Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

ο Σαρκοζί 'δουλεύει' για την επανένταξη της Λιβύης στην κοινωνία των Εθνών.

Είναι φυσικό οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια να έχουν καλύψει ολόκληρη την επικαιρότητα. Η επίσκεψη όμως Σαρκοζί στη Λιβύη είναι ένα επίσης μεγάλο και ιστορικό γεγονός που αφορά και εμάς γιατί στο κάτω κάτω η Λιβύη είναι γειτονική μας χώρα. Το Λιβυκό πέλαγος μας χωρίζει.... Εξάλλου στη χώρα αυτή ζουν και εργάζονται περίπου 5.000 Κρητικοί και δεν είναι λίγες οι φορές που στην Κρήτη ανάβουν επενδυτικά σενάρια Κρητικών στη Λιβύη, αρχής γενομένης με ημερήσια ταξίδια προς την Τρίπολη. Θέλω να πιστεύω ότι η Λιβύη θα αποτελέσει επενδυτικό "πεδίο δόξης λαμπρό" για τους Κρητικούς. Aπό εμάς εξαρτάται! Η γέφυρα των Κρητικών που ζουν ήδη στη Λιβύη πιστεύω θα παίξει το ρόλο της.

Άρα όποιο άνοιγμα εκφράζεται από τον Καντάφι προς τη Δύση, μας αφορά και μας ενδιαφέρει ακόμα και σε επίπεδο επίσκεψης Σαρκοζί στη χώρα του Καντάφι.
Της επίσκεψης Σαρκοζί προηγήθηκε η επιτυχής ανάμιξη της συζύγου του Σεσιλιά, στην επίλυση της υπόθεσης των Βούλγαρων νοσηλευτριών που δηλητηρίαζε επί οκτώ χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρίπολη.
Η Λιβύη και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα και μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας ανέφερε ότι "ο στόχος είναι να συνεργαστούμε για την εγκατάσταση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη Λιβύη που θα παράγει πόσιμο νερό από αφαλατωμένο θαλασσινό νερό".
Ο ίδιος ο Σαρκοζί χαρακτήρισε το ταξίδι αυτό ως "ένα πολιτικό ταξίδι για να βοηθήσει τη Λιβύη να επανενταχθεί στην κοινωνία των εθνών".
επί τη ευκαιρία διαβάστε και μια συνένευξη που έδωσε ο Καντάφι το 2004 αλλά δεν παύει να είναι επίκαιρη!

2 σχόλια:

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

prosfato taxidi mou sti B.afriki, mou afise aristes entiposeis. Mporei na theorountai 3okosmikes oi xores autes ma oi rithmoi anaptixis tous einai ekpliktikoi. Odika diktia, antipirikes zones, emporio (ok kai lathremborio xaxa!) nosokomia (ktiriaka kai epistimonika) apokentrosi...

Mia xara ta pane autoi ... emeis alitheia oi politismenoi ti kanoume???

(sorry gia ta greeklish kati exei pathei to pliktrologio mou)

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ επέκρινε χθες τη Γαλλία για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών. Αντιθέτως, η Ουάσινγκτον εμφανίσθηκε θετική.

«Πολιτικά, αυτή η υπόθεση είναι προβληματική», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Έρλερ, σε χθεσινή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Διευκρίνισε ότι «ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών αυξάνεται με κάθε χώρα που χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια».

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός κατηγόρησε επίσης τη γαλλική κυβέρνηση ότι οι ενέργειές της στρέφονται ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα, από τη στιγμή που «η Γερμανία είχε ήδη κάνει προτάσεις» στη Λιβύη για ανάπτυξη του τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προτάσεις «για τις οποίες δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της Λιβύης».

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, εξέφρασε την υποστήριξή της για τη συμφωνία. «Η γαλλική κυβέρνηση θα είναι βέβαια πολύ προσεκτική, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι κάθε (οριστική) συμφωνία σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ.

«Υποστηρίζουμε τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση αντί των υδρογονανθράκων. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος διασποράς της», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Σον Μακόρμακ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εγκατέλειψε αυτοβούλως τα προγράμματα πυρηνικού εξοπλισμού της.