Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Η Εικασία του Πουανκαρέ, o Γκρίσα Πέρελμαν και οι τρύπες που βρίσκονται παντού εκεί έξω.

Η Εικασία του Πουανκαρέ κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2006


Science/C.Slayden


Η Εικασία του Πουανκαρέ αφορά τα δυνατά σχήματα του Σύμπαντος


Η λύση σε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα Μαθηματικών από έναν ιδιόρυθμο Ρώσο ερευνητή έρχεται πρώτη στο Top 10 των επιστημονικών εξελίξεων του 2006 που συνέταξε και φέτος το περιοδικό Science.

O 40χρονος Γριγκόρι Πέρελμαν -γνωστός και ως «Γκρίσα»-
απέδειξε την Εικασία του Πουανκαρέ, μια μαθηματική υπόθεση στον δύσκολο κλάδο της Τοπολογίας που διατύπωσε το 1904 ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ.


H Εικασία προβλέπει ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα είναι ο μόνος κλειστός τρισδιάστατος χώρος που δεν έχει οπές. Θεωρείται κεντρικό πρόβλημα τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Φυσική καθώς αφορά τα σχήματα που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν.



Κατά κάποιο τρόπο ο Γκρίσα αποδεικνύει ότι βρίσκονται παντού τρύπες και το σύμπαν είναι ένα τεράστιο σουρωτήρι, γεμάτο τρύπες.


Η λύση, έκτασης σχεδόν 500 σελίδων, δημοσιεύθηκε ανεπίσημα το 2002 ωστόσο μόλις φέτος επιβεβαιώθηκε εν μέρει από την ακαδημαϊκή κοινότητα.



Τον Αύγουστο, ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Φιντς, τη μεγαλύτερη διάκριση των Μαθηματικών, και άφησε να εννοηθεί ότι θα αρνηθεί και το έπαθλο του ενός εκατ. δολαρίων που προσφέρει το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: