Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

Αστρονόμοι προσoμοίωσαν έκρηξη εικονικού αστεριού, στο μέγεθος της Γης

Wow! Astronomers Explode a Virtual Star

Πολλά χρόνια τώρα, αστρονόμοι προσπαθούν μάταια να φτιάξουν ένα «μοντέλο – ανατίναξης» ενός αστεριού που να έχει το μέγεθος της Γης. Τελικά χρησιμοποιόντας ειδικές σειρές ενός κώδικα κατάφεραν με υπολογιστές να φτάσουν σε μια τρισδιάστατη προσομοίωση μιας τέτοιας έκρηξης


Οι λευκοί νάνοι, είναι αστέρια, με περίπου, το μέγεθος της Γης και περίπου το βάρος του ήλιου μας. Όταν ο πυρήνας ενός λευκού νάνου εκρήγνυνται, τότε προκύπτουν οι 1a - σουπερνόβες Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους του σιδήρου στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής , η έκρηξη ενός τέτοιου λευκού-νάνου είναι δυσνόητη και ακατανόητη.

Προγενέστερες προσπάθειες να παραχθεί σε computer τέτοια έκρηξη, απέτυχε. Επιστήμονες όμως από το Σικάγο παρήγαγαν τελικά υπεραπλουστευμένες δισδιάστατες προσομοιώσεις της έκρηξης ενός λευκού νάνου.

Με ακραίους υπολογισμούς, η ομάδα παρήγαγε την τρισδιάστατη εκπυρσοκρότηση.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σε press-conference, μόλις χθες στη Santa Barbara.

Crash code

Η προσομοίωση επιβεβαίωσε τις υποψίες της ομάδας. Το αστέρι εξεράγη με μιας μορφής υπερηχητική διαδικασία που μοιάζει με την καύση της μηχανής diesel [ εικόνα].


Αντίθετα από μια μηχανή βενζίνης, στην οποία ένας σπινθήρας αναφλέγει τα καύσιμα, σε μια μηχανή diesel, η συμπίεση προκαλεί την ανάφλεξη.

Η προσομοίωση για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε συνολικά 58.000 ώρες και περισσότερους από 700 επεξεργαστές υπολογιστών. Το τελικό αποτέλεσμα που εμείς βλέπουμε όταν το αστέρι εκρήγνυται — δηλαδή, το τελικό video, διαρκεί μόλις 3 δευτελόλεπτα.

Το "κινηματογραφικό δημιούργημα” "παρουσίασε μια σύνθετη σειρά γεγονότων που ολοκληρώνονται με ένα bang. Μικροδευτερόλεπτα πριν τον αστρικό θάνατο. βλέπουμε μια εικονική φυσαλίδα από φλόγες που εκτείνονται περίπου 10 μίλια στη διάμετρο του κέντρου του λευκού νάνου. Αμέσως η γιγαντιαία φυσαλίδα αναβλύζει σε, κατά προσέγγιση, 1.200 μίλια, στην επιφάνεια του αστεριού. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, συνθλίβεται η φλόγα, στο αντίθετο άκρο του αστεριού. Αυτή η φλόγα προκαλεί την εκπυρσοκρότηση.

Πάρτε το πρώτο Video - Stellar Explosion

και το δεύτερο Video - Stellar Explosion


Φαίνεται ότι η δυναμική της έκρηξης δημιουργεί μια εντοπισμένη περιοχή συμπίεσης όπου πραγματοποιείται η εκπυρσοκρότηση.