Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Πυρκαγιές και καύσωνας πλήττουν Βαλκάνια, κεντρική και νότια Ευρώπη.

Φωτιές κατακαίνε τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία και τη Γαλλία.

Στην κεντρική και νότια Ιταλία μεγάλα δάση έχουν ολοσχερώς καταστραφεί από τις πυρκαγιές που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Περιοχές στα νότια της Ιταλίας παρουσιάζουν εικόνα βιβλικής καταστροφής. Στη νότια Ιταλία οι κάτοικοι της Πούλια δείχνουν να «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά». Τουρίστες πανικόβλητοι ψάχνουν για τους συγγενείς τους. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και στην παραλία, με τους πυροσβέστες να ζητούν από τον κόσμο να βουτήξει στη θάλασσα για να σωθεί. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητο τους τυλίχτηκε στις φλόγες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φωτιά αλλά η φωτιά άλλαξε πορεία και τους περικύκλωσε.. Άλλα δύο άτομα πέθαναν από ασφυξία στην παραλία του Βιέστε.

Μέσα σε μια βδομάδα από τον καύσωνα που πλήττει την Ουγγαρία, έχασαν τη ζωή τους πεντακόσιοι άνθρωποι.

Στη νότια Γαλλία, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη μέρα και νύχτα με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που μαίνονται κυρίως σε δασικές εκτάσεις.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η γειτονική Αλβανία, όπου τρεις εθνικοί δρυμοί της χώρας έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Δραματική έκκληση για βοήθεια από τον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Στη Ρουμανία, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί. Σε αρκετές περιοχές, ακόμη και στο Βουκουρέστι, κόπηκε το ρεύμα για αρκετές ώρες. Η θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στο έδαφος είναι 65,6 βαθμοί Κελσίου.

Τεράστιες φωτιές έχουν αφανίσει τεράστια δάση και στην Ισπανία.

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται και η Ελλάδα με 15 μεγάλες πυρκαγιές αυτήν την ώρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Αίγιο, την Κεφαλονιά, την Παλιά Σαγιάδα Θεσπρωτίας, την Κοτύλη Καστοριάς, το Βελβεντό Κοζάνης, το Νικηφόρο Δράμας, τα Κανάλια Βόλου, στη Χίο, την Υδρα, τη Νιγρίτα Σερρών στη θέση Λειβάδι, στην Ειδωμένη Κιλκίς, στον Αμάραντο Κόνιτσας, στο Ψάρι Μεγαλόπολης, στους Μεταξάδες Μεσσηνίας, καθώς στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Διακοφτού και Καλαβρύτων, αλλά και η Κεφαλονιά.Απανθρακωμένοι βρέθηκαν δύο ηλικιωμένοι, μία γυναίκα στο Ανω Διακοφτό καθώς και ένας άνδρας στη Μαμουσιά Αιγιαλείας. Αγνοείται μία ακόμη ηλικιωμένη στο Ανω Διακοφτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: