Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

οι πρόσφατες "μεγάλες ανακαλύψεις" από το Top Science

  1. Το DNA του Νεάντερταλ.
    Νέες τεχνικές προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας επέτρεψαν την ανάλυση ενός τμήματος του DNA του Ανθρώπου του Νεάντερταλ, ηλικίας 38.000 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος διχωρίστηκε από τον ξάδελφό του πριν από 450.000 χρόνια.

  1. Αντίο στον πάγο.
    Τα δύο μεγαλύτερα καλύμματα πάγου στον κόσμο -της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής- αποδείχθηκε ότι συρρικνώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενισχύοντας τους φόβους για απότομη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

  1. Από τη θάλασσα στην ξηρά.
    Η ανακάλυψη του Tiktaalik roseae, ενός ψαριού 375 εκατ. ετών, συμπληρώνει το εξελικτικό κενό ανάμεσα στα ζώα της θάλασσας και της ξηράς. Το παράξενο ψάρι, με εμφάνιση που παραπέμπει σε κροκόδειλο, είχε πτερύγια που αρχίζουν να μοιάζουν με πόδια.

  1. Το απόλυτο καμουφλάζ.
    Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρουσίασαν μια συσκευή από «μεταϋλικά» που μπορεί να κάνει μικρά αντικείμενα κυριολεκτικά αόρατα. Η τεχνική δουλεύει στην περιοχή των μικροκυμάτων, στο μέλλον όμως θα κρύβει και το ορατό φως.

  1. Ακτίνα ελπίδας.
    Το φάρμακο ranibizumab αποδεικνύεται ότι προσφέρει βελτίωση σε ορισμένους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

  1. Ο δρόμος της βιοποικιλότητας.
    Έρευνες στη μύγα των φρούτων Drosophila και σε πεταλούδες αποκάλυψαν πώς μικρές γενετικές αλλαγές συσσωρεύονται και οδηγούν στην εμφάνιση νέων ειδών.

  1. Πέρα από το φράγμα του φωτός.
    Δύο νέες τεχνικές μικροσκοπίας (STED και PALM) ξεπερνούν τους περιορισμούς των συμβατικών μικροσκοπίων και απεικονίζουν τη λεπτή δομή των κυττάρων.

  1. Η εμμονή της μνήμης.
    Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν μια βασική υπόθεση των νευροεπιστημόνων για το σχηματισμό των αναμνήσεων στον εγκέφαλο μέσω της «μακρόχρονης ενδυνάμωσης» (Long Term Potentiation, LTP).

  1. Λεπτοί χειρισμοί.
    Μια νέα κατηγορία μικρών μορίων RNA (piRNAs) αποκαλύπτεται ότι παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση ή την καταστολή πολλών γονιδίων, δημιουργώντας ελπίδες για νέες γονιδιακές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: