Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006

οι προτεραιότητες της actionaid

Οι προτεραιότητες της ActionAid
Η στρατηγική της ActionAid για την καταπολέμηση της φτώχειας καθορίζει και τις προτεραιότητες της που επικεντρώνονται σε έξι θεματικές περιοχές
1.Εκπαίδευση


«Δεν ξέρω πώς, αλλά είμαι σίγουρη πως κάποια μέρα θα αλλάξω τον κόσμο.»
Γεωργία, μαθήτρια ΣΤ′ Τάξης 30ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
(μιλώντας στα πλαίσια Εκπαιδευτικού Προγράμματος της ActionAid Ελλάς)

113 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.
900 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Τα 2/3 είναι γυναίκες.
Το 2000 οι ηγέτες όλων των κρατών δεσμεύτηκαν πως όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση μέχρι το 2015.
Το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχεί στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 3 ημερών.
2.HIV/AIDS


«Η φτώχεια και το AIDS πάνε μαζί. Όταν σε μια οικογένεια αρρωστήσουν τη Δευτέρα αυτοί που κερδίζουν ψωμί, τότε την Τρίτη η οικογένεια δεν έχει να φάει.»
Φλοράνς Κούμουνγια, μέλος ομάδας υποστήριξης ασθενών AIDS στην Ουγκάντα
42 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Το 90% ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην υποσαχάρια Αφρική ο ιός είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Στην Ασία οι ρυθμοί εξάπλωσης αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι στην Αφρική.
Μέχρι το 2010, σε 10 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, θα έχει πεθάνει από AIDS 1 στους 4 ενήλικες παραγωγικής ηλικίας.
3.Γυναίκες


«Για πρώτη φορά στη ζωή μου θα παράξω τη δική μου σοδειά. Δεν έχει σημασία πόσο θα παράγει, μου δίνει τεράστια ευχαρίστηση και με κάνει να αισθάνομαι άνθρωπος.»
Λαλ Μάτχι, Μπιχάρ Ινδία
Το 70% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες έσχατης φτώχειας είναι γυναίκες.
Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες.
To 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
Οι γυναίκες καλλιεργούν το 80% των χωραφιών, ενώ κατέχουν μόλις το 1% της γης.

4.Επάρκεια Τροφής


«Όταν φτιάξαμε τους τοπικούς συνεταιρισμούς καφέ αρχίσαμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες αγορές. Τον περασμένο χρόνο πούλησα 180 κιλά καφέ και έβγαλα κέρδος 80 δολάρια. Είμαι πολύ-πολύ χαρούμενος.»
Αλφόνς Σοβέκ, 42 χρονών, Αϊτή
800 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου το 1/6 της ανθρωπότητας– υποσιτίζονται.
25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη τροφής.
6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής.
5.Επείγουσα Βοήθεια


«Επέστρεψα με τα παιδιά μου στο χωριό μου στην Αχμάρα, ώστε αν χειροτερέψουν τα πράγματα να πεθάνουμε στο σπίτι μας..»
Ασαφάρ Αράφα, 50 ετών αγρότισσα, Αιθιοπία

Μεταξύ 1999 και 2001, 200 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Η ξηρασία και οι πλημμύρες πλήττουν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.
27 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, είναι πρόσφυγες.
Οι συνεχείς εντάσεις και βιαιοπραγίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καθιερώσει ένα μόνιμο κλίμα έντασης και βίας. Μέσα στο 2003 βρίσκονταν σε εξέλιξη 38 ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες χώρες στον κόσμο.
6.Ειρήνη


«Νιώθω ότι ύστερα από τον πόλεμο, εμείς οι άνθρωποι του Μπουρούντι έχουμε πέσει πολύ χαμηλά. Πώς γίνεται όταν βλέπεις ένα παιδί που υποφέρει να σκέφτεσαι αν είναι Τούτσι ή Χούτου. Για μένα κανένα παιδί δεν ανήκει σε εθνική ομάδα. Όλα τα παιδιά είναι όμορφα».
Μαρτυρία από μια νέα γυναίκα που δουλεύει σε νοσοκομείο στο Μπουρούντι

Οι συνέπειες του πολέμου και της βίας στη ζωή ανθρώπων και κοινοτήτων:
Οι περιουσίες των ανθρώπων και οι υποδομές ολόκληρων κοινοτήτων και χωρών καταστρέφονται.
Οι ανθρώπινες σχέσεις φθείρονται και η εμπιστοσύνη διαλύεται.
Οι κοινωνικές δομές καταρρέουν.
Το ανθρώπινο δυναμικό αποδεκατίζεται.
Ο φόβος, η ανασφάλεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται.

Ελάτε να δώσουμε τέλος στη φτώχεια τώρα!

Υποστηρίξτε την ACTIONAID


Από την πρώτη στιγμή της δράσης της, η ActionAid στηρίχτηκε σε ανθρώπους που πίστεψαν ότι μπορούν να συμβάλουν στο όραμα για έναν δίκαιο κόσμο χωρίς φτώχεια. Σήμερα, η ActionAid διαθέτει σε όλο τον κόσμο περισσότερους από 500.000 υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους 28.000 Έλληνες, που πιστεύουν στην αξία του έργου της και την υποστηρίζουν ενεργά.
Λίγα για μας, μπορεί να σημαίνουν πολλά για έναν άνθρωπο, ένα παιδί ή μία κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
* 10 ευρώ αρκούν για να αγοραστούν βιβλία για ένα ολόκληρο σχολείο στην Αιθιοπία.
* 24 ευρώ αρκούν για να εξασφαλίσει τροφή, για δύο μήνες, ένα υποσιτισμένο παιδί στη Γουατεμάλα.
* 45 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου στη Γκάνα.
* 80 ευρώ αρκούν για να πάρει δάνειο μια γυναίκα στο Νεπάλ και να ξεκινήσει τη δική της μικρή επιχείρηση, με κατασκευή υφασμάτων, πώληση τροφίμων κ.λπ. και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει το οικογενειακό της εισόδημα.
* 150 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας στο Μπαγκλαντές.
* 600 ευρώ καλύπτουν το κόστος αγοράς του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, για να λειτουργεί για ένα χρόνο ένα Κέντρο Υγείας στο Πακιστάν.
Υποστηρίξτε την ActionAid Ελλάς συμμετέχοντας ενεργά στα προγράμματα της: Γίνετε «Ανάδοχος Παιδιού» και στηρίξτε μία από τις πιο φτωχές κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Γίνετε «Πολίτης του Κόσμου» και στηρίξτε τις προτεραιότητες της ActionAid για την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν εργάζεστε σε εταιρεία, ζητήστε να ενημερωθείτε για τον «Κύκλο Αλληλεγγύης», ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και βασίζεται στη σύμπραξη επιχείρησης και εργαζομένων. Επίσης υποστηρίξτε την ActionAid , επιλέγοντας τις Χριστουγεννιάτικες Κάρτες της, δώστε ονόματα φίλων σας που θα ήθελαν να λάβουν το ενημερωτικό της υλικό ή γίνετε εθελοντής . Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.actionaid.gr/
H ActionAid στην Ελλάδα
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 28.000 Έλληνες. Από αυτούς 26.000 συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής και με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 29.000 παιδιών και των οικογενειών τους σε 26 πολύ φτωχές κοινότητες σε 10 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Επίσης άλλοι 8.000 Πολίτες του Κόσμου, καθώς και δεκάδες έκτακτοι δωρητές, στηρίζουν το έργο και τη δράση της ActionAid International σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ActionAid International Ελλάς οφείλει την επιτυχία του έργου της στην ανεκτίμητη προσφορά αυτών των χιλιάδων υποστηρικτών, στην αφοσίωση και τη δέσμευση των 14 μόνιμων στελεχών της καθώς και στην άμεση ανταπόκριση και συνεισφορά των δεκάδων εθελοντών και της επίσημης εκπροσώπου της οργάνωσης Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, ενεργού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ActionAid International από το 2003.
Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας, μέσω του εκπαιδευτικού της προγράμματος στα ελληνικά σχολεία. Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid International συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.
Η ActionAid Ελλάς βρίσκεται στη διεύθυνση Φαλήρου 52 στο Κουκάκι, πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και η γραμματεία είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, και από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. καθημερινά. Ο τηλεφωνητής στο τηλέφωνο 210 9212321 δέχεται μηνύματα όλο το 24ωρο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γκάνα

Οδοιπορικό

Όταν με ρωτούν γιατί πήγα στην Γκάνα, λέω ότι πήγα για να παραδώσω μια μπάλα ποδοσφαίρου σε κάποιο μικρό αγόρι που μου είχε γράψει ότι θέλει, όταν μεγαλώσει, να γίνει ποδοσφαιριστής. Χαίρομαι όταν σκέφτομαι ότι τώρα τα παιδιά του χωριού θα έχουν να παίζουν και εύχομαι σύντομα να πίνουν και καθαρό νερό.

Το χωριό βρίσκεται στην σαβάνα της Sissala και το αγόρι είναι ο Μάαμα. Είναι 12-14 χρονών. Πρόσεχα τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες του, που μου είχε στείλει, έτσι τον αναγνώρισα αμέσως από τις ουλές που έχει κάτω από τα μάτια του. Στην σαβάνα έστω και μόνο δύο βήματα να κάνεις, γεμίζεις κόκκινη σκόνη, και τα γόνατα και τα πόδια του Μάαμα θα είναι πάντα μεσ’ το χώμα, όπως και στις φωτογραφίες του. Αλλά σήμερα δεν είναι ξυπόλυτος και τα παπούτσια του είναι πεντακάθαρα. Κατάλαβα. Ειδικά για μένα πήρε μαζί του παπούτσια – αν είναι δικά του – περπάτησε δύο χιλιόμετρα από το σπίτι μέχρι το σχολείο ξυπόλυτος και τα φόρεσε πριν βγει για να με συναντήσει. Είναι αξιοπρεπέστατος με τα καθαρά του ρούχα που όμως δεν μπορούν να κρύψουν το αδύνατο κορμάκι του που όταν το αγκάλιασα, αγκάλιασα κόκαλα.
Αγγίζω τώρα το “παιδάκι της φωτογραφίας”, εδώ μπροστά μου, που τα ΄χει χαμένα. Θέλω να τον κάνω να χαμογελάσει για να συνέλθω κι εγώ, αλλά το μόνο που καταφέρνω είναι να μουσκεύω τα μάτια μου. Στην είσοδο του χωριού οι γυναίκες αρχίζουν την τελετή του καθαρμού των επισκεπτών και με τα τραγούδια τους και την μουσική τους με αγκαλιάζουν και με οδηγούν στην συγκέντρωση του χωριού. Όλο το χωριό. Συγκλονισμένη από την υποδοχή ξαναβρίσκω το παιδί καθισμένο δίπλα μου, στην πιο τιμητική θέση, να τα’χει και πάλι τελείως χαμένα, όπως κι εγώ. Πολύ αργότερα σκέφτομαι πόσο σημαντικό ήταν για τον Μάαμα που κάποια στιγμή έγινε το κυριότερο πρόσωπο του χωριού και χαίρομαι που σ’ αυτήν την στιγμή έτυχε να βρίσκομαι δίπλα του. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω την τύχη να θυμίσω, μετά από χρόνια, στον Μάαμα την προσευχή, την προσφορά νερού στον επισκέπτη ξένο - λευκό αυτή την φορά - την εκφώνηση του λόγου της υποδοχής, τον τιμητικό χαιρετισμό από έναν-έναν όλους τους αρχηγούς των οικογενειών, και από τον αρχηγό του χωριού και τέλος τον χορό της υποδοχής με την συγκλονιστική μουσική τους, και να του πω ότι σε όλα αυτά που έγιναν γι΄ αυτόν με εμένα καθισμένη δίπλα του, πρέπει να προσθέσω την εικόνα των μικρών, αδύναμων γυμνών πλασμάτων που με φουσκωμένες τις κοιλίτσες τους και γουρλωμένα τα ματάκια τους μας παρακολουθούσαν κρατώντας το χέρι ή το φουστάνι της μάνας τους.
… Μια ηλικιωμένη γυναίκα από την οικογένεια, κρυφά και συνωμοτικά μου βάζει στο χέρι μια καραμέλα˙ αντίδωρο που έφερα σπίτι μου, το φυλάω προσεκτικά και δεν θέλω κανείς να μου το πειράξει. ... Προσέχω ότι μόλις η Χάουα ή ο Νι (οι άνθρωποι της Actionaid που μας συνοδεύουν) πάρουν τον λόγο, όλο αυτό το πολύβουο πλήθος, περισσότεροι από 300 άνθρωποι, κάνει απόλυτη ησυχία. Μου κάνει εντύπωση ο σεβασμός που δείχνουν και προφανώς και η εκτίμηση που έχουν στους εκπροσώπους της ActionAid. Κάτι θα ξέρουν περισσότερο από εμάς. Εγώ απλώς εκτιμώ ότι τα μικρά σχολεία που χτίζει η ActionAid θα στοίχιζαν στον ευκατάστατο Έλληνα λιγότερα απ’ ότι ο εξοπλισμός του λουτρού του. Οι αγροτοσυνεταιριστικές Green Banks ή οι παιδότοποι, όσο ο τριθέσιος καναπές του και τα μεγάλα σχολεία άντε να στοίχιζαν όσο ολόκληρη η επίπλωση του σαλονιού του.
Όταν από το περιβάλλον της σαβάνας με τους χωματόδρομους, τα πλινθόκτιστα χωριά και τα ξυπόλυτα, αδύνατα παιδάκια, βρέθηκα στις αίθουσες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τον γρανίτη, τα ανοξείδωτα και το άθραυστο γυαλί, βεβαιώθηκα ότι βιώνω έναν πολιτισμό που με χαρωπή αδιαφορία καλλιεργεί την οικονομική ανισότητα στην σχεδόν άγονη γη της Αφρικής και αυτό μου βαραίνει την ψυχή. Εύχομαι αυτό το βάρος να διαρκέσει ισόβια.
Βάνα Φωκά

Υ.Γ. Δεν θα ξεχάσω, σε έναν παιδότοπο της ActionAid στο Tumu, την προσπάθεια ενός πιτσιρίκου που έπαιζε με τα άλλα παιδιά, να μη χάσει την μια σαγιονάρα που φόραγε στο δεξί του πόδι. Επίσης έναν άλλο μικρό που δεν συμμετείχε στο παιχνίδι γιατί ανάρρωνε από ελονοσία. Ευτυχώς. Και ποτέ ξανά δεν θα σκεφτώ “ας πληρώσω για φέτος και του χρόνου θα διακόψω την αναδοχή μου”.

Ανώνυμος είπε...

Λιμός στην Ανατολική Αφρική:

Η πείνα απειλεί να αφανίσει εκατομμύρια ζωές…

Περισσότεροι από 13.000.000 άνθρωποι στην Ανατολική Αφρική κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και χρειάζονται άμεση βοήθεια σε τροφή και πόσιμο νερό, εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 20 ετών που έχει πλήξει την ευρύτερη περιοχή.
Δεν έχει βρέξει επί μήνες με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες, να έχουν στερέψει οι πηγές και να έχουν πεθάνει τα ζώα που παρέχουν στις οικογένειες τροφή και οικονομική υποστήριξη. Εννέα χώρες της Αφρικής αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Σε ορισμένες περιοχές ένας στους τρεις ανθρώπους είναι σοβαρά υποσιτισμένος. Ακόμα και οι λίγες βροχές δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο νερό μπορεί μεν να γίνει πιο εύκολη, αλλά η τροφή θα παραμείνει περιορισμένη μέχρι την επόμενη συγκομιδή και τότε, θα είναι πλέον αργά για τους περισσότερους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

* Στην Κένυα, μία από τις χειρότερα πληγείσες χώρες, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα φαγητό και ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αν και ξεκίνησαν οι βροχές, η κατάσταση παραμένει απελπιστική, αφού την ξηρασία διαδέχονται οι πλημμύρες, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα λιγοστά υπάρχοντα των ανθρώπων. Η αποκατάσταση θα εστιάσει στην παροχή σπόρων, στην αντικατάσταση των χαμένων ζώων και στη δημιουργία αρδευτικών συστημάτων και αποθηκευτικών χώρων υδάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά. 1.008.000€ απαιτούνται για την εφαρμογή των παραπάνω προγραμμάτων.
* Στο Μπουρούντι, μία χώρα που μαστίζεται από χρόνιες συρράξεις και τον ιό του AIDS και όπου το 90% του πληθυσμού εξαρτάται από την γεωργία, η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές είναι κρίσιμη. Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα είχαν ήδη ανακοινωθεί 192 θάνατοι από την πείνα, ενώ 43.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν το προσεχές διάστημα. Συνολικά 68.000€ θα καλύψουν τα άμεσα κόστη αυτής της προσπάθειας.
* Στην Τανζανία η έλλειψη τροφίμων είναι έντονη, όπου σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση και θα χρειαστούν άμεσα βοήθεια 100.000 τόνων τροφίμων ώστε να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Στην Τανζανία απαιτούνται 304.000€ για την κάλυψη των εξόδων ενός προγράμματος άμεσης επισιτιστικής βοήθειας.
* Στη Δημοκρατία της Σομαλιλάντ, η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η διανομή φαγητού, φαρμάκων και η παροχή νερού. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες στη Δημοκρατία της Σομαλιλάντ απαιτούν κονδύλια της τάξης των 720.000€.
* Στην Ουγκάντα και στην Αιθιοπία οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: παροχή νερού, τροφίμων και φαρμάκων αλλά και η προετοιμασία του πληθυσμού για παρόμοιες μελλοντικές έκτακτες ανάγκες. Τα απαιτούμενα χρήματα ανέρχονται στις 650.000€.

Η ActionAid έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 412.000 ανθρώπους στην Κένυα, 170.000 στην Τανζανία, 40.000 στο Μπουρούντι και σύντομα άμεση βοήθεια θα φτάσει σε 48.000 στη Δημοκρατία του Σομαλιλάντ. Μέχρι σήμερα, η ActionAid έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 230.000€, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 4.200.000€ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων σε τροφή και πόσιμο νερό.
Οι προσφορές σας θα χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμήσουμε τα άμεσα αποτελέσματα της τραγωδίας αλλά και να εξασφαλίσουμε ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις στις οικογένειες και στις κοινότητες της Ανατολικής Αφρικής.
Ο καθένας μας μπορεί, όχι μόνο να σώσει μια ζωή, αλλά να προσφέρει και την προοπτική, ανάλογα περιστατικά να μην πάρουν τέτοιες διαστάσεις στο μέλλον
Με την εισφορά 70 Ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν περισσότερα από 400 κιλα καλαμποκιού, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες 56 οικογενειών για τρεις ημέρες.

Με την εισφορά 145 Ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν 5.000 λίτρα καθαρού πόσιμου νερού το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 111 οικογενειών για μία μέρα.