητά προκαταρκτική εξέταση για τη Μονή Τοπλού

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στο νομό Λασιθίου Κρήτης, έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου.

Η υπόθεση αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων που υποστηρίζει η Μονή ότι της ανήκουν και τα οποία, μέσω του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» που συνέστησε, παραχωρήθηκαν για 80 χρόνια σε εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, ερεύνησε την υπόθεση και στην παραγγελία του ζητά η έρευνα να εντοπίσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα, σε βαθμό κακουργήματος, της απάτης σε βάρος του δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Μονής.

Στην παραγγελία του κ. Σανιδά αναφέρεται το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο, το 1926 και μετά από νόμο που προηγήθηκε για τη σύσταση Ταμείου Εφέδρων με σκοπό την παροχή σε αυτούς ακινήτων, χωρίστηκαν εκτάσεις, με αποτέλεσμα η Μονή να έχει στην κατοχή της περίπου 3.500 στρέμματα και το Ταμείο Εφέδρων περίπου 4.000 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην παραγγελία, μετά το 1950 η Μονή σταδιακά αρχίζει να εμφανίζει άλλα όρια στις εκτάσεις, με αποτέλεσμα να της κατοχυρωθούν τελικώς το 1999, 30.000 στρέμματα με απόφαση του Εφετείου Κρήτης.

Ο κ. Σανιδάς επικαλείται στο ιστορικό του σωρεία δικαστικών αποφάσεων, γνωματεύσεων καθώς και πραγματογνωμοσύνες, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:

«Η συμπεριφορά βεβαίως αυτή των οργάνων του κράτους και ιδία των δασικών υπαλλήλων δεν είναι παράδοξη, αν ληφθεί υπόψη ότι όργανα υπερκείμενα αυτών ακόμη και βουλευτές εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού».

Επικαλείται δε, ο κ. Σανιδάς για την αναφορά του αυτή, πόρισμα Διοικητικής Εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο διάφοροι φορείς της περιοχής είχαν αντιδράσει σε σύσκεψη που είχε γίνει το 1996 στην έκθεση δασολόγου, ο οποίος χαρακτήριζε την έκταση της Μονής ως δασική, αναγνωρίζοντας στην ουσία την κυριότητα του δημοσίου.

Στην παραγγελία του ο κ. Σανιδάς ζητά από την κ. Θεοδώρου μετά το πέρας της προκαταρκτικής και την άσκηση ποινικών διώξεων να συγκληθεί λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η ολομέλεια Εφετών Κρήτης προκειμένου η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή. «Κρητικό Βατοπαίδι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: