Τρίτη 17 Απριλίου 2007

177 γκάλοπ τα 3 χρόνια του Καραμανλή!!!

Τα τρία τελευταία χρόνια που κυβερνά η ΝΔ πραγματοποιήθηκαν 177 φανερές δημοσκοπήσεις πολιτικού χαρακτήρα. Υπάρχουν και πάρα πολλές που δεν δημοσιεύονται. Είναι κρυφές, διαρκείς κυλιόμενες και ιδιωτικές, τις οποίες έχουν παραγγείλει πολιτικοί ή ομάδες πολιτικών.


Δηλαδή αντιστοιχεί μια δημοσκόπηση για κάθε βδομάδα. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα :

1ον. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν πλουτίσει

2ον. Τα ΜΜΕ και τα κόμματα έχουν ψύχωση με τις δημοσκοπήσεις και

3ον. Αυτή η ψύχωση μάλλον εκφράζει την αγωνία των ΜΜΕ να καλύψουν τηλεοπτικό χρόνο και να βρουν εργαλεία πίεσης στην πολιτική εξουσία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1250 δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως που δε μαθαίνουμε είναι ποιός βρίσκεται πίσω από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ποιοί πληρώνουν αυτές τις δημοσκοπήσεις, ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός μιας δημοσκόπησης και αν το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο κοινό είναι αξιόπιστο.


Πολλοί επισημαίνουν ότι εφόσον κρύβονται τις περισσότερες φορές τα πραγματικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης, τότε αυτές είναι εργαλείο πίεσης και επιρροής και όχι ένα απλό στατιστικό στοιχείο μιας δεδομένης στιγμής.


Γενικό Συμπέρασμα : στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων από όσες χρειαζόμαστε και ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολύ περισσότερες δημοσκοπήσεις από όσες χρειαζόμαστε.

Αποτέλεσμα : τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι τις περισσότερες φορές εντελώς διαφορετικά ή και αντίστροφα από μια τη μια εταιρεία σε μια άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: